Смарт-квартира у новобудові: особливості й відмінності

Із розвитком сучасного ринку нерухомості у ньому формуються новітні тенденції в облаштуванні осель. Відтак забудовники, зважаючи на потреби споживачів, створюють унікальні планування житлової площі. У рейтингах популярності серед помешкань у новобудовах смарт-квартири посідають дедалі вищі щаблі, адже саме у цих домівках максимально використовується кожен квадратний метр. Такі квартири доволі компактні та багатофункціональні.

Спершу може здатися, що в таких оселях двом або трьом мешканцям буде тісно, не помістяться всі необхідні меблі. Одначе, за грамотного планування 20 квадратних метрів можуть стати затишним житлом.

Треба пам’ятати, що найчастіше смарт-квартири купують такі групи населення:

  • молоді пари без дітей;
  • літні самотні люди;
  • інвестори (для подальшої здачі в оренду);
  • ті, кому не вистачає грошей на однокімнатне помешкання.

Якщо ви розглядаєте такий вид нерухомості для себе, вивчіть усі нюанси, на які можна натрапити під час його придбання. В Америці й Європі смарт-квартири у вжитку уже давно. В Україні цей сегмент ринку ще формується.

Особливості «розумних» квартир

Головне завдання смарт-квартири – раціонально створити комфортні умови для проживання однієї або декількох осіб. Мінімальна площа, на котрій можна розмістити необхідні засоби для існування, – 18 м 2 . Однак трапляються «розумні» житлові площі до 30 м 2 . Одначе концепція незмінна.

У приміщеннях такого штибу немає ні коридорів, ні перегородок. Відчинивши вхідні двері, людина потрапляє в кімнату, де одночасно облаштована міні-кухня і зона для відпочинку та сну. Іноді у таких оселях є балкон. Санвузол площею до 3 м 2 вміщає душ. Ванну – у жодному разі, адже не залишиться місця для пральної машини або рукомийника.

Відмінність смарт-квартири від студії

Якщо ви не знаєте, чим відрізняються ці два види квартир, не переймайтеся, це нормально. Адже ми щойно звикли до студій, а тут уже з’явилися «смарти». Усе дуже просто. Чільна відмінність між такими оселями – площа. Квартира-студія може охоплювати і 30 м 2 , і навіть 50 м 2 . Водночас «розумне» житло будується в межах 18-30 метрів квадратних.

Ще одна відмінність таких міні-домівок – планування. Часто у смартах немає перегородок або навпаки – відмежовані і санвузол, і комора. У студіях завжди застінені санвузли.

Якщо зважати на ціну за квадратний метр, то вартість таких квартир приблизно однакова. Утім, загальна сума за смарт-помешкання в новобудові буде на 30-100 % нижча.

Переваги й недоліки смарт-квартир

готова смарт квартира

Зі слів забудовників, попит на житлову площу типу «смарт» зростає, тому щороку відсоток таких осель у нових будинках збільшується. Проте цей вид нерухомості, як і кожен вид житла, має переваги й недоліки. З’ясуймо їх.

Плюси смарт-квартир

  • Вартість комунальних послуг буде мінімальною навіть узимку.
  • Швидкий і дешевий ремонт через відсутність перегородок і малу загальну площу.
  • Низька ціна за квартиру.
  • Максимальне використання всіх квадратних метрів.
  • Вдалий варіант для інвестицій під оренду.

Мінуси смарт-квартир

  • Договір забудовника містить чимало нюансів.
  • Така житлова площа може розглядатися як нежитловий фонд, тому комунальні платежі, ймовірно, встановлюватимуться за завищеними тарифами.
  • Незручності через велику кількість сусідів.
  • Тіснота і незручність для більше ніж 2 осіб.
  • Ціна за квадратний метр вище середньоринкової.

Нюанси з покупкою смарт-квартири

Згідно зі санітарними нормами, мінімальна площа для житлового приміщення – 30 м 2 . Це означає, що в будинку, де розташовуються житлові площі розміром від 18 до 29 м 2 , можуть виникнути проблеми, про які забудовник не розповість під час підписання договору купівлі- продажу.

Для утвердження законності будівництва площі, менше допустимої норми санітарних умов, прописуються як студії або апартаменти. Це не було б проблемою, якби така нерухомість не належала до нежитлового фонду. Однак саме на це треба зважити.

Комунальні послуги для нежитлового фонду встановлюються за іншими тарифами. Вони значно вищі, ніж для квартирних будинків. Ще один важливий нюанс у такій ситуації – прописка в квартирі зазначеного типу, позаяк її можна і не отримати. Тому, перш ніж ухвалити житлове рішення, ретельно перевіряйте проект забудови.

Безпечна покупка смарт-квартири

Купівля нерухомості містить ризики. Це ж стосується смарт-квартир. Адже у придбанні оселі такого штибу ще більше «підводних каменів». Навіть якщо забудовник не перший рік займається будівництвом, щоби гарантувати собі успішну операцію із придбання помешкання, потрібно перевірити його надійність. Ось три складові для підтвердження сумлінності забудовника:

  1. Документи. Дізнайтеся, до якого типу нерухомості належатиме ваша майбутня смарт-квартира: житлового або комерційного. Перевірте відповідні документи на земельну ділянку, дозволи на будівництво, проектну документацію.
  2. Репутація. Якщо у забудовника вже є здані об’єкти – це хороша можливість дізнатися про якість виконання його зобов’язань. Також вивчіть інформацію на інтернет-форумах, де обговорюють цей житловий комплекс або будівельну компанію.
  3. Контроль. Після підписання договору ви можете відвідувати будівельний майданчик і спостерігати за виконанням на ньому робіт. Звертайте увагу на кількість працівників, залучених у зведення будинку, темпи завершення нових поверхів і пересування робочої техніки.

Смарт-квартира у новобудові – вельми вдалий варіант окремого житла. У такої оселі є чимало переваг, зокрема низька ціна та грамотне планування. Міркуючи над купівлею апартаментів такого типу для себе або з метою інвестиції, обов’язково переконайтеся у правильності складання договору про купівлю-продаж помешкання, а також іншої документації девелопера.