Реформа у будівельній галузі: півроку після старту

Про корупцію на українському будівельному ринку чули чи не усі. Чимало з цього отримували користь, більшість – зазнавали фінансової і моральної шкоди. Установити глибинність корупційного впливу на будівельний сегмент складно. Одначе думка і у громадськості, і у керівного апарату держави сформувалася одностайна – реформувати галузь. Найперше у поле виконання цього рішення потрапила Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ). 13 березня 2020 року ДАБІ ліквідовано. Отож, розпочалися реформи у будівельній галузі України.

Хто замінить ДАБІ?

Замість ДАБІ працюватимуть три нові органи:

  • Державна сервісна служба з містобудування України;
  • Державне агентство з технічного регулювання у містобудуванні України;
  • Державна інспекція містобудування України.

ДАБІ ще виконує функції, які належатимуть Державній сервісній службі, – дозвільно-реєстраційні: видає дозволи на будівництво, реєструє повідомлення перед виконанням підготовчих будівельних робіт, прийняттям об’єктів в експлуатацію тощо.

Державну інспекцію містобудування України (01133, місто Київ, бульвар Лесі Українки, буд. 26) зареєстровано 08.05.2020 р. Керівник інспекції – Васильченко Юрій Миколайович.

Державну сервісну службу містобудування України (01133, місто Київ, бульвар Лесі Українки, буд. 26) створено 12.06.2020 р. Очільник – Башкіров Олексій Юрійович.

Державне агентство з технічного регулювання у містобудуванні України досі не утворено.

Наразі у цьому реформуванні найбільше зроблено для того, аби запрацювала Державна інспекція з містобудування України: налагоджено структуру та створено її територіальні органи, проведено конкурси на вакантні посади.

Головні управління України та стуктурні підрозділи Державної сервісної служби містобудування України запрацюють тоді, коли заповнять штат мінімум на 30 % і призначать керівників територіальних органів, які організовуватимуть роботу на місцях. Планово це має статися у вересні 2020.

У цій сфері заплановано організувати електронну систему та запровадити Реєстр будівельної діяльності. Через електронний кабінет замовника будівництва налагоджуватиметься онлайн-спілкування учасників ринку з державними органами.

Головне завдання реформи у будівельній галузі – подолати корупцію. Однак чи того, що робить держава, справді буде достатньо для досягнення основної мети?

будівництво Україна 2020

Чи запрацює реформа?

Запуск онлайн-порталу, створення нових органів, спрощення дозвільних процедур і можливість отримати адмінпослуги через Інтернет, сертифікація спеціалістів замість видачі ліцензій – перші кроки реформи.

Наступний етап – упровадження страхування ризиків у будівництві. Його реалізацію заплановано на січень 2021 року. Така практика поширена у світі. Скажімо, у Великобританії, Польщі, Німеччині та США страхове забезпечення є нормою й охоплює чи не всі аспекти галузі.

Страхують техніку, обладнання, матеріали і усі етапи будівництва: від укладення договору з підрядниками і до завершення будівництва, зокрема затримки щодо початку та/або завершення будівництва тощо.

Страхові компанії фактично залучатимуться в процес зведення будівель, коли вливаються кошти фізичних, юридичних осіб або держави, та частково виконуватимуть функцію контролю і нагляду, покриватимуть ризики у проектуванні та будівництві. Утім, такі компанії ще потрібно створити. Також в Україні поки що немає механізмів, як оцінювати такі ризики.

Безсумнівно, будівельна галузь України давно потребувала реформування. Можливо, започатковані упродовж півроку нововведення (зокрема, персональна відповідальність, електронний документообіг) сприятимуть поліпшенню інвестиційного клімату у цій сфері і залученню іноземних інвестицій. Та головне у розвитку будівельної галузі нашої країни – подолати корупцію.

Гінатуліна Юлія Олегівна

адвокат, старший юрист департаменту нерухомості та земельних правовідносин адвокатського бюро «Анни Мацюк» та юридичної компанії «Захист власності»

(м. Львів, вул. Рилєєва, 5/1;

тел. роб.: 032-261-38-77,

тел. моб.: 067-258-45-99;

e-mail: info@zvlegal.com)