Переуступка майнових прав на квартиру

Один із способів купівлі житла на первинному ринку – переуступка.

До нього вдаються, коли клієнт не ризикує вкладати гроші у будівництво на етапі котловану, вирішуючи зачекати, допоки житло зведуть, принаймні, до половини чи налагодиться будівельний процес. Або ж якщо Ви не встигли стати інвестором у спорудження будинку, а хочете заощадити на придбанні оселі з первинного ринку.

На цій стадії зведення багатоповерхівки за квартиру доведеться віддати більшу суму, аніж у час, коли будівництво житла ще не було розпочато або не набуло розмаху. Однак така процедура придбання оселі все-таки вважається економною порівняно з купівлею квартири у будинку, введеному в експлуатацію.

Також переуступку застосовують у разі, якщо інвестор передумав або ж втратив фінансову змогу виконувати зобов’язання перед забудовником.

Нині розкажемо про особливості переуступки майнових прав на квартиру у новобудові і чого варто остерігатися, підписуючи договір про переуступку в Україні.

переуступка прав на квартиру в новобудові

Що таке переуступка майнових прав на нерухомість?

Переуступка квартири у новобудові – це передання прав на майбутню квартиру від первинного інвестора вторинному. Тобто людина, яка первісно вклала гроші у будівництво житла і підписала договір із забудовником, відступає від своїх прав на помешкання на користь нового власника.

Надалі відносини щодо спорудження житла  будівельна фірма формує з новим вкладником на основі відступлення прав на квартиру попереднього інвестора.

Для цього між обома вкладниками – первинним і новим – підписується договір переуступки майнових прав. У цьому документі також фігурує забудовник.

Як правильно купити квартиру по переуступці?

Вкладання коштів у первинний ринок нерухомості містить немало фінансових ризиків: зазвичай на цій стадії будинок недобудовано чи не введено в експлуатацію. Погоджуючись на процедуру переуступлення права на житло у новобудові, ви стаєте інвестором у первинну нерухомість, відповідно – ризикуєте.

договір про переуступлення квартири

Для мінімізації таких ризиків, підписуючи договір про відступлення майнових прав на квартиру, варто звернути увагу на такі особливості, характерні цій процедурі:

1. Ви завідомо не знаєте, коли точно отримаєте своє житло і чи, бува, об’єкт  не стане довгобудом. Тому ретельно перевірте репутацію забудовника та дозвільні документи на будівництво;

2. За процедуру перевідступу доведеться заплатити будівельній компанії приблизно 2-5 % від суми за помешкання. Варто знати про ці фінансові витрати і прорахувати, чи, покривши їх, підписання договору переуступки вигідно для Вас;

3. Уважно читайте основний договір між забудовником і вкладником: якщо у документі вказана заборона на здійснення процедури переуступлення прав на житло, Ваша угода про переуступку може не відбутися або ж бути визнана недійсною;

4. Переуступка прав на квартиру в новобудові можлива і тоді, якщо на купівлю житла оформлено розстрочку від забудовника або іпотеку. У такому разі стороною договору також має стати банк. До Вас переходять фінансові зобов’язання перед банківською установою чи будівельною компанією.

купити квартиру від забудовника по переуступці

Отож, вивчіть історію фінансових виплат первинного інвестора банку чи забудовнику і порівняйте з сумою, яку сплачуєте за квартиру, підписуючи угоду про переуступлення;

5. З’ясуйте, чи попередньо не було укладено угод з відступлення прав на це житло. Якщо така процедура із квартирою уже проводилася, встановіть, чому вона відбувається знову: що не влаштовує попереднього власника, можливо, помешкання стало проблемним;

6. Нотаріальне посвідчення договору про переуступку квартири не є обов’язковим, але з цим зволікати не варто, навіть якщо основний договір між інвестором і вкладником не був посвідчений нотаріусом.

Купити квартиру по переуступці – популярне рішення на первинному ринку нерухомості. Однак, незважаючи на те, що цю угоду підписують переважно на завершальних етапах будівництва житла, ризики для нового власника квартири в новобудові все одно залишаються.

Підписувати договір про переуступку прав на нерухомість потрібно після ретельної перевірки новобудови і первісного інвестора, зваживши на фінансову вигоду від укладення угоди і проаналізувавши основний договір між інвестором і будівельною компанією.

Кутова квартира у новобудові: "за" і "проти"

Які бувають квартири у новобудові - читайте детально тут

Завантажити договір купівлі-продажу квартири у розстрочку можна у нашій бібліотеці