Житло для молодої сім’ї: що і чому обирають родини з дітьми

Сімейна оселя – це місце сили, територія безпеки і зона комфорту. Тут кожен, попри низку побутових обов’язків, може розслабитися й відпочити. Сімейний куточок, сімейне гніздечко…

З народженням немовляти сімейне життя і, звісно, помешкання зазнає внутрішніх переформувань – новому члену родини потрібні увага, догляд і простір. Тому часто молоді сім’ї, які поповнюються дітками, взагалі замислюються про зміну оселі. Це важливий етап сімейного життя. І, звісно, непростий…

Flombu.com запросив до розмови на цю тему кількох представників саме таких сімей. Яке житло для молодої сім’ї шукають і обирають, на що зважають у цьому процесі? У живому й теплому спілкуванні ми дізналися чимало цікавого…

Будинок за містом – те, що треба

Тарас Стасюк, 33 р., економіст

Я народився і виріс у Львові. Але з часом у рідному місті мені набридло. Зі створенням сім’ї і народженням донечки розглядаю варіант оселення за межами полісу – орієнтовно 15 кілометрів від Львова.

Вивчивши ринок житлової нерухомості, я б надав перевагу заміському котеджу, тим паче, що люблю тишу і працювати наодинці… Одним із пріоритетів у виборі заміського житла вважаю розвинену інфраструктуру неподалік, адже це важливо для комфортного сімейного життя і, що для мене головне, – гармонійного розвитку дитини.

Анна Глушак, 32 р., товарознавець

Для сімейного проживання ми переїхали з квартири в особняк. І у мене зникло відчуття замкнутого простору. Маємо невелике подвір’я. Тепер є місце для дозвілля на свіжому повітрі. Заклали фруктовий сад і завели собаку.

Проживання за містом безпечніше для дітей. Ми менше хвилюємося, відпускаючи діток гратися з друзями. Заміський спокій позитивно впливає на їхній розвиток і становлення.

програма доступне житло для молодих сімей

Сім’ї з маленькою дитиною потрібна квартира

Назар Нуцковський, 34 р., менеджер із продажу

Вважаю, що новостворена родина повинна мати окреме житло, а якщо у ній з’являється поповнення – то й поготів. Із народженням сина це питання стало для мене нагальним. Утім, у цьому виборі вид житла не настільки важливий, як те, аби це був окремий і зручний простір для моєї сім’ї.

Розглядаю для купівлі одно- або невелику двокімнатну квартиру. Заміські варіанти помешкання мене не цікавлять.

Ірина Яворська, 32 р., фінансист

Коли у нашій сім’ї народилася друга дитина, ми продали трикімнатну квартиру у місті і переїхали у село. Мрії про спокійне чаювання на терасі і споглядання за забавами діток на безпечному й тихому подвір’ї ось-ось мали здійснитися. Та насправді мені не вистачає спілкування й міської метушні. Дітям теж сумно. І клопотів мені додалося – у селі завжди є робота.

А у мого чоловіка усе навпаки: очі горять, він увесь час зайнятий, йому сільське життя дуже подобається.

Якби у мене знову був вибір, я б ще раз оселилася у квартирі.

Оксана Ільницька, 35 р., офіс-менеджер

Ми розглядаємо для сім’ї трикімнатну квартиру у новобудові. Надамо перевагу житлу у районі з вдалою транспортною розв’язкою і продуманою інфраструктурою. Загалом нас влаштувала б оселя у багатоквартирному будинку, де мешкають молоді сім’ї. Теж із дітьми. Щоб нашим дівчаткам було з ким дружити.

Я виросла в особняку. Відверто – це нецікаво. Дітям дуже потрібне товариство однолітків. У багатоквартирному будинку його легше знайти. Тому приватний сектор і замістя – це не для нас.

Оселя – там, де панує любов…

Мар’яна Чура-Ковалюк, 27 р., менеджер

Вибір помешкання для проживання з дитиною коливається між двома варіантами – квартира і будинок у приватному секторі. У кожного виду помешкання є свої переваги. Скажімо, у заміському котеджі для діток легко організовувати сезонні розваги: улітку – басейн, батут, пісочницю, взимку – ковзанку.

Але й «на поверсі» з дитиною проживати зручно, адже у квартирі більш компактно влаштовано побут. І це менша, порівняно із приватним будинком, територія для наведення ладу.

На мою думку, у сімейному житлі основне не формат, а щастя й любов мешканців.

Дякуємо за розмову учасникам опитування. Якщо Ви шукаєте житло для молодої сім’ї, сподіваємося, досвід наших співрозмовників стане Вам у нагоді.

Новини на тему

Про пільгове кредитування для молодих родин читайте у новинах

Плани Уряду щодо кредитів на житло висвітлено у нашому матеріалі

Про розвиток іпотечного кредитування в Україні можна прочитати у наших новинах