Будівельна реформа: без онлайн не обійтися

Будівельна реформа в Україні, яка стартувала цьогоріч 13 березня, не оминула інтернет-середовище. Саме облаштування онлайн-сервісів, на думку ініціаторів масштабних змін у будівельній сфері, допоможе посилити антикорупційну політику у цьому сегменті.

У межах реформи будівельної галузі нашої держави передбачено перетворення всієї системи отримання документів, що дають право на виконання будівельних робіт і засвідчують прийняття об’єктів в експлуатацію, з дозвільної на сервісну. Це означає, що процес отримання таких документів відтепер буде адміністративною послугою. Створення Електронного кабінету замовника будівництва – це крок до переходу комунікації учасників ринку із державними органами в онлайн-формат.

У липні 2020 року відбувся запуск Порталу Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Вона діятиме як експериментальний проект до 30 листопада 2020 року. На постійній основі Електронна система має запрацювати з 1 грудня 2020 року.

Які можливості надасть Єдина державна електронна система?

До Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва входитиме Електронний кабінет забудовника на порталі «Дія» для замовників та учасників процесу будівництва. Також вона надаватиме відкритий доступ до відомостей нового Реєстру будівельної діяльності, актуальну статистику про надані послуги, що оновлюється у реальному часі.

Електронна система в режимі реального часу взаємодіятиме з іншими електронними інформаційними системами та мережами, зокрема Державним земельним кадастром, Державним реєстром речових прав на нерухоме майно та іншими.

Відомості, що в ній міститимуться, будуть відкритими, загальнодоступними і безоплатними, крім інформації з обмеженим доступом.

Пошук даних про об’єкти будівництва стане зручнішим завдяки впровадженню унікального ідентифікатора об’єкта будівництва, за яким можна буде відстежити процес на будь-якому етапі.

Завдяки унікальному ідентифікатору можна буде прив’язати до об’єкта всі дозвільні документи (які дають право на виконання підготовчих/будівельних робіт, засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів), а також інформацію про містобудівні умови та обмеження, будівельні паспорти, відомості про осіб, що отримали кваліфікаційний сертифікат, про проектну документацію, звіти про результати експертизи проектної документації на будівництво об’єктів, відомості про учасників будівництва, фото та іншу інформацію.

новини будівельного ринку України

Запровадження електронного кабінету

Забудовники отримають доступ до нового Реєстру будівельної діяльності через персональні електронні кабінети. Увійти до кабінету можна лише за наявності кваліфікованого електронного підпису (КЕП). Він гарантує захист даних і фіксування усіх змін у документах. Доступ забудовників до результатів адмінпослуг, що надаються за допомогою електронної системи, згодом здійснюватиметься через електронний кабінет користувача на порталі «Дія».

В електронному кабінеті забудовник зможе отримати онлайн-консультації через чат-бот і калькулятор для визначення класу наслідків будівель, а також подавати та отримувати документи та інформацію, що стосується будівництва: від документів, що дають право на початок будівельних робіт, до скарг на дії інспекторів Державної інспекції містобудування України.

Також через електронний кабінет проходитиме атестація, навчання та іспит для видачі кваліфікаційних сертифікатів. Водночас в електронній системі міститиметься інформація про осіб, яким видано кваліфікаційні сертифікати. Йдеться про кваліфікаційні сертифікати, які замінять ліцензії на будівництво.

Уже скасовано порядок отримання ліцензій на будівництво об’єктів, що за класом наслідків належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками. У законопроекті № 3336 зазначено, що замість ліцензування планується надати право здійснювати цю діяльність компаніям, у штаті яких на постійній основі працюють атестовані особи, відповідальні за виконання будівельних робіт. Відповідальним виконавцем зможуть стати громадяни, які здобули вищу освіту за напрямом професійної атестації відповідно до кваліфікаційних вимог і мають стаж роботи за фахом не менше трьох років. Професійна атестація охоплюватиме проходження навчання та складання іспиту, в результаті якої особі видаватиметься кваліфікаційний сертифікат.

Отже, зміщення низки функцій з отримання документів, які дають право на виконання будівельних робіт і засвідчують прийняття об’єктів в експлуатацію, в онлайн-площину уже розпочалося. Щоправда, поки що у межах експерименту. Утім, у планах ініціаторів удосконалення будівельної галузі нашої країни ці зміни докорінні й масштабні.

Гінатуліна Юлія Олегівна

адвокат, старший юрист департаменту нерухомості та земельних правовідносин адвокатського бюро «Анни Мацюк» та юридичної компанії «Захист власності»

(м. Львів, вул. Рилєєва, 5/1;

тел. роб.: 032-261-38-77,

тел. моб.: 067-258-45-99;

e-mail: info@zvlegal.com)