Як зареєструвати право власності на землю: покрокова інструкція

Маєте земельну ділянку і хочете здійснити щодо неї цивільний правочин – приміром, продати чи подарувати, або ж хочете захистити своє нерухоме майно від посягання шахраїв, насамперед унесіть відомості про ваш об’єкт нерухомості до двох загальнодержавних баз даних. Йдеться про Державний земельний кадастр і Державний реєстр речових прав на нерухоме майно.

Офіс протидії рейдерству сформував покрокову інструкцію з держреєстрації земельної ділянки.

Крок перший – присвоюємо кадастровий номер

Кадастровий номер – це, іншими словами, код ідентифікації земельного уділу. Це неодмінний елемент будь-якої юридичної операції із землею. Щоб присвоїти такий код вашій земельній ділянці, треба звернутися до фахівця з розробки документації із землеустрою. Він виготовить технічну документацію зі встановлення (відновлення) меж земельної ділянки у натурі.

Крок другий – подаємо пакет документів

Тепер звертаємося до місцевого виконавчого органу, нотаріуса чи центру надання адміністративних послуг і надаємо документацію: паспорт і документ, який слугує підставою виникнення права на ділянку (скажімо, державний акт на право власності на землю, договір купівлі-продажу, рішення суду, свідоцтво про право на спадщину).

Крок третій – отримуємо витяг про держреєстрацію права власності

Упродовж 5 робочих днів доведеться зачекати – ваші документи розглядатиме орган, до якого ви звернулися. Опісля можете отримати витяг із Державного реєстру прав про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку.

Як отримати землю від держави – радимо у матеріалі

Що зробити, аби змінити цільове призначення землі, рекомендуємо за посиланням