Як безкоштовно отримати землю

Скористатися правом на земельну ділянку – квест, знайомий, мабуть, багатьом нашим читачам. Його і справді дуже складно здолати. Утім, можливо.

Земля – цінний ресурс. З часом її вартість тільки зростатиме. Та чимало громадян навіть не беруться за те, щоб її отримати, вважаючи це безнадійним. А даремно! Не нехтуйте своїм правом і не втрачайте жодної нагоди, щоб отримати те, що передбачено законом.

Нотуйте або беріть у закладки. Послідовно і детально розкажемо, як приборкати «земельного монстра».

Flombu.com радить чітко, стисло і задарма.

Які землі можна отримати від держави

За законом, кожен українець має право безоплатно отримати від держави аж 6 видів земельних ділянок. Це землі такого цільового призначення:

для ведення фермерського господарства;

для ведення особистого господарства;

для садівництва;

для будівництва або обслуговування житла;

для індивідуального дачного будівництва;

для зведення гаража.

Чітко визначте мету

Аби скористатися правом на безоплатне отримання земельного уділу, розпочніть із мети. Для чого вам потрібна ця земля? Обміркуйте, чим на ній займатиметесь: закладете сад або засадите город, збудуєте дачу чи гараж? Можливо, зведете будинок?

заява на отримання земельної ділянки

Зверніться у відповідні органи управління

Залежно від того, у чиїй власності перебуває земля, на яку Ви сподіваєтеся, зареєструйте клопотання про отримання земельної ділянки. Це можна зробити у місцевій раді, або районній адміністрації, або в управлінні Держгеокадастру області.

У такому клопотанні зазначте, з якою метою користуватиметеся землею і скільки її Вам потрібно. До клопотання долучіть копію паспорта й ідентифікаційного коду. А ще – графічні матеріали. У них має бути зазначено, де саме маєте намір отримати угіддя.

Пан або пропав

Ваш запит можуть розглядати місяць. Опісля – дозволити Вам набути землю у власність або відмовити у її наданні.

Якщо відповідні органи відмовили Вам у праві отримати земельну ділянку, вони це повинні письмово обґрунтувати. Якщо ж «дали добро» на це, знадобиться розробка проекту землеустрою.

Виготовлення проекту землеустрою

Це – компетенція землевпорядних організацій. Проект землеустрою необхідно узгодити із територіальним органом Держгеокадастру. Якщо земельний уділ знаходиться у межах населеного пункту, проект ще й треба погодити з управлінням із питань містобудування та архітектури місцевої держадміністрації чи ради. На таке погодження у них – 10 днів.

Затвердження проекту

Тепер Вам годиться подати клопотання про затвердження проекту до місцевої ради чи адміністрації.

Реєстрація права власності на землю

Опісля необхідно навідатися в управління держреєстрації територіального управління юстиції. Тут потрібно написати заяву щодо реєстрації права власності на земельну ділянку. Водночас це можна зробити у нотаріуса або у ЦНАП.

Отже, щоб безкоштовно отримати землю від держави, треба принаймні спробувати. У цьому тривалому і складному процесі доведеться і зачекати, і на місці не сидіти. А головне – добре знати, як діяти і куди звертатися.

І, можливо, весною Ви, як в українській традиції, посадите на своїй ділянці дерево або розпочнете будувати хату.

Дізнайтеся, як змінити цільове призначення землі