Чи можна «виписати» людину з квартири без її присутності?

Реєстрація місця проживання, так звана прописка, на перший погляд, не надто важлива для сучасного українця. У декого між офіційним і фактичним місцем проживання сотні кілометрів.

Однак виникають ситуації, коли кількість зареєстрованих у житлі осіб таки набуває ключового значення, і власники помешкання «ламають голову» над їх вирішенням. Проблеми із зареєстрованими у житлі пов’язані з тим, що вони не мешкають або й ніколи не мешкали за пропискою. А тепер власнику для певних соціальних переваг потрібно зняти їх із реєстрації. 

Як приклад: кількість зареєстрованих у помешканні осіб – важливий чинник під час оформлення субсидій, особливо на опалювальний сезон. У цій процедурі враховують доходи і працевлаштованість кожного прописаного.

Відтак власникам житла не залишається нічого іншого, як зняти непроживаючого з високими доходами або без офіційного працевлаштування із реєстрації у своїй квартирі. Таку ситуацію ще часто ускладнює, скажімо, проживання прописаного за кордоном, відтак він не може звернутися у ЦНАП із заявою про бажання знятися з місця реєстрації, або взагалі його відмова у знятті з реєстрації.

Можна змоделювати немало подібних ситуацій, та проблема в усіх одна – як «виписати» людину з житла без її присутності.

Як виписати людину з квартири без її згоди?

Якщо людина прописана у житлі «для галочки», тобто не проживає там, але не погоджується чи не зацікавлена у знятті з реєстрації, власник помешкання не може самостійно виписати її зі свого дому. Єдиний вихід – звертатися до суду.

як виписати родича з квартири

За наявності доказів того, що людина упродовж року не проживає за місцем реєстрації, суд може ухвалити рішення про те, що вона втратила право на користування приміщенням. На основі рішення суду прописаного можна зняти з місця реєстрації без його згоди. 

До якого суду звертатися, щоб зняти людину з реєстрації без її відома?

Щоб виписати людину з житла без її ж згоди чи присутності, власник квартири має звернутися до суду за місцем, де знаходиться помешкання. Йдеться про районні, районні у містах, міські та міськрайонні суди.

Які документи потрібні, щоб «виписати» людину з житла?

До позовної заяви до суду про зняття людини з реєстрації потрібно додати такі документи:

  • копію паспорта й ідентифікаційного коду заявника;
  • копію будинкової книги;
  • акт ОСББ чи ЖЕК про те, що зареєстрований не проживає за місцем прописки;
  • підтверджувальні заяви свідків про те, що зареєстрована людина не проживає за місцем реєстрації;
  • оригінал документу, що засвідчує право власності на житло;
  • квитанції про сплату комунальних послуг, які засвідчують, що саме Ви їх оплачуєте;
  • квитанція про оплату судового збору.
як зняти людину з реєстрації без її згоди

Чи можна зняти з реєстрації власника чи співвласника квартири без його згоди?

Ні, не можна. Навіть через суд. І незважаючи на те, чи проживає власник або співвласник житла у цьому домі.

Для того, щоб виписатися з житла, власник чи співвласник помешкання повинен особисто звернутися у ЦНАП із заявою про зміну місця реєстрації.

Отож, щоб виписати людину з квартири без її присутності чи згоди, власнику житла потрібно звертатися до суду, надавши документи, які підтверджують те, що зареєстрований тривалий час не проживає у помешканні.

Виписати власника чи співвласника із житла без його присутності чи згоди неможливо.

Як продати квартиру, в якій зареєстровані діти?

Що таке онлайн-прописка?

Як перевірити, чи нараховано субсидію 2021-2022?

Зміна постачальника газу: інструкція