Оренда житла онлайн в Україні

Оренда житла – завжди в топі актуальних питань не лише в Україні, а й за її межами. Приміром, вкажемо на вражаючу статистику Берліну – 85% усього житла у місті здається в оренду. Загалом у Німеччині навіть половина містян не має власного житла та користується орендними послугами. Ще менша кількість власників житла у Швейцарії.

В Україні статистика, звісно, не така захоплива. Утім, усе-таки питання оренди, особливо короткострокової, у нашій країні є теж доволі актуальним.

Розвиток онлайн-платформ у сфері оренди нерухомості

З огляду на популярність і розвиток сучасних технологій на просторах мережі Інтернет, у світі зафункціонували онлайн-платформи. Їхня мета – максимально спростити процес винайму житла. Усе, що для цього потрібно, – кілька хвилин вільного часу та доступ до Інтернету.

Україна в цьому питанні не виняток. Нині на теренах нашої держави таких функціонуючих платформ небагато. Одначе, з уваги на тенденцію розвитку, невдовзі їх кількість збільшиться. Це зумовлено тим, що користувачі дедалі частіше надають перевагу онлайн-сервісам і самостійно, без посередників підбирають собі житло.

Функціонування таких веб-сайтів має певні особливості. Користувачам зазначених інтернет-ресурсів їх треба неодмінно врахувати.

Можливості онлайн-платформ для оренди нерухомості

Онлайн-платформа – це своєрідне віртуальне «місце зустрічі» особи, яка пропонує послуги з оренди об’єктів нерухомості, та особи, для якої ці послуги актуальні. Це комунікаційна платформа, торговельний майданчик для розміщення користувачами оголошень та обміну інформацією.

Таку платформу можна розглядати як своєрідний інтернет-ринок із широким спектром послуг. Зазвичай це:

  • розміщення загальної інформації, що стосується сфери нерухомості;
  • опублікування оголошень про продаж, оренду, попит на всі види нерухомості;
  • ознайомлення з пропозиціями, розміщеними на платформі;
  • здійснення комунікації та прямих операцій між користувачами;
  • подальша купівля, продаж або оренда житла;
  • надання послуг із розміщення реклами.

Завдяки технічним можливостям веб-сайтів користувачі можуть безперешкодно користуватися своїми кабінетами, керувати налаштуваннями своїх даних і розміщених об’єктів (фото, текстів), змінювати та доповнювати їх на свій розсуд у будь-який час.

Роль засновника платформи у наданні послуг із оренди житла

оренда квартири онлайн

На перший погляд, власник платформи – це посередник між користувачами. Утім, це не так.

Роль власника такої платформи полягає винятково у наданні технічної можливості «зустрітися» користувачам платформи (орендареві та орендодавцеві) у «специфічному місці» – інтернет-середовищі.

Власник веб-сайту лише надає користувачеві можливість вносити в базу даних відомості (інформацію, дані) про користувачів та їхні послуги. У подальшому користувачі комунікують між собою самостійно. Єдиним нюансом у такому процесі є те, що власник платформи на свій розсуд установлює правила означеної комунікації. Зокрема, це стосується питань розміщень оголошень про оренду нерухомості, прав та обов’язків користувачів, їх відповідальність за порушення правил сайту, порядок здійснення оплати та вирішення спорів.

Заподіяння збитків, втрата інформації чи ненадання об’єкта нерухомості в оренду: хто несе відповідальність?

У разі виникнення таких ситуацій у користувачів одразу виникає думка про те, щоби звернутися з відповідними претензіями до власника веб-сайту. Однак, чи ефективне таке звернення? На жаль, ні.

Усі без винятку онлайн-платформи прописують у своїх правилах положення про відсутність будь-якої відповідальності з боку власника платформи. За правильність і точність інформації, розміщеної на платформі, поведінку відвідувачів і пропоновані ними послуги відповідають лишень користувачі такої платформи.

Тим паче, що власники сайтів не несуть відповідальності за порушення чи помилки в роботі сайту: заподіяння шкоди, втрату інформації або за спричинення інших збитків, які виникли під час користування сервісом сайту, призначеного для надання орендних послуг.

Дохід власника платформи зі здачі житла в оренду

Загалом розміщення оголошення про надання послуг із оренди житла є безкоштовним. Власник платформи отримує певний відсоток від вартості зданої в оренду нерухомості.

Водночас він може застосувати інший механізм — користувач сплачує відповідну суму за розміщення свого оголошення.

Окрім того, на цій платформі можна встановити перелік додаткових платних послуг. Скажімо, користувач може замовити пакет послуг із просування свого оголошення в рубрику «ТОП».

Власник веб-сайту залишає за собою право в будь-який час збільшувати перелік платних послуг.

Окрему частину доходу власник платформи отримує від надання рекламних послуг безпосередньо на сайті (нативна реклама).

Безпечне користування сайтами з оренди нерухомості

оренда будинку онлайн

Незважаючи на переваги застосування онлайн-платформи, «безпечність» отриманих чи наданих послуг із її допомогою є найбільшим «підводним каменем».

Усі онлайн-платформи не передбачають змоги перевірити як користувачів, так і послуги, які вони пропонують. Під час реєстрації на таких інтернет-сторінках не знадобляться підтверджувальні документи: ні щодо користувача, ні стосовно документації на житло, запропоноване для винайму. Орендні відносини, які виникають між користувачами, ґрунтуються винятково «на довірі».

Тому ризик учинення шахрайських дій з боку недобросовісних користувачів на таких платформах зростає.

Отож, у сучасному диджиталізованому світі оренда житла онлайн в Україні є гнучким інструментом регулювання короткострокових чи довгострокових орендних відносин в мережі Інтернет. Перевагами такого методу досягнення домовленостей є зручність, широкий вибір об’єктів оренди та економія часу. Водночас користувачі таких інтернет-сторінок повинні усвідомлювати, що у такій онлайн-співпраці можуть зазнати неабияких ризиків.