Вкладників у житлову нерухомість намагаються захистити законодавчо

Перед тим, як продавати квартири у багатоповерхівці, будівельна компанія, якщо приймуть законопроект, буде зобов’язана зареєструвати будинок і виготовити документацію на кожну квартиру.

Чинне українське законодавство належно не захищає інвесторів у нерухомість від дій неблагонадійних будівельних організацій. Вкладники не можуть контролювати діяльність забудовника. Результат такого становища невтішний: величезна кількість недобудів, ще більше – постраждалих від цього інвесторів.

Як дізнатися, чи благонадійний забудовник, описано за посиланням

В Україні вкрай потрібні закони, які утвердять становище вкладника на сучасному ринку нерухомості. Законопроект № 5091 може стати саме таким.

Його зареєстровано у Верховній Раді 17 лютого 2021 року. Назва документа – «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому», повідомила народний депутат України, ініціаторка створення документу Олена Шуляк.

За словами чиновниці, внесений законопроект – втілення реальних правових механізмів із держгарантування речових прав на об’єкти, що зводяться. Він спрямований на захист інвесторів у житло і містить зобов’язання, які стосуються забудовника. Найперше – будівельна організація не зможе продати житло без дозвільної документації.

Окрім того, як зазначила Олена Шуляк, документ урегулює питання захисту інвестора у житлову нерухомість на ранніх етапах взаємодії із будівельною компанією. Оформивши угоду, вкладник відразу ставатиме власником спеціального майнового права на майбутнє житло.

Про спроби вирішити проблему з недобудами – читайте за кліком

Чи реально отримати моральну компенсацію від будівельної компанії?

Як інвестор «переміг» забудовника – у матеріалі

Про квартирний аудит на первинному ринку інформуємо у статті