Як обрати квартиру для здачі в оренду

Купити помешкання для здачі в оренду – це завжди хороша можливість отримати пасивний дохід без суттєвих ризиків, адже цей ринок давно сформований. Отже, інвестуючи, ви отримуєте реальні квадратні метри, а не уявний відсоток чи акцію, як під час інвестування у бізнес чи оформлення депозиту.

Подобова оренда – це прибуткова сфера як під час здачі квартири самостійно, так і у разі пасивної здачі житла у користування. Серед туристів стрімко набуває популярності сайт Airbnb. Він створений для того, щоб допомогти власникам здати у винайм свої апартаменти чи будинки.

Подобова квартира – це чудова можливість за приємну ціну отримати більше простору, власну кухню та нагоду спільного заселення. Готельний номер для 4 осіб у центрі популярних туристичних міст обійдеться у двічі дорожче, аніж аналогічні апартаменти люкс-класу.

Тепер постає питання, як обрати таку квартиру, яка б принесла бажаний дохід?

Покупка квартири для здачі в оренду

У цьому контексті розглянемо, приміром, три міста України – Київ, Львів та Одесу. Згідно з даними Служби статистики, саме їх відвідує найбільше туристів.

Перше місце за туристичною відвідуваністю посідає Київ – середня зайнятість 23,75 днів із 30. Друге – Львів (20 днів). Третє – Одеса (15 днів). Це середньорічний показник, на який впливає сезонність, кількість внутрішніх і іноземних гостей міста.

Київ, як місто-історія та столиця, приймає рекордну кількість туристів. Звісно, для зручного пересування вони обирають розташування в центрі. Львів – український Париж з ідеальним територіальним розташуванням (близько до кордону з Польщею) – приваблює туристів з Європи. Одеса – перлина морського відпочинку країни. Це масштабний морський курорт, де узимку відчутно зменшується кількість туристів.

В якому місті України найвигідніше здавати квартиру в оренду

квартира для здачі в оренду

Територіальне розташування є чи не найважливішим чинником інвестування в нерухомість такого сегменту. Важливо обрати центр міста. У нашому випадку це Шевченківський район у Києві, Галицький – у Львові та Приморський – в Одесі. Так, вартість квартир у цих районах міст є вищою, аніж в інших. Утім, важливо пам’ятати про дохід, який приносить помешкання в центрі міста порівняно з апартаментами на околиці.

Вартість квартири з дизайнерським ремонтом у центрі Києва становить орієнтовно 2 100 000 грн. Таке ж житло у Львові обійдеться у 1 300 000 грн, в Одесі – у 1 500 000 грн.

Отож, знаючи вартість квартири і середньорічну зайнятість у трьох найбільш туристичних містах України, можна порахувати, скільки ж прибутку можемо отримати, придбавши помешкання для здачі у винайм.

Ціна доби
Київ 900
Львів 800
Одеса 800
К-ть зайнятих днів / рік
Київ 285
Львів 240
Одеса 182
Середня зайнятість в місяць
Київ 23,75
Львів 20
Одеса 15
Дохід в місяць
Київ 21 375
Львів 16 000
Одеса 12 000
Суборенда / місяць
Київ 14 000
Львів 11 500
Одеса 9 500

Аналізуючи таблицю, очевидно, що є два можливі способи здачі квартири в оренду:

  • здача квартири самостійно (за допомогою сайтів для бронювання, реклами та напрацьовуючи базу клієнтів);
  • здача апартаментів у суборенду компанії чи особі (ідеальний варіант для пасивного доходу).

Аналіз можливих способів здачі в оренду

Звісно, доклавши зусиль для здачі квартири, ви отримаєте більший дохід. Оскільки це самостійна сфера туристичного бізнесу, ви можете обрати цей варіант.

Охочих отримати додатковий дохід влаштує другий варіант. У таблиці ми розглядаємо однокімнатну квартиру від 35 метрів квадратних із цікавим дизайнерським ремонтом для 4 осіб. Саме такий тип житла найбільш популярний серед туристів.

Однокімнатна квартира з такою площею принесе хороший дохід, адже у ній можна легко розмістити додаткове спальне місце – диван – і влаштувати комфортне зонування.

З позиції інвестиційної вигідності перше місце посідає Львів: найменша затрата + великий потік туристів у місто забезпечують найшвидшу окупність інвестиції у купівлю житла для організації подобової оренди.

Важливе у виборі квартири для подобової оренди

окупність квартири при здачі в оренду

Квартири в центрі міста – це зазвичай старий житловий фонд. Звісно, він має і плюси – унікальність архітектури, історична пам’ятка та колорит міста, і мінуси — відсутність ліфтів, вузький сходовий майданчик, необхідність постійно підтримувати будинок в архітектурно привабливому стані. Останнє – це, щоправда, завдання міста, проте, обираючи квартиру, доцільно зважити, на якому поверсі розташована ваша майбутня квартира для винайму.

Туристи прибувають у місто з валізами, рюкзаками і охочі довго гуляти містом, час від часу повертаючись в орендоване житло. Тому, поселяючи гостей у квартиру на четвертому поверсі будинку без ліфта, будьте готові до їхніх нарікань.

Територія навколо будинку, де проживатимуть гості, повинна добре освітлюватися: темні закутки та будівлі зі складним добиранням лякають іноземних туристів.

Купивши житло для здачі в оренду, оглянувши під’їзд і територію навколо будинку, познайомтесь із сусідами. Так, це важлива складова здачі помешкання, позаяк у ньому поселятимуться щоразу інші гості, які не завжди дотримуються правил проживання, можуть шуміти чи смітити. Тому добрі взаємини з сусідами чи обмін із ними номерами телефону полегшать вам здачу житла.

Оптимальний дизайн для здачі квартири подобово

Зараз в оформленні подобових квартир дедалі актуальніші мінімалізм, простір і зонування. Обираючи колір стін у помешканні, потрібно надати перевагу спокійним тонам (нюдові, сірі, коричневі чи відтінки білого).

Дерево, метал, рослинні мотиви тепер у тренді. За допомогою дерев’яної ніші можна відділити зону міні-кухні від спальні. Аби привабити гостей, які обиратимуть вашу квартиру серед сотні вільних на сайті, в інтер’єр апартаментів потрібно також додати якусь унікальну впізнавану деталь.

Це може бути цікавий диван, кольорове поєднання, камін, люстра. Одним із важливих сучасних критеріїв вибору подобової квартири, готельного номеру, кафе чи будь-якої туристичної інфраструктури є «інстаграмність вигляду». Дедалі більше людей, обриючи житло, одразу уявляють, які фото з відпочинку вони викладатимуть у свої соцмережі. Отож, у створенні дизайну апартаментів виявіть креатив.

Мінімалізм в подобовому помешканні

Не потрібно заставляти квартиру технікою, меблями чи предметами дизайну. Лаконічний, стильний дизайн не тільки ліпше виглядає, але й економить час на прибирання подобового житла. Для квартири люкс-класу достатньо великого зручного ліжка, м’якого розкладного дивану, столика з кріслами на кухні, декількох авторських картин і предметів оздоблення. Точкове чи освітлення для нічної пори також важливо у таких апартаментах. Годиться про це пам’ятати.

Не потрібно стелити у таких приміщеннях дорогі килими чи килимове покриття. Такий затишок не принесе вам нічого, окрім витрат. За цим покриттям потрібно часто доглядати – чистити. Вигідніше давати гостям одноразові капці.

На кухні достатньо точної кількості посуду для кожного гостя, мікрохвильової печі, посудомийної машини, вмонтованої плити без духовки, мінімальної витяжки та невеличкого холодильника. Кухню варто зонувати із додатковим спальним місцем – диваном. Доцільно розмістити там великий телевізор і журнальний столик-трансформер.

Пам’ятайте, вибираючи квартиру для здачі в оренду, необхідно грамотно використовувати кожен метр помешкання і любити його як власне.