На якому поверсі краще жити?

Одне із важливих питань під час вибору квартири у багатоповерховому житловому будинку – на котрому поверсі оптимально оселитися? Котрий із поверхів найкомфортніший? Які переваги й недоліки проживання на кожному рівні багатоповерхівки? Аби відповісти на ці запитання, потрібно почергово розглянути, що нам дає чи, навпаки – недодає, проживання в апартаментах на межових поверхах – першому й останньому. Опісля – чітко відібрати переваги проживання на локаціях середньої висоти.

Зазвичай найчастіше покупці квартир остерігаються першого й найвищого поверхів. З’ясуймо, чому сформувалося таке ставлення до стартових і завершальних рівнів житлового будинку.

Недоліки проживання на перших поверхах

Кажуть, жити на першому поверсі – наче оселитися на вітрині крамниці. Низький рівень безпеки (мовляв, у квартиру на першому поверсі злодієві легше проникнути) і порушення зони приватності під час проживання на першому поверсі багатоквартирного будинку мешканці виокремлюють як одні з головних причин відмов від апартаментів такого типу. Саме тому щільні жалюзі і металеві решітки на вікнах осель першого поверху – частий атрибут квартир низького розташування.

Немає балансу світла й зависока вологість

Окрім того, на перший поверх жителі багатоповерхівок нарікають через недостатнє денне освітлення і, відповідно, надмірну вологість, а також сторонні запахи з вулиці.

У темних квартирах на першому поверсі може виникнути пліснява, особливо під підлогою. Це – шлях до частих ремонтів, відтак – фінансових витрат. Не забуваймо, що побутовий «грибок» ще й негативно впливає на здоров’я людини, скажімо, може спричиняти алергічні реакції. Крім того, із підвалів у квартири на першому поверсі можуть пробиратися гризуни чи комахи.

Водночас нічне вуличне світло теж може добряче псувати сон жителям перших поверхів. А ще – гул авто чи гамір прихильників нічних вуличних посиденьок.

Докучання шуму з вулиці

Якщо ж під вашою квартирою розташовано торговельні приміщення, виникає ще один привід для дискомфорту: щоби забезпечити функціонування комерційної точки, необхідно чимало гучної техніки з переважно виведенням надвір. Так кондиціонери, витяжки, електрогенератори, трансформатори, які обслуговують торговельні приміщення під вашою оселею, можуть опинитися під вашими вікнами. Погодьтеся, це годі витерпіти. Утім, дехто на стільки звикає до звуків цих машин, що з часом навіть не зважає на них.

Внутрішньобудинковий гамір

Не варто оминати у цьому контексті такий, здавалося б, непримітний фактор у багатоповерхових будівлях, як відчинення-зачинення вхідних дверей. Якщо звукоізоляція у будинку не налагоджена чи її нема узагалі, жителям квартир першого поверху добре чути, як відчиняються чи зачиняються загальні вхідні двері багатоповерхівки. І такі сповіщення, що хтось увійшов чи вийшов із будинку, набридають власникам осель на першому поверсі і вдень, і уночі.

Це ж стосується і ліфтів. Розсування й засування дверей елеватора найчастіше припадає на перший поверх: із нього мешканці піднімаються на вищі поверхи, сюди ж найчастіше спускаються. Рух ліфтів між поверхами не такий жвавий, як на першому поверсі. Особливо гостро ця проблема турбує жителів квартир на нижніх поверхах, якщо йдеться про вантажні ліфти – шум від того, що у нього поміщають, і гамір тих, хто це робить, порівняно зі звичайними елеваторами не так часто виникає, зате значно гучніше.

Окрім того, до негативних боків проживання на першому поверсі багатоквартирного будинку входить здебільшого відсутність балконів і лоджій. У вас не буде додаткової зони для розміщення речей не першої необхідності, не буде де розвісити мокру білизну. У такому разі ви втрачаєте те, що мешканці вищих поверхів мають неодмінно.

який поверх краще продається

Чому добре жити у квартирі на перших поверхах

Найперша перевага купівлі оселі на нижньому поверсі будинку – це ціна. Вартість апартаментів, розміщених на першому поверсі, переважно нижча на 10 % середньої. Отже, обираючи домівку на першому поверсі, ви суттєво економите. Однак, оселившись на нижніх поверхах багатоквартирного будинку, ви, без сумніву, набудете низку плюсів, зокрема, що стосується внутрішньобудинкової локації.

Зручно дітям і літнім людям

Якщо у вас є маленькі діти, перший поверх стане для вас найбільш зручним. Дітлахи можуть бігати і гратися вдома, не заважаючи нікому знизу. Не доведеться їздити ліфтом, яких малеча часто побоюється, не буде потреби заїжджати в підйомник дитячим візочком. А, гуляючи надворі, можна за потреби швидко забігти по щось додому чи спостерігати за дітьми з вікна.

Перший поверх багатоповерхівки – часто знахідка для літніх людей чи людей з обмеженими можливостями у пересуванні, особливо для тих, хто опинився у інвалідному візку. Адже, якщо ліфт вийде з ладу, не доведеться перечікувати на вулиці чи проситися до сусідів знизу, допоки його полагодять. Про те, що може зникнути світло, а ви – раптово опинитися «у заручниках» підйомника, теж потрібно не забувати.

Додаткові переваги

А ще часто у мешканців першого поверху є нагода облаштувати перед вікнами оселі квітник чи за бажання – висадити невеличке деревце.

Якщо говорити про пожежну безпеку, то за виникнення загрози життю і у разі евакуації, покинути будинок із першого поверху найлегше.

Також у вас завжди є можливість перевести вашу квартиру на першому поверсі у комерційну нерухомість, відтак продати її для офісу чи крамниці.

Плюси і мінуси життя на найвищих поверхах

Отже, піднімаючись на верхівку багатоквартирного житлового будинку, в оселенні тут також знаходимо і переваги, і недоліки.

Свіже повітря й розлога панорама

Одними з головних і вельми бажаних переваг покупці апартаментів на найвищих поверхах вважають чисте повітря і панорамний вигляд із вікна чи балкону. Що привабливіший краєвид із оселі, то більше він заманює жителів.

Мешкаючи у квартирі на високому поверсі, до вашої домівки потраплятиме більше світла. На високих поверхах ліпша інсоляція приміщень. Шум від автівок до квартир із високою локацією майже не долітає.

Тиша й додаткові можливості

Якщо ви обрали найвищий поверх багатоповерхівки, то затопити вашу оселю сусідам не вдасться. Як і порушити ваш спокій тупанням чи біганиною. І загалом атмосфера на сходовому майданчику останнього поверху найспокійніша.

Утім, жителі квартир найвищого рівня можуть за нагоди придбати частину технічного поверху і спроектувати дворівневу оселю чи облаштувати під дахом зону для дозвілля.

який поверх краще для здоров'я

Труднощі у проживанні на висоті

Серед мінусів оселення на найвищих поверхах – виїхати й з’їхати з висоти: адже на ліфт, що долає довший шлях, відповідно, доведеться довше чекати. У разі поломки елеватора чи зникнення світла, мешканцям потрібно підніматися чи спускатися сходами. Вищий поверх – потрібно докласти більше сил і згаяти більше часу.

З огляду на пору року, в домівках із найвищим розташуванням улітку більш спекотно, узимку – холодніше. А у ситуаціях, коли на життя мешканців багатоповерхівки чигає небезпека, евакуюватися з верхніх поверхів складно.

І доцільно згадати про зв’язок психологічних особливостей мешканців і рівня розташування квартири: люди з боязню висоти, зрозуміло, оминатимуть верхні поверхи, а ті, що бояться замкненого простору, навпаки, надаватимуть перевагу проживанню в оселі з розлогим панорамним краєвидом на верхівці будинку.

У чому перевага середніх поверхів

Домівки на середніх за висотою поверхах вважаються «золотою серединою» у виборі житла у багатоповерховому будинку. Це 4-8 поверхи. Такий рівень розташування квартири у багатоповерхівці вважається оптимальним, адже:

  1. Вас не дійматиме шум і запахи з вулиці.
  2. З екологічної точки зору, це розташування оселі найбільш сприятливе.
  3. З психологічного боку, на цих поверхах ще не виникає посилений страх висоти і вже зникає боязнь замкнутого простору.
  4. За форс-мажорних ситуацій покинути домівку можна без труднощів.
  5. Якщо підйомник у будинку не працює, піднятися чи спуститися із цих поверхів не складно. Крім того, вам не доведеться відволікатися на роботу елеватора, як, скажімо, жителям нижніх поверхів будинку.
  6. Зона приватності тут захищена. Не потрібні решітки чи щільні заслони на вікна.
  7. У подальшому у вас не виникне труднощів із перепродажем чи здачею апартаментів в оренду.

Як бачимо, усі поверхи мають свої особливості. Вибираючи, на якому поверсі краще жити, на цей поділ варто зважати. Утім, переваги й недоліки поверхів – доволі умовні. Чимало залежить від планування й продуманості ключових характеристик багатоповерхівки. Обираючи квартиру, потрібно ретельно обміркувати ваші життєві обставини і перспективи, щоби купити саме ту оселю, яка влаштує вас і ваших рідних не тільки у час вибору апартаментів, а й упродовж років забезпечуватиме комфортне проживання.

У кожного товару – свій покупець. На кожен поверх – свій жилець.

Новини на тему

Як придбати житло і уникнути шахраїв, радимо тут

Про класи квартир у новобудові можна дізнатися в іншій статті

Достеменно розповідаємо про особливості смарт-квартир у новозведених будинках

Як дізнатися, чи надійний забудовник, читайте тут