Що потрібно для продажу землі: поради міністра

Нині, 1 липня 2021 року, в Україні розпочинається запуск ринку землі.

Серед українців, котрі хочуть  якнайшвидше скористатися можливостями, які надало скасування мораторію на продаж сільськогосподарських угідь, виникає нагальне запитання: «Що ж необхідно для того, щоб продати землю?». Flombu.com вкотре розглядає цю тематику.

Днями настанови щодо успішного продажу землі надав міністр аграрної політики і продовольства Роман Лещенко. 

ринок землі 2021

Які документи потрібні для продажу землі 2021 року?

1. Найперший реквізит, необхідний для продажу земельної ділянки, – кадастровий номер. Його можна перевірити на Публічній кадастровій карті України.

2. За словами міністра, якщо кадастровий номер ділянці не присвоєно, потрібно звернутися до фахівця із розробки документації з землеустрою. Він установить або відновить межі земельної ділянки.

3. Тепер наділ годиться зареєструвати у Державному земельному кадастрі. Тут ділянці і присвоять кадастровий номер.

4. Відтак потрібно зафіксувати право власності на землю у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Це підтвердить витяг із Реєстру.

5. Щоб зареєструвати право власності у зазначеному Реєстрі, знадобляться такі документи:

  • витяг з Державного земельного кадастру;
  • копії та оригінали паспорта й ідентифікаційного коду;
  • квитанція про сплату адмінзбору;
  • документ, який підтверджує право на земельну ділянку: договір купівлі-продажу, дарування, свідоцтво про отримання спадщини; державний акт на право власності на землю.

На думку Романа Лещенка, ці документи гарантують право власника землі на безперешкодне користування, володіння і розпоряджання земельним наділом. Під час продажу землі вони мінімізують виникнення проблемних ситуацій.

як продати землю 2021

Хто може купувати українські землі?

Питання, яке з відкриттям ринку землі цікавить українців не менше, – чи зможуть наші землі купувати громадяни інших держав?

Отже, поки що іноземці не мають такого права. Утім, це питання ще обговорюватимуть і остаточно вирішуватимуть на загальнодержавному референдумі.

Основні правила купівлі землі в Україні

Ринок земель у нашій державі регулюється законодавством, у якому, зокрема, вказано, хто і скільки землі сільськогосподарського значення зможе придбати. А саме:

  1. Упродовж двох років від скасування мораторію земельні угіддя можуть купувати винятково фізичні особи, причому в обмеженому обсязі – не більше 100 гектарів одному покупцеві.
  2. Юридичні особи матимуть змогу придбати земельні наділи через три роки – у 2024 році. Обсяг такої покупки теж буде обмежено – не більше 10 тисяч гектарів одному покупцеві.
  3. Землі державної чи комунальної власності у продаж не потраплятимуть.

Закріплено процедуру продажу землі онлайн

Про ціни на землю з 1 липня 2021 року

Документи на землю можна перевірити безкоштовно

Дізнайтеся, як оформити право власності на землю покроково