Таунхаус: будьмо знайомі!

Із посиленням попиту розширюється асортимент – золоте правило ринку, зокрема нерухомості. В Україні сектор житла поповнюється новітніми рішеннями у зведенні осель. У багатоповерхівках планують смарт-квартири, квартири-студії, пентхауси тощо. А малоповерхівки облаштовують як дуплекси, лейнхауси, квадрохауси і таунхауси.

Назви перелічених помешкань походять із англійської. І це закономірно, адже на український ринок нерухомості ці види осель потрапили переважно зі США і Великобританії. У цих і багатьох інших економічно розвинених країнах світу такі види домівок міцно закріплені на ринку житлової нерухомості. В Україні окреслений сегмент житла ще розвивається.

Особливості смарт-квартири і квартири-студії ми розглядали в іншій статті. Перейдімо до малоповерхівок, а саме – таунхаусів, які будують в Украхні.

Для кого підійде таунхаус?

Таунхаус (із англ. town house) – комплекс будинків, об’єднаних спільною стіною, з окремим входом до кожного помешкання. Це малоповерхові (здебільшого дво-) зі щільним і компактним розміщенням будинки-квартири для кількох сімей, оформлені в одному стилі й облаштовані у вигляді корпусу. Також таунхауси зводять як заміське житло.

Апартаменти такого штибу влаштують, приміром, двох-трьох сімей, які хочуть мешкати неподалік і насолоджуватися компанією один одного. Окрім того, що родинам, які дружать, для зустрічі майже не потрібно виходити з дому, на, щоправда, невеликій прибудинковій території таунхауса можна облаштувати мінімальне місце для спільного дозвілля (якщо будинок зведений у передмісті, то на його території можна подбати про стіл, крісла, мангал, садову гойдалку чи парасолю від сонця). За кордоном такі корпусні будинки для цього і були розроблені. В Україні це призначення осель практикується рідко. У нас головна перевага таунхауса – економічна вигода.

Також таунхауси не розчарують сім’ю з маленькими дітьми. Адже на огородженому подвір’ї таких спарених будинків діткам можна гратися, а батькам – легше за ними наглядати. Водночас, порівняно із проживанням у багатоповерхівках, не потрібно спускатися ліфтом (а його діти часто побоюються), можна без труднощів винести надвір дитячі транспортні засоби чи великогабаритні іграшки.

Ще одна категорія людей, які цікавляться таунхаусами, – потенційні родичі-сусіди. У таких оселях є нагода проживати окремо, і, попри те, підтримувати міцні сімейні взаємини. Це особливо зручно, якщо комусь із родичів потрібна допомога у догляді чи пересуванні.

А що всередині?

Переважно таунхауси охоплюють 130-250 метрів квадратних – два поверхи і горище. На першому рівні облаштовують кухню спільно з вітальнею або окремо і вбиральню. Родзинкою першого поверху у будинках такого типу є вихід на балкон.

На другому рівні будівлі зазвичай розташовують три менші або дві більші спальні. Горище у таунхаусах часто із технічного поверху перетворюють на релакс-зону. Там облаштовують більярдні, столи для настільного тенісу, навіть бібліотеки. У таких помешканнях важливе поверхове зонування, щоби кожен рівень максимально виконував функцію житлового будинку.

Таунхаус і економічний зиск

таунхауси в Україні

Поки що у нашій країні до будинків такого формату придивляються насамперед через економічну вигоду. У чому ж вона полягає?

Найперше – у ціні земельної ділянки, на якій будують таунхаус. Часто корпус помешкань зі спільною стіною зводять у передмісті. Вартість землі за межами полісу нижча. Утім, і у місті, і поза ціна за землю, на якій зводять таунхаус, розподіляється поміж усіма власниками будинку.

Ціна за покрівлю таунхауса, оздоблювальні зовнішні роботи, спорудження комунікацій, облаштування прибудинкової території і паркувальної зони теж розділяється між групою власників помешкання. У купівлі оселі такого штибу зниженню витрат сприяють навіть стіни – дві з них, окрім бокових осель, спільні між сусідами.

Отже, серед запозичених за кордоном видів малоповерхового житла на українському ринку нерухомості таунхаус впевнено входить у вжиток. Це група спарених стінами будинків для комфортного міського, коли серед полісу виникає таке собі містечко, або заміського проживання. Планування таких будівель просте, зручне і чітко зоноване. Цей вид житла влаштує сімей із дітьми, кількох дружніх сімей, які охочі проживати неподалік, і родичів, котрі прагнуть мешкати водночас і окремо, і близько.

Економічна вигода від купівлі таунхауса в Україні значна, адже за низку будівельних параметрів сплачує не один мешканець, а всі співвласники осель.