Як захистити свій дім від грабіжників, вирушаючи у відпустку

Літо – час відпочинку: активних подорожей, переїздів і тривалого «небування» вдома.  Закономірно, у цю пору року зростає відсоток квартирних крадіжок. Адже, допоки господарі відпочивають за межами дому, у ньому можуть похазяйнувати «непрохані гості».

Нині розкажемо, як запобігти грабунку житла, вирушаючи у мандрівку, як вберегти гроші та дорогоцінні речі, що знаходиться у Вас удома, коли Ви поїхали у подорож, і чому домофон – елемент системи безпеки – вважається першим «помічником» у пограбуванні квартири.

До Вашої уваги – 7 практичних порад, як не дати шансу зловмисникам поцупити Ваше майно з квартири й зіпсувати Ваш відпочинок.

1. Не поширюйте інформацію про поїздку 

Для того, щоб вдертися до Вашого помешкання, злочинці повинні знати, що Вас немає вдома. Отож, не розказуйте зайвий раз про те, що плануєте поїхати у відпустку. А саме:

1) не шукайте місце, де б відпочити, через коментарі у соціальних мережах. Ці дані відображаються широкому колу людей;

2) не розказуйте про свої плани щодо мандрівки дітям – вони можуть поділитися цим у садочку чи школі, і інформація пошириться;

3) не публікуйте у соцмережах трансляції чи фото, опинившись на відпочинку. Це дає зловмисникам зрозуміти, що Ваша квартира без нагляду.

2. Встановіть світловий датчик і відеокамеру 

До кожного замка знайдеться ключ. Навіть якщо замок вмонтовано у броньовані двері. Тому встановлювати так званий складний дверний замок і надіятися, що він врятує житло від злому – переважно марна справа. Надійніше за ці кошти встановити відеокамеру і світловий датчик, який реагує на рух. 

як вберегтися від квартирних крадіжок

Злочинці не вторгаються у житло навмання. Зазвичай вони вивчають об’єкт. Навідавшись у розвідку на освітлений коридор і побачивши, що при вході у помешкання зафіксована відеокамера, крадії можуть визначити таке житло як важкодоступне і відмовитися від скоєння злочину.

3. Домовтеся з сусідами чи родичами щодо нагляду за житлом

Якщо зловмисники таки отримали відомості про те, що Ви покинули свою домівку, вони переважно намагаються перевірити ці дані. Світло у вікні у вечірній час – ознака того, що у квартирі хтось є.

Тому варто просити сусіда, якому довіряєте, чи родича ввечері навідуватися до Вашої оселі і вмикати у ній світло. Бажано –  щоразу в іншій кімнаті. Це може дезорієнтувати «спостерігачів» за Вашою квартирою і вони не ризикнуть вдиратися у Ваш дім.

4. Встановіть у квартирі датчики руху

Доволі новий вид «контакту» між житлом і власником – система маячків, які реагують на дії у помешканні. Якщо у квартиру хтось проник, датчики руху зреагують і за допомогою wi-fi надішлють на мобільний телефон господаря повідомлення про тривогу. 

захист квартири від злочинців

5. Підпишіть короткостроковий договір з фірмою охорони

Необов’язково наймати охоронну фірму для убезпечення житла на весь рік, щоб у відпустці почуватися спокійно. Для цього можна підписати з організацією такого профілю угоду про надання послуг з охорони житла на певний період. 

6. Орендуйте скриньку у банку

Якщо Ви зберігаєте вдома крупні суми готівки і не охочі класти їх на депозит, можна орендувати у банку скриньку, куди і помістити гроші й коштовності на час Вашого відпочинку.

Якщо злочинцям і вдасться прокрастися у Ваш дім, Ви не втратите свої гроші та цінні речі. Утім, цей варіант застосовується у випадках, коли сума готівки чимала і перевищує вартість речей, котрі крадії можуть винести з Вашої оселі окрім того.

7. Вимкніть домофон

Дізнатися, чи вдома господар, можна скориставшись домофоном. Це найперша перевірка на присутність у помешканні людей, яку застосовують зловмисники, перетворюючи засіб убезпечення житла на своє інформаційне знаряддя. 

Якщо ж вимкнути цей вид зв’язку, потенційні грабіжники не зможуть легко відстежити Ваше перебування вдома: можливо, Ви насправді у квартирі, а домофон не підключали.

засоби захисту житла

Отже, щоб захистити свій дім від злочинців, потрібно насамперед не привертати їхню увагу до своєї персони, а отже – й оселі (не розказувати стороннім про те, що Ви на певний час збираєтеся покинути домівку; не поширювати свої наміри, особливо із зазначенням дати, поїхати на відпочинок; не публікувати у соцмережах фото з відпочинку). 

Важливо скористатися такими засобами безпеки житла, як відеокамера і датчики світла при вході у квартиру. Окрім того, можна найняти на цей період фірму з охорони житла.

Якщо Ви зберігаєте вдома готівку і цінні речі, варто на час відпустки помістити їх у банківському сховку.

Одні з найпростіших і дієвих порад – вимикайте домофон і просіть сусідів чи родичів навідуватися ввечері до Вашої квартири і вмикати у ній світло.

Flombu.com у відпустку не збирається, а ось усім нашим читачам бажаємо яскравого і безпечного відпочинку!

Страхування житла як вид безпеки

Як уникнути шахраїв при покупці квартири

Які є ризики при купівлі квартири в новобудові