Будівництво об’єктів нерухомості: коротко у цифрах

Чи зауважили Ви, що варто півроку-рік не відвідувати якийсь район міста, подекуди й села, як його годі упізнати? Нові будинки, навіть комплекси, перебудовані чи оновлені старі приміщення дають населеному пункту нове життя. Отож, розвивається будівництво, відтак – ринок нерухомості України. Для наочності й порівняння – зведення нерухомості у нашій і кількох інших країнах у цифрах.

Згідно з даними Державної служби статистики України, 2019 року здано в експлуатацію 11029327 квадратних метрів житла. Це на 27 % більше, аніж попереднього року. Переважають серед зведених осель однокімнатні квартири. Загалом в Україні індекси будівельної продукції за видами у 2019 – першому півріччі 2020 року переважно підвищуються.

У Республіці Польща будівництво об’єктів нерухомості теж крокує вперед. Центральне статистичне управління цієї країни встановило, що цьогоріч у Польщі уже здано у вжиток 118779 будівель. Минулого року за цей же період передано в експлуатацію на 7395 приміщень менше.

У Великобританії зростає приватне будівництво. За даними сайту Statista.com, на початку 2020 року зведення нового житла у приватному секторі цієї країни сягнуло 118,7 індексних пунктів. У державному британському сегменті індекс будівництва нових осель узимку 2020 року порівняно з 2019 роком (144,3 індексні пункти) дещо знизився і становив 133,4.

Statista.com інформує, що у США минулоріч збудували 1,29 млн житлових будинків. Там розширюється приватний сектор зведення апартаментів. Найбільш популярне серед американців помешкання для однієї сім’ї.

Отже, загалом, з огляду на цифри, будівництво нерухомості і в Україні, і в інших країнах розширюється. Збільшення кількості населення на Землі, невпинний розвиток міст і ще немало чинників цьому неабияк сприяють.