Уряд планує домогтися кредитування гривні під 7% річних

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що «сьогодні вже наявна іпотека під 10 %. Наша мета – це кредитування в гривні у середньому під 7 %».

Для досягнення цих результатів керівництво держави виконало такі дії:

  1. З метою зниження вартості кредитів НБУ залишив облікову ставку на рівні 6 % (рішення НБУ від 23.07.2020).
  2. З 04.09.2020 року набрав чинності Закон України 3659-д, за яким виділено 5 млрд грн як державні гарантії для забезпечення часткового виконання боргових зобов’язань за портфелем кредитів банків-кредиторів, що надаються суб’єктам господарювання мікро-, малого та/або середнього підприємництва.
  3. Не продовжено мораторій на стягнення майна за іпотечними кредитами. Президент України Володимир Зеленський наклав вето на відповідний закон і відіслав його на доопрацювання у Верховну Раду України.

Однак, аналітики скептично оцінюють реальність дешевих іпотечних кредитів.

Зокрема, Михайло Федоров уважає, що для повноцінної іпотеки країні все ж потрібні реальні ринкові ставки під 10 %, а не досягнуті командно- адміністративним методом. «Для цього потрібно знижувати ризики за кредитами, тримати інфляцію під контролем, поважати і захищати право на приватну власність, мати надійну і стійку гривню, підвищувати довіру до країни і стійкості її фінансової системи. Тоді і ринкові ставки з часом знижаться до 10 % і менше».