Аудит квартири на вторинному ринку: убезпечуємо себе від шахрайства

Купити нерухомість – це не тільки стати її власником. Це і взяти на себе відповідальність щодо її вибору, та головне – щодо безпечності угоди про купівлю об’єкта.

Якщо Ви не наважуєтеся на інвестиції у житло на первинному ринку нерухомості або з інших причин надаєте перевагу вторинному помешканню, це не означає, що у Вас більше шансів уникнути «купівельних пасток».

Під час придбання нерухомості, яка вже була у вжитку, не варто гадати, що у цьому процесі усе безпечно. Адже житло збудовано, усі правовстановлюючі документи є. На жаль, у купівлі житла на вторинному ринку теж виникають неприємні ситуації.

Максимально убезпечити себе від шахрайства на вторинному житловому рівні можна винятково за допомогою аудиту. Це комплексна перевірка об’єкта нерухомості у державних реєстрах.

Аудит квартири перед покупкою – це, звісно, не панацея від усіх неприємностей, які можуть виникнути у цьому процесі. Утім, це надійна інформаційна база для впевненого рішення – купувати нерухомість чи ні.

Вторинне житло має історію. І потенційному покупцеві годиться її з’ясувати.

Встановлюємо добропорядність власника

Розпочинаючи аудит квартири вторинного значення, найперше поспілкуйтеся із власником нерухомості. За змоги зустріньтеся з ним і переконайтеся у його намірі продати житло. А ще – у тому, що саме ця людина володіє нерухомістю, яку Ви хочете придбати.

Власник житла повинен надати Вам правовстановлюючі документи, які це підтверджують. І, звісно, тільки оригінали. Копії документів у цій справі «не проходять».

До правовстановлюючих документів, які підтверджують право власності на нерухомість, належать:

договір купівлі-продажу;

договір дарування;

договір міни;

свідоцтво про право на спадщину;

рішення суду.

як перевірити власника квартири

Перевіряємо юридичну чистоту квартири

У Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно встановіть, чи зареєстровано право власності на житло. Такий реєстр відкрито на сайті Міністерства юстиції і він існує з 2013 року. Маючи електронний цифровий підпис, інформацію із цього реєстру можна отримати миттєво.

У довідці з такого сервісу також містяться дані з Єдиного реєстру заборони відчуження об’єктів нерухомого майна і з Державного реєстру іпотек.

За допомогою реєстру судових рішень з’ясуйте, чи не є квартира предметом спору.

У Єдиному державному реєстрі боржників варто встановити, чи має власник житла комунальну заборгованість.

Попросіть у власника квартири довідку із ЦНАП щодо прописаних у ній осіб.

Нотаріальне оформлення договору купівлі-продажу

Такий договір має бути правильно оформлений. Для цього потрібно звернутися до нотаріуса.

Перед оформленням договору нотаріус перевіряє документи на нерухомість. Скажімо, якщо документ старий і інформація не міститься у реєстрі, започаткованому з 2013 року, нотаріус надсилає усі необхідні запити, щоб отримати підтвердження про реєстрацію такого майна.

Також нотаріус перевіряє дані щодо наявності у квартирі незаконних добудов чи перепланувань; отримує дозвіл на відчуження майна за наявності дітей до 18 років та/або обмежено дієздатних/недієздатних осіб.

Нотаріус не оформить договір купівлі-продажу квартири, не перевіривши відомості про усіх власників і покупців. Це зменшує ризики отримати проблемне майно.

аудит вторинного житла

Зважаємо на всі тонкощі й нюанси

Під час оформлення покупки нерухомості важливе кожне слово, зафіксоване у договорі. Не соромтеся запитати у нотаріуса про все, що Вас цікавить. Ознайомлюючись із договором, обговоріть і уточніть кожен пункт документа. Особливо зважте на дрібний шрифт, зноски чи уточнення. Кожна позиція договору має бути Вам зрозуміла.

Якщо нерухомістю, яку Ви маєте намір купити, володіє кілька людей, від кожного із них потрібна нотаріально завірена згода на продаж майна.

Коли право власності на квартиру було набуто у шлюбі, угода купівлі-продажу нерухомості неможлива без письмової згоди на те чоловіка чи дружини.

Під час підписання договору продавець помешкання повинен пред’явити технічний паспорт на квартиру. Надалі його електронна копія зберігатиметься у нотаріуса, а оригінал – у Вас.

Отже, аудит квартири перед купівлею – це всебічний збір даних про житло. Це процедура саме для покупців нерухомості, для зниження їхніх ризиків придбати проблемний об’єкт.

Аудит квартири на вторинному ринку нерухомості – це Ваші дії з установлення реєстраційних даних та історії житла, а також тісна співпраця з нотаріусом. Мета цих зусиль – вберегтись від шахраїв на ринку нерухомості і укласти надійну угоду про купівлю житла.