Вторинне житло здорожчало більше, ніж первинне – Держстат

В Україні житлова нерухомість не втрачає високих цінових позицій. Вартість квартир із вторинного ринку зросла майже на 3% більше порівняно з цінами на помешкання первинного рівня. Про це повідомляє Державна служба статистики України (Держстат).

Житло на первинному ринку нерухомості у 2020 році здорожчало на 6,9% порівняно з 2019 роком. Найвідчутніше вартість житла на «первинці» зросла на однокімнатні квартири (на 7,8%). Трикімнатні помешкання первинного рівня підстрибнули у ціні на 7,7%, двокімнатні – на 5,6%.

Квартири вторинного ринку стали дорожчими на 9,8%, особливо однокімнатні (на 11,9%). Двокімнатні оселі здорожчали трішки менше – на 10,2%. Трикімнатні помешкання на вторинному ринку нерухомості додали у ціні 7,7%.

Як інформує Держстат, у ІV кварталі минулого року ціни на житлову нерухомість «ожили» і на первинному, і на вторинному рівнях. Порівняно з ІІІ кварталом 2020 року вартість первинного житла підвищилася на 1,6%. Однокімнатні квартири подорожчали на 1,6%, двокімнатні – на 1,4%, трикімнатні – на 2,1%. У ІІІ кварталі минулого року, порівняно з ІІ кварталом, вартість житлової нерухомості підвищилася стрімкіше на 1,2%, у ІІ, порівняно з І кварталом, – на 1,8%.

На вторинному ринку нерухомості у IV кварталі 2020 року, порівняно з ІІІ, цінова політика сформувалася така: на 2% підвищилася вартість на однокімнатні оселі, на 2,4% зросла ціна на двокімнатне житло, на 1,5% здорожчали трикімнатні квартири. У ІІІ кварталі, порівняно з ІІ, житло стало дорожчим на 2,4%. У ІІ кварталі, порівняно з І, – на 1,5%.

За даними Держстату, у 2019 році ціна на житло первинного значення, порівняно з 2018 роком, підстрибнула на 6,6%, вторинного – на 11,1%.

Про ціни на житло у Європі – за кліком

Порівняно темпи зростання вартості житла в Україні і світі

Зауважте: підвищено податок на житло

В Італії можна купити будинок за 1 євро

Про зниження цін на оренду житла у світових бізнес-центрах – за посиланням