Як облаштувати робоче місце вдома: практичні поради

Дистанційна робота в Україні стає дедалі популярнішою. 

З уведенням карантину для багатьох із нас «працювати вдома» стало новим досвідом. Чимало, натомість, уже зрозуміли, що робота онлайн – це не тільки нові правила, а й нові можливості, як-от жити в Україні, а працювати – у Європі чи США (привіт, IT-індустрія). 

У сучасному робочому процесі важлива не твоя локація, а якість і вчасність виконаної роботи.

Однак, працювати вдома – це все-таки працювати. Лежачи на дивані, це не завжди вдається. Треба, принаймні, зручно вмоститися за комп’ютером і зосередитися. 

Flombu.com добрав на цю тему декілька практичних порад: 

  • Як у квартирі створити робочу зону?
  • Які меблі підібрати для «домашнього» офісу?
  • Яке освітлення вважається правильним для роботи за комп’ютером?

Вибираємо домашнє робоче місце

Організувати робочий простір, не виходячи з дому, можна мінімум у трьох домашніх «локаціях». Залежно від пори року чи особливостей планування житла одна із них Вас мала би влаштувати. 

Окремий робочий кабінет удома

Якщо у Вас є можливість обладнати одну з кімнат помешкання під кабінет – це найбільш вдалий варіант для роботи з дому. 

Тут Вас не відволікатимуть інші члени сім’ї. А їм водночас не доведеться ходити навшпиньки чи говорити пошепки, шануючи Ваш робочий процес. Досягти високого рівня зосередженості та максимально зануритися у робочу атмосферу вдома легше в окремій кімнаті, обладнаній під кабінет.

моє ідеальне робоче місце

Так, робочий кабінет удома – це, можна сказати, розкішна можливість працювати у домашніх умовах і, попри те, не відволікатися на сторонні чинники. 

Окрема кімната для роботи з дому дасть змогу ефективно пропрацювати повноцінний робочий день, не покидаючи рідних стін. 

Частина кімнати як робочий куток 

Організація робочого місця у частині кімнати більше влаштує працівників, які приділяють роботі кілька годин на день. Відпрацювати 8 годин у домашніх умовах, відволікаючись на сімейні клопоти, мабуть, не вдасться.

Тому робочу зону в одній із кімнат обладнують переважно для «дистанційки» на кілька робочих годин упродовж дня. Такий робочий куточок можна облаштувати у спальні або на кухні. 

Організувати місце для роботи з дому у вітальні найбільш доцільно для мам у декреті. Поки дитина грається, мама може приділити час роботі і не випускати малечу з поля зору.

робота онлайн в декреті

Робоча зона у лоджії чи на балконі

Не в кожному помешканні можна виділити кімнату чи навіть її частину під робочу зону. Коридор чи ванна кімната для організації робочого процесу геть не підходять. А ось про лоджію або балкон забувати не варто. 

Залежно від завантаженості і наявності опалення у цих додаткових приміщеннях, лоджія чи балкон можуть стати зручним робочим місцем удома. Оскільки балкони найчастіше не опалюються, тут можна працювати у теплу пору року. Це – більше сезонне домашнє робоче місце. 

правила організації робочого місця

Отже, кімната, частина кімнати, лоджія чи балкон – де б Ви не обрали домашню локацію для роботи, наступне, що Вам знадобиться для комфортного робочого процесу, – меблі.

Які меблі обрати для роботи з дому

Для організації робочого процесу в домашніх умовах Вам знадобиться мінімум меблів:

  • стіл; 
  • крісло;
  • полички (за потреби і переважно навісні).

Правила облаштування робочого столу

У виборі стола для роботи важливі такі його характеристики: 

  • висота (для зручної роботи висота робочого стола не повинна бути нижче 75 см. Звісно, комусь буде комфортно працювати за столом висотою 85 см);
  • глибина (на стільниці для роботи має поміститися ноутбук, залишитися місце для роботи мишкою і, що найголовніше, для Ваших рук. Звісно, на столі потрібне місце і для горнятка кави. Отож, оптимальна ширина робочого столу повинна становити 60-70 см);
  • ширина (стандартна ширина робочого стола – 1 метр. Залежно від наявного простору для роботи з дому можна обрати на 10 см більший чи менший стіл);
  • стійкість (хитання столу неприпустиме. Окрім того, що це може дратувати, нестійкий стіл може перекинутися, а з ним – і Ваш ноутбук).

Крісло для роботи в домашніх умовах

Для комфортної сидячої роботи необхідне зручне крісло – офісне (статичне або з обертом навколо). Кухонна табуретка чи столове крісло – не варіант. Під час роботи крісло насамперед повинно підтримувати Вашу спину. Важливо, коли воно має опцію регулювання на нижчу чи вищу позиції – відповідно до Вашого зросту. 

Під час роботи з дому не варто економити на кріслі, застосовуючи домашні стільці. 

Освітлення робочої зони

Облаштовуючи робоче місце вдома, надайте перевагу зоні біля вікна. Застосовуючи штучне освітлення робочого процесу, обирайте тепле світло – не надто яскраве і без разючих ілюмінацій.

дистанційна робота

Робота за комп’ютером, а працювати з дому без ПК – нереально, потребує правильного освітлення робочої зони.  Перше і головне правило у цьому процесі – світло не повинно засвічувати монітор. Неправильне потрапляння світла на монітор напружує і втомлює очі. Світло має падати на монітор ноутбука навскоси.

Дізнавшись, як облаштувати робоче місце вдома, не зволікайте – практикуйте. І нехай робота з дому і справді стане для Вас не викликом, а новою можливістю.