Продаж землі онлайн: Верховна Рада прийняла новий закон

У сфері нерухомості України поглиблюється процес цифровізації. Тепер українці зможуть продавати чи здавати землю в оренду за допомогою електронних аукціонів.

18 травня 2021 року народні депутати ухвалили законопроект № 2195 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок та набуття права користування ними через електронні аукціони».

продаж і оренда землі онлайн

Відповідно до новоприйнятого закону, участь і реєстрація у торгах щодо землі відтепер можливі в онлайн-режимі. А відомості про оголошення аукціону і документи на лот висвітлюватимуться на Єдиному державному порталі земельних торгів.

Особливість таких аукціонів у тому, що вони триватимуть на основі єдиної електронної торгової системи онлайн, у реальному часі.

Щодо умов участі в електронному аукціоні землі, то доєднатися до такого процесу може і окрема людина, і організація. Земельна ділянка, виставлена на аукціон, згідно із прийнятим законопроектом, може становити не більше 20 га. Дотримання цієї умови спрямовано на те, аби дати змогу малим фермерським організаціям купувати земельні ділянки через онлайн-торги.

закон про аукціон землі

Процедура електронних аукціонів охоплюватиме три раунди. Кожен раунд означатиме зростання ставки. Таке мінімальне підвищення повинно становити не менше 1% від початкової вартості об’єкта нерухомості. 

Учасників земельних торгів в онлайн-форматі має бути щонайменше двоє.

Продаж української землі іноземцям: як вирішити це питання?

Ринок землі і зростання ВВП

Чи можна отримати землю безкоштовно?

Завантажити договір оренди землі можна за посиланням