Договір оренди житлового приміщення

Договір оренди житлового приміщення (квартири)
№_______

м.___________ “____” ____________ 20___р.

___________________ (ІПН/паспортні дані, адреса_____), що надалі за текстом цього Договору називатиметься “Орендодавець”, з однієї сторони, та _______________ (ІПН/паспортні дані, адреса_____), що надалі за текстом цього договору називатиметься “Орендар”, які надалі за тестом цього Договору разом називатимуться “Сторонами”, а окремо — “Сторона”, уклали цей Договір про наступне:

1. Предмет договору

1.1.Орендодавець передає, а Орендар приймає в тимчасове користування житлове приміщення (далі – об’єкт оренди) з наступними характеристиками:

  • Адреса: __________________.
  • Загальна площа: ___________________.
  • Житлова (корисна) площа ________________.
  • Поверх: _________________.
  • Кількість кімнат: ______________.

1.2. Стан квартири, що орендується, на момент передачі в орендне користування: ___________.

1.3. Недоліки квартири, що орендується: ___________________.

1.4. Орендодавець також передає Орендареві в оренду майно, що знаходиться у квартирі, що орендується, згідно з Додатком N __________ до цього Договору (надалі іменується "майно").

1.5.Передачу об’єкта оренди сторони оформляють Актом прийому-передачі, який є невід’ємною частиною даного договору. У момент підписання акту прийому-передачі Орендодавець передає Орендареві ключі від квартири та від кімнат

1.6. При укладенні договору найму орендодавець зобов'язаний повідомити наймача про всі права третіх осіб на річ, що передається у найм. Якщо орендодавець не повідомив орендаря про всі права третіх осіб на річ, що передається у найм, орендар має право вимагати зменшення розміру плати за користування річчю або розірвання договору та відшкодування збитків.

2. Плата за користування об’єктом оренди

2.1. Орендна плата за користування об’єктом оренди становить _________ грн. (в т.ч. ПДВ) в місяць. Орендар зобов’язується сплачувати орендну плату не пізніше ______числа поточного місяця згідно рахунків виставлених Орендодавцем, шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок або в касу Орендодавця.

2.2. Орендна плата вноситься Орендарем у грошовій формі, у національній валюті України.

2.3. Вартість комунальних послуг не входить до орендної плати.

2.4. Усі витрати за користування комунальними послугами, телефонами, послугами інтернет оплачуються Орендарем самостійно.

2.5. Розмір орендної плати змінюватися виключно на підставі проведених між сторонами переговорів.

2.6. Орендар має право вносити орендну плату наперед за будь-який строк у розмірі, визначеному у цьому Договорі на момент оплати.

3.Строк оренди та мета користування

3.1. Строк оренди об’єкта становить _____ та починає обчислюватися з моменту підписання сторонами Акту прийому-передачі об’єкту оренди.

3.2. Після закінчення строку договору Орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі Орендар повинен не пізніше ніж за __ днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово Орендодавця про намір продовжити його дію.

3.3. У випадку закінчення строку дії договору оренди та не поновлення його на новий строк орендар зобовязааний звільнити орендоване приміщення протягом _____________ після закінчення строку дії оренди за цим договором.

3.4. Квартира, що орендується, надається Орендарю для проживання  Орендаря та членів його родини: _________________.

4. Піднайм та правонаступництво

4.1. Орендар вправі передавати об’єкт оренди в користування іншим особам лише з дозволу Орендодавця.

4.2. Строк договору піднайму не може перевищувати строку цього договору оренди.

4.3. У разі дострокового припинення цього договору оренди житла одночасно з ним припиняється договір піднайму.

4.4. У разі зміни власника житла, переданого у найм, до нового власника переходять права та обов'язки орендодавця за цим договором.

5. Обов’язки сторін

5.1. Орендодавець зобов’язується:

  • передати Орендареві в користування об’єкт оренди протягом 3-х днів з дня укладення цього Договору;
  • передати об’єкт оренди в належному технічному стані, придатному для використання за цільовим призначенням;
  • не перешкоджати Орендарю в правомірному користуванні об’єктом оренди протягом дії цього договору;
  • провадити за свій рахунок капітальний ремонт;
  • по закінченню строку дії даного Договору прийняти об’єкт оренди.

5.2. Орендодавець має право:

  • здійснювати перевірку порядку використання Орендарем об’єкта оренди за його цільовим призначенням,
  • вимагати від Орендаря дотримання Правил користування приміщеннями житлових будинків і прибудинковими територіями
  • вимагати від Орендаря звільнення квартири, що орендується, та повернення майна після закінчення строку орендного користування.

5.3. Орендар зобов’язується:

  • своєчасно вносити орендну плату;
  • використовувати житло лише для проживання у ньому, забезпечувати збереження житла та підтримувати його в належному стані,
  • самостійно вносити плату за комунальні послуги,
  • дбайливо ставитися до майна, яке знаходиться в квартирі, що орендується;
  • утримувати орендоване житлове приміщення в належному технічному стані та в порядку, передбаченому санітарними правилами та правилами експлуатації, встановленого в житловому приміщенні санітарно-технічного та інженерного обладнання, дотримуватися протипожежних правил, правил користування тепловою та електричною енергією, не допускати перевантаження електроенергії;
  • підтримувати об’єкт оренди у справному стані;
  • провадити за свій рахунок поточний ремонт;
  • по закінченню строку дії даного Договору повернути об’єкт оренди в тому стані, в якому він його одержав, з урахуванням нормального зносу,
  • не здійснювати перебудову та перепланування квартири, що орендується, без попередньої письмової згоди на це Орендодавця;
  • звільнити квартиру, що орендується, та повернути Орендодавцеві майно після закінчення обумовленого в цьому Договорі строку оренди.

5.4. Права орендаря:

  • Використовувати орендований об’єкт нерухомості на власний розсуд у відповідності до умов цього договору,
  • переважне право на укладення договору оренди житла на новий строк,
  • переважне право на придбання об’єкту оренди за цим договором у випадку продажу житла,
  • здавати квартиру, що орендується, у суборенду (піднайм) за письмовою згодою Орендодавця;

5.5. Ризик випадкового знищення або пошкодження об’єкта оренди чи його частини несе Орендар.

6. Порядок повернення квартири Орендодавцю.

6.1. Після закінчення терміну оренди Орендар зобов’язаний передати Орендодавцю квартиру та майно‚ що орендується‚ протягом _____ з моменту закінчення терміну оренди за актом прийому- передачі.

6.2. Квартира та майно вважаються фактично переданими Орендодавцю з моменту підписання акту прийому-передачі.

6.3. У момент підписання акту прийому-передачі Орендар передає Орендодавцю ключі від квартири та кімнат.

6.4. Квартира та майно повинні бути передані Орендодавцю у тому ж стані‚ в якому вони були передані в оренду з урахуванням нормального зносу.

6.5. Здійснені Орендарем без згоди Орендодавця витрати на поліпшення орендованого об’єкту нерухомості, які неможливо відокремити без заподіяння шкоди цьому обєкту, не підлягають відшкодуванню.

6.6. Поліпшення стану об’єкту нерухомого майна, що передається в оренду за цим договором, проведені Орендарем за письмовою згодою з Орендодавцем, підлягають відшкодуванню. Умови, обсяги і строки відшкодування Орендарю витрат за проведені ним поліпшення визначаються окремою угодою сторін.

7. Відповідальність Сторін

7.1. Сторона не несе відповідальності за порушення Договору, якщо воно сталося не з її вини (умислу чи необережності). Сторона вважається невинуватою і не несе відповідальності за порушення Договору, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання цього Договору.

7.2. У випадку порушення п.2.1. цього договору Орендар сплачує Орендодавцю пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожний день прострочення, яка діяла за період за який сплачується пеня. Розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу.

7.3. У разі погіршення стану об’єкту нерухомості, що переданий в оренду за цим договором, Орендодавець має право на відшкодування збитків у розмірі, визначеному сторонами. Якщо сторонами не досягнуто згоди про розмір відшкодування збитків, спір розв’язується у судовому порядку.

7.4. Якщо орендар не виконує обов'язку щодо повернення орендованого приміщення у строк, передбачений цим договором, орендодавець має право вимагати від орендаря сплати неустойки у розмірі подвійної плати за користування річчю за час прострочення.

7.5. У випадку прострочення по переданню Орендарю квартири, що орендується, та майна Орендодавцем сплачується неустойка в розмірі ________.

8. Порядок припинення дії Договору

8.1. Орендодавець має право відмовитися від договору оренди, якщо орендар не вносить плату за оренду житла протягом шести місяців підряд.

8.2. Орендодавець має право вимагати розірвання договору оренди, якщо:

1) орендар використовує об’єкт нерухомості всупереч цьому договору;
2) орендар своєю недбалою поведінкою створює загрозу знищення чи пошкодження

8.3. Орендодавець може розірвати в односторонньому порядку цей договір у разі необхідності використання об’єкта оренди для проживання в ньому його та членів його сім'ї.

8.4. Орендар має право у будь-який час відмовитися від договору найму, письмово попередивши про це наймодавця за три місяці.

8.5. Орендар має право вимагати розірвання договір оренди, якщо:

1) орендодавець передав у користування приміщення, яке не відповідає умовам цього договору.
2) орендодавець не виконує свого обов'язку щодо проведення капітального ремонту об’єкту оренди.

8.6. У разі припинення договору оренди орендар зобов'язаний ________ днів повернути орендодавцеві орендоване приміщення у стані, в якому воно було одержане, з урахуванням нормального зносу.

9. Розгляд спорів і строк дії договору

9.1.Цей Договір вважається укладеним і набирає чинності з моменту його підписання.

9.2.Спори, що можуть виникнути при виконанні цього договору, неврегульовані переговорами Сторін, розглядаються судом.

9.3.Зміни та доповнення до цього договору оформляються у письмовій формі та підписуються Сторонами.

9.4.Даний договір складено в двох оригінальних примірниках, які мають однакову юридичну силу і знаходяться по одному примірнику у кожної із Сторін.

СТОРОНИ:

ОРЕНДОДАВЕЦЬ: ОРЕНДАР:










Додаток до договору оренди житлового
приміщення (квартири) №__ від _____

АКТ
Прийому-передачі житлового приміщення
по договору оренди №___ від _________

м.___________ „__”____________. ___р.

Ми, що нижче підписалися, ___ПІБ__________ та _____ПІБ_________ склали даний акт про те, що Орендодавець (_____ПІБ/паспортні дані/адреса______) передав, а Орендар (_________ПІБ/паспортні дані/адреса_________) прийняв в оренду житлове приміщення (квартиру) з наступними характеристиками:

  • Адреса: __________________.
  • Загальна площа: ____________________.
  • Житлова (корисна) площа ____________.
  • Поверх: __________________.
  • Кількість кімнат: __________________.

Передане приміщення відповідає вимогам, встановленим в Договорі оренди житлового приміщення № … від …..

Перелік майна, що знаходиться в приміщенні, переданому в оренду:
…..

СТОРОНИ:

ОРЕНДОДАВЕЦЬ: ОРЕНДАР: