Приватизація та купівля горища без позовів до суду в майбутньому

Горища, підвали, цокольні приміщення, розташовані у житлових будинках, – ласі шматочки для охочих розширити свою приватну власність. Це найбільш спірні частини житлового будинку.

Деякі співмешканці захоплюють такі приміщення, переплановують і вважають своїми. Інші жителі будинку – обурюються. Такі конфліктні ситуації часто сягають судів.

Ще 2 березня 2004 року Конституційний суд України вирішив, що допоміжні приміщення багатоквартирного будинку – це спільна власність усіх мешканців квартир.

Що ж робити, якщо Ви, скажімо, придбали помешкання на останньому поверсі і у Вас виникла ідея облаштувати дворівневу квартиру або створити відпочинкову зону, задіявши горище? Як через це не наразитися на шквал критики співмешканців чи навіть уберегтися від позовів до суду?

Як законно отримати право власності на горище у багатоквартирному будинку

Щоб уникнути неприємних наслідків самовільного користування горищем, його потрібно приватизувати. Тобто зібрати необхідні документи, пройти відповідні процедури і отримати право власності на цю частину допоміжного приміщення.

Встановіть, чи взагалі можна приватизувати горище

Таке питання вирішує БТІ. Необхідно замовити у цій інстанції спеціальну експертизу. Якщо, скажімо, над Вашою квартирою встановлені комунікації чи стаціонарне обладнання для обслуговування будинку, приватизувати горище не вдасться. Експертний висновок БТІ на Вашу користь – перший крок в узаконенні володіння горищем.

Отримайте згоду на приватизацію від сусідів

Сусіди – співвласники горища. У приватизації цієї частини багатоквартирного будинку потрібна їхня згода і підписи. Також необхідно звернутися із заявою у ЖЕК або ОСББ – на чиєму балансі будинок. Тут отримайте дозвіл на приватизацію приміщення.

Отримайте дозвіл від міської ради

Зверніться із заявою у міську раду. Через ЦНАП орган місцевої влади повинен видати рішення про приватизацію місця загального користування. Це рішення – підстава для набуття Вами права власності на горище.

як узаконити горище над квартирою

Вирішіть технічний бік питання

Тепер потрібно звернутися у ліцензовану компанію і замовити технічну документацію з розробки проекту. Через ЦНАП надайте декларацію у ДАБІ про початок і завершення реконструкції горища.

На завершення процедури приватизації горища необхідно оформити право власності та замовити новий техпаспорт квартири. У ньому вже має бути відображено приєднане горище. За допомогою ЦНАП треба звернутися до органу реєстрації чи до нотаріуса і отримати свідоцтво про реєстрацію права власності.

Принагідно нагадаємо, що у Львові приватизувати горище значно складніше. 2017 року Львівська міська рада ухвалила рішення, яким скасувала можливість подати документи на приватизацію допоміжних приміщень.

Як законно придбати горище

Якщо Ви вирішили оминути самостійну приватизацію допоміжного приміщення і придбати горище у багатоквартирному будинку, Вам варто дослухатися до низки порад.

Процедуру з набуття власності на горище чи підвал описав Юрій Тацій, заступник начальника Департаменту містобудування та архітектури Київської міської держадміністрації – начальник управління адміністративних послуг.

Щоб набути право на користування допоміжними квадратними метрами будинку, можна застосувати один із таких способів:

оформити горище чи підвал як одиницю власності у спільному володінні;

викупити усі частки приміщення у кожного власника. Тобто Вам потрібно отримати згоду усіх власників і викупити їхні частки.

Якщо Ви маєте намір купити підвал чи горище у будинку, зважте на таке:

* чи містяться у акті приймання-передачі нерухомого майна згоди усіх співвласників;

* у Єдиному державному реєстрі судових рішень перевірте, чи, бува, не розглядалися справи щодо цієї нерухомості. Оскільки у суді уже могло бути прийнято рішення про незаконність операції, утім, арешт приміщення ще не відбувся. У такій ситуації постраждає новий власник.

Отже, для безперешкодного користування горищем – без сварок і дорікань сусідів, без судових процесів і штрафів – такі допоміжні метри багатоквартирного будинку потрібно приватизувати. Щоб приватизувати горище, треба звернутися у кілька інстанцій і запастися терпінням – це тривалий процес.

Якщо у Вас виник намір придбати горище, перевірте, чи зафіксована документальна згода на це усіх власників квартир будинку і чи немає щодо такого допоміжного приміщення судових справ.