Страхування житла: види, умови, тарифи

Життя – повне ризиків і небезпек. Чи може людина їх уникнути? Навряд чи.

Єдине, що можна, – застрахувати себе від наслідків негативних подій. Зокрема, фінансово захистити свій дім.

Нині йтиметься про українську систему страхування житла, види страхування нерухомості, ціну страхового полісу на житло. Простими словами про складне, коротко про обсяжне…

Адже культуру страхування житла треба розвивати – оберігати, щоб мати.

Страхування житлової нерухомості в Україні

Страхова політика в Україні загалом поки що не досягла високого рівня охопності. Серед основних причин цього становища – низький економічний розвиток країни. Відтак придбати страховий поліс на житло фінансово спроможний не кожен. Однак українці, як дивно це б не звучало, швидше застрахують своє нерухоме майно, аніж своє життя і здоров’я.

Загалом розвиток страхувальної системи нерухомості в Україні надто поступається світовим стандартам страхування житла. Скажімо, у США дуже розвинена культура страхування. У цій країні страхують усе – у повному значенні цього слова.

Страхування нерухомості в Америці – це неодмінна процедура перед заселенням чи винаймом житла. В Україні ж страховий поліс на квартиру чи будинок купують порівняно нечасто.

Види страхування житла

У нашій країні можна оформити три найпоширеніші види страховки на житло:

- страхування квартири – фінансовий захист помешкання у багатоповерхівці;

- страхування житлового будинку – вкладення коштів у відшкодування імовірних збитків у приватних будинках;

- страхування цивільної відповідальності – грошове вливання у компенсацію заданої шкоди сусідам (якщо, скажімо, з Вашої квартири вода просочилася до сусідів, за умовами договору страхування житла, страхова компанія виплатить Вам гроші для покриття шкоди, спричиненої житлу сусідів).

страхування квартири

Страхування квартири від затоплення й пожежі

За статистикою, більшість договорів про страхування житлової нерухомості в нашій державі укладено щодо квартир. Майже усі такі страхувальні угоди підкріплюються страхуванням цивільної відповідальності. І це логічно.

Адже у приватному житловому секторі нашкодити сусідам через те, що у Вашому помешканні луснув шланг до пральної машини, неможливо. У багатоповерхових будинках такі та інші ситуації дуже часто задають шкоди жителям нижніх поверхів.

Найчастіше українці страхують свої квартири від наслідків двох стихій – води і вогню. Страхування квартири від затоплення за важливістю для мешканців багатоповерхівок дещо переважає страхування квартири від пожежі.

На інші потенційні загрози житлу покупці страхових полісів на квартиру зважають менше, хоч страхування квартир від витоку води і виникнення пожежі входить у загальний перелік ризиків.

Страхування житлового будинку

Приватні будинки переважно страхують від вогню і стихійних явищ: зривання покрівель під час буревію, влучання у будинок блискавки, затоплення підвалів, пивниць.

Оформлення страховки на цивільну відповідальність власники нерухомості обирають тоді, якщо, наприклад, будинок розділено у власності й користуванні.

Від чого можна застрахувати нерухомість

В Україні застрахувати житлову нерухомість можна від таких ризиків:

- пожежі і шкоди, завданої гасінням;

- стихійних лих (землетрусу, граду, бурі тощо);

- неполадок у роботі каналізації чи теплосистеми;

- протиправних дій інших осіб (пограбування, злому, підпалу);

- механічних ушкоджень (наприклад, від падіння на житло дерева, крану, якоїсь конструкції);

- виплати матеріальної шкоди сусідам, які постраждали від того, що у трапилося у Вашому житлі не з Вашої вини.

Умови оформлення страховки на нерухомість

Кожна страхова компанія розробляє свої правила роботи з клієнтами. Для укладання угоди про страхування житла власнику помешкання потрібно:

обрати страхову компанію;

ознайомитися з її пропозиціями і надати перевагу тій, яка Вас влаштує;

надати страховій компанії необхідні документи для оформлення страхувальної угоди на житло;

підписати зі страховою організацією договір;

оплатити одразу або узгодити терміни виплати страхових внесків.

скільки коштує застрахувати квартиру

Скільки коштує страховка житла

Ціна страхового поліса на житло ґрунтується на вартості квартири чи приватного будинку. Договір страхування помешкання містить три компоненти:

- страхування конструктиву (йдеться про коробку житла, без внутрішніх робіт);

- страхування внутрішнього оздоблення (дверей, вікон, стін);

- страхування майна, що знаходиться всередині житла (меблів, побутової техніки, електроніки).

Тариф на страхування квартири чи будинку формується ще й з огляду на платоспроможність клієнта.

Серед найбільш поширених у нашій країні страхових компаній середній розрахунок вартості страхового полісу на житло такий: до 0,25 % ринкової ціни житла додати 0,30 % за страхування внутрішніх робіт і доплюсувати 0,30 % за страховку майна всередині помешкання.

Приміром, якщо вартість квартири на первинному ринку становить 1 млн грн, ремонт у житлі, меблі й побутова техніка – по 300 тис. грн, то загалом страхування житла на рік обійдеться у 3 тис. грн.

Якщо ринкова ціна на помешкання нижча, а ремонт і меблі у житлі – дешевші, страховий поліс на житлову нерухомість може коштувати значно менше – у середньому від 400 грн у рік. Щобільша сума полісу, то вища виплата компенсації.

Страхові внески учасник угоди може сплачувати так: одразу всю річну суму, розділити загальну вартість полісу на 12 частин і сплачувати щомісяця, або ж щоквартально – 4 рази на рік.

Отож, система страхування житла в Україні, попри те, що грамотно розроблена і різнобічна, не затребувана повною мірою. Українці ще масово не освоїли страхову культуру, житлової нерухомості – зокрема.

Страхування квартир від загоряння і затоплення – основна частина укладених страхувальних угод у сфері нерухомості.

Страхування приватного будинку переважно охоплює ризики, спричинені стихійними лихами.

Щоб оформити страховий поліс на житлову нерухомість, потрібно обрати організацію, яка цим займається, і підписати з нею відповідний договір.

Тарифи на страхування житла в Україні різні – у середньому від 400 до 3000 грн щорічно.

Про технічний паспорт на квартиру – читайте тут

Як приватизувати горище і не набути проблем?

Первинне чи вторинне житло?

Про класи квартир у новобудовах – дізнайтеся за кліком

Смарт-квартира: у чому її «родзинка»?