Як вибрати земельну ділянку під будівництво

Дехто хоче жити біля водойми, дехто – неподалік від лісу. Ще хтось прагне оселитися на високогір’ї і купує землю для будівництва дому у Карпатах. 

Земельна ділянка під забудову – це відповідальний вибір щодо розташування запланованої домівки, адже від стартових характеристик локації залежить комфорт Вашого проживання в обраній місцевості.

Цього разу ми з’ясовували, що потрібно, щоб купити землю під житлове будівництво. Окрім грошей, звісно. 

На що звертати увагу, купуючи земельну ділянку під забудову, і яких характеристик земельного уділу точно варто уникати, щоб у подальшому не вирішувати проблеми із благоустрою.

Розташування земельної ділянки під забудову

Фізичні характеристики земельного уділу виконують вирішальну роль у визначенні того, чи годиться ділянка для будівництва житла. Порівняно правильні параметри (пропорційна ширина і довжина) і вдале місцезнаходження наділу – те, на що потрібно зважити найперше, обираючи землю під забудову.

як купити землю під забудову

Правильна форма і доступність ділянки

Земельна ділянка під будівництво повинна бути рівною. Адже зведення житла на схилі, якщо він не мінімальний і його неможливо зарівняти додатковим насипом і утрамбуванням ґрунту, небезпечно: є ризики, що під будівельним навантаженням стрімкий схил може зсунутися. Окрім того, дістатися до похилої місцевості значно складніше.

Земельний наділ під забудову має володіти правильними формами. Ширина і довжина ділянки мають бути пропорційними і за формою наближатися до чотирикутника. Надто вузька, зате довга територія чи навпаки, логічно, не буде придатною для житлової забудови.

Під час вибору землі для зведення на ній житла необхідно проаналізувати доступність земельної ділянки: який до неї початковий заїзд та чи можна у подальшому прокласти туди асфальт або ж вимостити дорогу з іншого матеріалу. 

Доїзд – один із ключових критеріїв правильного розташування землі під будівництво.

Ще одним важливим фактором вибору землі під забудову є наявність ґрунтових вод на місцині. Геологічний аналіз ґрунту дасть змогу встановити, чи не надто мокрий цей наділ для початку будівельних робіт. Можливо, ґрунт тут переповнений водами, і звести житло на цій ділянці не вдасться.

Розташування земельної ділянки неподалік від лісу чи водойми – поширені запити від охочих збудувати поруч дім. 

Утім, варто зважити на те, що з лісу до будинку не тільки долинатиме пташиний спів, а й долітатимуть, скажімо, комарі. Також до подвір’я можуть діставатися плазуни. Якщо поруч із ділянкою є природня водойма, проаналізуйте, чи немає ризиків, що у сезон дощів вона може розливатися і загрожувати підтопленням земельної ділянки.

як вибрати земельну ділянку під забудову

Аналіз прилеглої території

Обираючи землю для зведення домівки, огляньте територію неподалік. Оскільки Вам тут незабаром жити, пройдіться навколишніми територіями. Так зможете дізнатися про те, що відбувається навколо. 

Познайомтеся з сусідами, хай як далеко вони б не проживали. Сусіди, найімовірніше, немало розкажуть вам про особливості проживання у цій місцевості.

Інфраструктура у межах населеного пункту

На визначення того, чи варто купувати землю під забудову, також впливає наявність інфраструктури у населеному пункті, де Ви маєте намір будувати житло. Для цього необхідно вивчити і порівняти такі дані:

  • чи зручний доїзд до населеного пункту: стан доріг, чи курсує сюди і з яким інтервалом громадський транспорт;
  • чи можна у межах населеного пункту придбати речі першої необхідності і отримати за потреби медичну допомогу (чи працюють тут продуктові крамниці, медпункт, аптека);
  •  чи функціонують у цій місцевості освітні заклади (садочок, школа). Можливо, у подальшому їх відвідуватимуть Ваші діти.
земельна ділянка під будівництво

Наявність комунікацій на земельній ділянці

Ще один дуже важливий чинник, який впливає на вибір землі під будівництво, – комунікації: котрі із необхідних (принаймні, для початку будівництва) комунікаційних елементів на території є, а котрі можна під’єднати з часом.

  1. Електрика. Під’єднання до електромережі у вирішенні цього питання має бути пріоритетним. З’ясуйте, що знадобиться для прокладання електрики до Вашого майбутнього дому: чи можна протягнути дроти від сусідів, чи знадобляться більш радикальні і затратні дії (як-от установлення електростовпів чи навіть міні-електростанції).
  2. Вода. Встановіть, де у подальшому братимете воду: викопаєте криницю чи через низький рівень ґрунтових вод доведеться облаштовувати свердловину.
  3.  Газ. З’ясуйте, чи газифікований населений пункт, де Ви приглянули ділянку для забудови, чи є технічна можливість врізатися у наявний газопровід.
  4. Мобільний зв’язок та Інтернет. Без якісного і безперебійного телефонного зв’язку і доступу до Мережі нині не обійтися. Тому варто не забути і про цей чинник. Утім, зважаючи на стрімкий розвиток сучасних технологій, найвірогідніше, ніж Ви збудуєте і оселитеся у домі, якість цього виду зв’язку в обраній місцевості налагодиться. 

Отже, щоб вибрати ділянку під будівництво, треба ретельно проаналізувати її характеристики, оскільки це – неабияка відповідальність. 

У відборі землі під житлову забудову потрібно врахувати два найважливіші параметри – розташування земельної ділянки і сукупність комунікацій, доступних на цій території. 

Вибір земельної ділянки під будівництво будинку – стартове і дуже важливе рішення для подальшого зведення житла і проживання у ньому. Не втрачайте пильність, ухвалюючи його. Це саме той випадок, коли ліпше сім раз відміряти і один – відрізати. 

Завантажуйте Договір купівлі-продажу земельної ділянки безкоштовно

Дізнайтеся, як безоплатно перевірити документи на землю

Як приватизувати землю: інструкція