Переоформлення дачі/садового будинку в житловий у 2021 р.

В Україні спрощено процедуру переведення садового чи дачного будинку у житловий. 18 серпня 2021 року Кабінет міністрів прийняв постанову «Про внесення змін до Порядку переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки».

Щоб перевести дачу чи садовий будинок в житловий фонд у 2021 році і скористатися новою спрощеною процедурою, власнику нерухомості треба створити електронний кабінет. Однак основна вимога до такого виду забудов незмінна – аби будівлі відповідали державним будівельним нормам.

Чим садовий будинок відрізняється від дачі?

Згідно з юридичним тлумаченням, дачний і садовий будинок – це різні види забудови. 

Садовий будинок – це приміщення сезонного, переважно літнього, використання, яке здебільшого не відповідає інженерно-будівельним нормам для житлових будинків. 

Дачний будинок – це житловий будинок для заміського відпочинку з можливістю проживання у ньому в будь-який сезон. 

як прописатися на дачі

Однак, попри те, що дачний будинок більшою мірою відповідає вимогам до житлового приміщення, процедура переведення обох видів забудови у житлову однакова.

Окрім того, відтепер зміна «цільового призначення» садового й дачного будинку відбуватиметься у режимі онлайн.

Які є зміни у переведенні дачі або садового будинку у житловий?

Згідно із змінами до Порядку, узаконення садового будинку або дачі охоплюватиме такі удосконалення:

1. Написати заяву про переведення забудови у житлову можна, не виходячи з дому.

Заяву про те, що ви маєте намір змінити статус дачі чи садового будинку на житловий, можна написати у кілька способів:

  • особисто;
  • рекомендованим листом з описом вкладення;
  • електронним способом за допомогою електронного кабінету чи іншої державної інформаційної системи, робота якої поєднана з електронним кабінетом, якою користується власник.

2. Рішення про дозвіл або відмову у переведенні дачі чи садового будинку у житловий тепер буде електронним. 

Документ про це ґрунтуватиметься винятково на даних, зафіксованих у Реєстрі будівельної діяльності, формуватиметься в електронній версії і матиме реєстраційний номер. Підписуватиме його керівник виконавчого органу сільської (селищної чи міської) ради. 

Якщо у межах сільської ради виконавчий орган не створено, підписати зазначене рішення уповноважений сільський голова, наклавши кваліфікований електронний підпис.

3. Звіт про технічний огляд дачі чи садового будинку з висновком про те, що забудова відповідає державним будівельним нормам, теж оформлюватиметься на основі Реєстру будівельної діяльності.

як перевести садовий будинок в житловий фонд

Чи можна зареєструватися у дачному будинку?

До успішного переведення такого виду забудови у житлову Вам не вдасться стати офіційним мешканцем необлікованої домівки. Адже такий будинок не вважатиметься житловим за юридичним статусом. Якщо ж дачний чи садовий будинок переведено до житлової категорії, Ви маєте право зареєструвати у ньому своє місце проживання.

Отже, зміни в оформленні дачі або садового будинку як житла стосуються електронної сфери: заяву про переведення забудови у житлову можна подати онлайн, дозвіл або відмова у наданні дачі чи садовому будинку статусу житлового формуватиметься в електронному вигляді. Головну роль у цій процедурі теж виконуватиме електронне джерело – Реєстр будівельної діяльності.

Узаконення самовільного будівництва: як діяти?

Квартира для сім'ї: кількість і метраж кімнат

Приватизація земельної ділянки: все, що треба знати