Три міфи про реєстрацію і право власності на нерухомість

В Україні поняття прописки юридично не існує. Це – пережиток радянщини. 2003 року його замінено терміном «реєстрація», що означає позначку у паспорті про місце проживання.

Однак із розмовної лексики слово «прописка» не зникло. Як і не зникли побоювання за головний вимір нерухомості – право власності. Ще досі дехто вважає, що реєстрація у помешканні дає надії на те, щоб отримати частину оселі…

Flombu.com проінформує, як зареєструватися у новому житлі, та розвіє три найпоширеніші міфи на цю тему.

Як зареєструватися у новопридбаній квартирі

Це – справа одного дня. Для реєстрації у новій нерухомості Вам треба звернутися до міської чи сільської ради або у ЦНАП. Коли подали документи, того дня Вас і пропишуть. Для цього Вам знадобляться:

письмова заява;

паспорт (у ньому зазначать Вашу нову реєстрацію);

квитанція про сплату адмінзбору;

документ, що підтверджує Ваше право на проживання у помешканні. Якщо Ви придбали квартиру, то, отже, йдеться про документ права власності;

військовий квиток або посвідчення про приписку (для тих, хто перебуває на військовому обліку).

Як бачимо, реєстрація у новопридбаному житлі – доволі проста процедура.

Загалом у житті українців реєстрація місця проживання втрачає актуальність. Вона важлива переважно під час працевлаштування й участі у голосуванні на виборах, у процесі оформлення кредиту чи клопотанні про надання соціальних послуг, а також при влаштуванні дітей у школу чи садок. Утім, ця позначка у паспорті тривожить людей, коли йдеться про нерухомість.

Міф перший: прописка дає право на власність

За радянської системи прописка була дозволом на проживання і користування нерухомістю. Однак, без згоди держави розпоряджатися нерухомим майном люди не могли. Але знаходили у такій ситуації вихід: шукали покупця серед знайомих, самі виписувалися, а його – прописували у житлі. Натомість покупець платив продавцеві домовлену суму.

Очевидно, саме із цих часів у нашому суспільстві сформувалося обережне ставлення до місця реєстрації проживання. Дехто й досі гадає, що прописка – це умовно шлях до отримання житла.

Із виникненням права власності продати, подарувати чи заповісти нерухомість може тільки власник. Реєстрація у помешканні не уповноважує на це.

Буває, власник не зареєстрований у житлі, яке йому належить, але мешкає там. І для того, щоб, приміром, продати квартиру, йому не потрібна на це згода людей, які у ній зареєстровані.

Отже, реєстрація у житлі – це не право власності на нього.

оформлення права власності на квартиру в новобудові

Міф другий: реєстрація у житлі закріплює право на його частку

Зареєструвавшись у квартирі, людина, звісно, не стає її власником. Однак, попри все, часто ще плекає надії хоча б на частину житла.

Такі сподівання – абсолютно даремні. Проживання у квартирі чи будинку, навіть тривале, навіть в одній із кімнат, не дає права власності на цю частку нерухомості.

Так, примусово виписати зареєстровану людину з помешкання без законних підстав власник не зможе. Для цього йому доведеться звертатися у суд. Утім, набути право власності на частину нерухомості лише тому, що ви там зареєстровані, неможливо.

Міф третій: будь-хто може прописатися і претендувати на квартиру

Прописка дає людині винятково можливість проживати у квартирі чи будинку. Право власності можна набути тільки на основі правовстановлюючих документів. І прописатися у житлі без офіційної згоди власника нереально.

Навіть, якщо власник нерухомості й погодився зареєструвати у помешканні свого родича чи знайомого, це не означає, що ці люди можуть претендувати на нерухомість. Під час продажу квартири здебільшого усі, хто у ній прописані, змінюють місце реєстрації.

Отже, щоб зареєструватися у новопридбаній квартирі, не потрібно докладати значних зусиль. Паспорт і право власності на житло – основні помічники у цьому. Як власник житла, Ви погоджуєтеся або ні на прописку у квартирі інших осіб.

І не потрібно хвилюватися, що хтось зареєстрований може претендувати на нерухомість. Це давні міфи, що виникли на основі відсутності права власності, коли прописка у набутті житла вирішувала усе…

Про те, чи можна продати квартиру, в якій прописані діти, читайте за посиланням

Висвітлюємо наміри Уряду щодо реєстру всієї нерухомості українців

Чітко й коротко про реєстрацію права власності на земельну ділянку – у матеріалі