Ринок подобової оренди квартир в умовах карантину

Ринок подобової оренди у 2020 році безпосередньо пов’язаний з такими сегментами: туристичною сферою (в Україну навідуються закордонні гості, водночас у країні наявний внутрішній туризм), постійними бізнес-поїздками і внутрішніми переміщеннями країною.

З початком карантину на цьому ринку відбувся «повний обвал». Ринок подобового винайму житла не зазнав такого різкого знецінення навіть під час кризи 2008 року. З другої половини березня до першої половини червня 2020 року ринок подобової оренди апартаментів в Україні практично припинив функціонувати.

Як і у будь-якій сфері, у сегменті подобової оренди житла відбулись значні скорочення персоналу, адже потреби у такій кількості обслуговувального персоналу не було. Проте зросли витрати на додаткові засоби дезінфекції у апартаментах. Загалом оборот у цій сфері з кінця березня до початку травня 2020 року зменшився на 90 %. Решту 10 % становили бронювання іноземців, які не могли виїхати з країни, та частини українців, які, повертаючись з-за кордону, перебували на самоізоляції, щоби не наражати на небезпеку рідних.

Як змінилась вартість оренди подобових квартир?

За правилами ринку, під час різкого зменшення попиту, відповідно, різко знижується ціна пропозиції. Проте ринок нерухомості діє за своїми правилами: тут, як у твердій ніші, завжди є поріг очікуваного прибутку. Тому, якщо стає «невигідно» здавати квартиру в одній сфері, можна перевести її, скажімо, у сегмент довгострокової оренди.

Так трапилось на ринку подобової оренди помешкання у період пандемії. Власники нерухомого житла, яке вони здавали подобово самостійно, почали здавати апартаменти на тривалий період за ціною, дещо нижчою, аніж до карантину. Також компанії, які займались здачею декількох квартир, отримали так звані «орендні канікули» на період карантину. Якщо ж власники не погоджувалися на поступки, вони діяли за попередньою схемою.

Ціни на винайм житла подобово не стали критично низькими, але, згідно з опитуванням, знизились на 35 % на однокімнатні та двокімнатні та на 40-45 % на трикімнатні і більші апартаменти. Так, однокімнатну квартиру економ-класу у центрі Києва можна було забронювати в середньому за 850 грн. У період карантину її вартість становила 600 грн. У туристичній столиці країни – Львові – однокімнатна квартира економ-класу за 700 грн здавалась за 480 грн. Практично не було попиту на великі апартаменти, тому ціни на них знизились більше порівняно з однокімнатними.

З початку липня розпочалася тенденція до підвищення цін на подобові квартири. Переважна кількість туристів не готова витрачати кошти на подорожі у відкриті для українців країни (Туреччина, Хорватія та інші). Зараз в Україні дедалі більше розвивається внутрішній туризм. А також із кінця липня чимало туристів із Туреччини подорожують у Львів та Одесу. У серпні подобова оренда житла зросла на 35 %, проте у зв’язку зі збільшенням кількості хворих на коронавірус кількість туристів знову зменшилась.

Графік кількості бронювань квартир по місяцях

Аналізуючи графік кількості бронювань помешкань, бачимо, що ринок подобової оренди розпочав відновлюватися у серпні. Утім, повернути попередні ціни на винайм оселі подобово поки що складно: внутрішній туризм не може забезпечити надходження «докарантинних» прибутків, а «орендні канікули» вже закінчились. Отож, стверджувати про відновлення ринку подобової оренди житла зарано.

Графік цін на оренду однокімнатної квартири класу «Люкс» у центрі туристичних міст України

Аналізуючи ціну на винайм однокімнатної квартири класу люкс у центрі туристичних міст України, зрозуміло, що поки що цей ринок не може сягнути попереднього рівня. Вартість оренди однокімнатної квартири до карантину коливалась від 1200 до 1400 грн, тепер винайняти аналогічне помешкання коштує від 800 до 1000 грн.

Тенденції ринку подобової оренди житла після карантину

Основною тенденцією подобової оренди помешкання є чимала кількість миттєвих бронювань. Однак, на жаль, туристи не планують поїздки заздалегідь, позаяк складно прогнозувати епідеміологічну ситуацію.

Відповісти на запитання про відновлення ринку оренди подобових квартир у 2020 році непросто – усе залежить від заняття карантинних обмежень на пересування, адже саме це забезпечить бажану кількість іноземних туристів. Проте вже можна з упевненістю стверджувати, що внутрішній туризм розвився у літній період і, з огляду на наявний попит, можна очікувати достатню кількість туристів у зимовий святковий період, навіть в умовах закритих кордонів.

Новини на тему

Вплив Covid-19 на світовий ринок нерухомості проаналізовано у статті

Відповідь на запитання, чому знижуються ціни на оренду житла у світових бізнес-полісах, міститься у новинах

Договір подобової оренди можна завантажити тут

Договір оренди житлового приміщення доступний за посиланням