Податок на вартість: очікуються зміни в оподаткуванні нерухомості

У Верховній Раді взялися за удосконалення системи податків на житло – планують докорінно змінити принципи такого оподаткування.

Наразі податок на нерухомість сплачуть власники квартир площею понад 60 квадратних метрів або будинків – понад 120 квадратних метрів. Ставка такого оподаткування становить не більше 1,5 % від мінімалки за квадрат.

Органи місцевої влади можуть регулювати цей розмір податків: знижувати відсоток вирахування від мінімалки (але у жодному разі не підвищувати) або ж збирати гроші з тих громадян, чиї квартири, скажімо, охоплюють площу від 70-75 метрів квадратних. Зменшувати метраж для оподаткування за 60 кв. м. не можна.

Очільник Комітету Верховної Ради України з податкової, митної та фінансової політики Данило Гетманцев у коментарі для OBOZREVATEL повідомив, що готуються суттєві зміни в оподаткуванні житлової нерухомості. Утім, планують аналізувати не площу житла, а його вартість. На основі оновленого кадастрового реєстру чиновники мають намір перевірити, на скільки цінне житло українців. Сплачувати податок доведеться тим громадянам, чиї оселі перетнуть допустиму межу вартості.

Новини на тему

Нагадаємо, що є зміни в сплаті податків під час купівлі житла вперше

Розлого ситуацію щодо оподаткування під час придбання першого житла коментує наш експерт