Як отримати субсидію 2021 року

Про влучність прислів’я «Готуй сани влітку» годі сперечатися, особливо, коли йдеться про субсидію на опалювальний період.

Ця допомога від держави стає порятунком для багатьох українських сімей. І про те, щоб її призначили, потрібно подбати заздалегідь.  

Чи можна отримати субсидію, якщо поїхати на відпочинок за кордон? За який квартал враховуватимуть доходи для призначення субсидії на опалювальний сезон 2021-2022 р.? І до кого звертатися щодо отримання субсидії? Відповіді на ці запитання – у матеріалі від Flombu.com.

Комунальна субсидія – це фінансова державна допомога, спрямована на покриття частини оплати за комунальні послуги. Найбільш затребувана серед українців субсидія на зимовий період, коли родинам із невеликим бюджетом доводиться віддавати чималі суми за опалення домівок.

допомога від держави на оплату компослуг

Хто має право на субсидію?

В Україні право на субсидію мають родини з доходом, недостатнім для оплати житлово-комунальних послуг, так званого обов’язкового платежу. Розмір субсидії визначають за спеціальною формулою для кожної сім’ї окремо. Головне, що враховують у цьому процесі, – середньомісячний дохід усіх членів родини і розмір прожиткового мінімуму.

Правом на субсидію може скористатися кожен охочий. Утім, її призначення та розмір встановлюють індивідуально. Навесні цього року оприлюднено нові умови для отримання субсидії-2021.

Хто втратить право на субсидію згідно з новими змінами у законодавстві?

Ви втрачаєте право на субсидію у 2021-2022 році, якщо:

1) минулого року придбали квартиру, землю чи авто на суму, яка перевищує 50 тис. грн;

2) зберігаєте у банку понад 100 тис. грн;

3) минулоріч купували чи продавали валюту або дорогі метали у сумі, що перевищує 50 тис. грн;

4) не маєте доходів, однак перебували за межами країни понад 60 днів (це не стосується лікування, відрядження й догляду за дитиною);

5) маєте заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг;

6) заборгували виплату аліментів;

7) отримали попередню субсидію незаконно і не повернули державі гроші;

8) є власником авто, якому менше 5 років від випуску;

9) є власником двох і більше авто, яким менше 15 років із часу випуску;

10) у Вас немає доходів і Ви ніде не працювали, не навчалися і не перебуваєте на обліку біржі праці.

Чи втратить людина право на субсидію, поїхавши на відпочинок за межі країни?

Якщо Ви плануєте поїхати на відпочинок за кордон, Ви не втрачаєте право на отримання комунальної субсидії. Адже, згідно з вимогами до претендентів на допомогу від держави, можна перебувати за межами країни до 60-ти днів. А туристичні закордонні поїздки у середньому займають 7-10 днів.

За який період беруться доходи для призначення субсидії на опалювальний сезон 2021-2022?

Для встановлення розміру субсидії на опалювальний період 2021-22 рр. враховуватимуть доходи членів родини за І-ІІ квартали 2021 року.

нові вимоги до оформлення субсидії

Чи призначать субсидію, коли площа житла перевищує норму?

Норма житла, на яку поширюється дія субсидії, становить орієнтовно 75 метрів квадратних на родину з трьох членів (49 м2 на людину і 13,65 м2 на кожну наступну особу).

Субсидію не нададуть, якщо площа Вашої квартири більша за 130 метрів квадратних. Також не призначать держдопомогу, якщо площа будинку становить понад 230 м2.

Куди звертатися щодо призначення субсидії?

Міністерство соціальної політики розробило механізм, згідно з яким 2021 року можна подати документи на субсидію онлайн.  Для цього із сайту міністерства потрібно завантажити бланк заяви на субсидію-2021. 

Також документи для оформлення субсидії можна надати уповноваженій посадовій особі виконкому місцевої ради територіальної громади або занести у ЦНАП.

хто не отримає субсидію на опалювальний сезон

Отже, щоб отримати субсидію на опалювальний період 2021-22 р., не обов’язково звертатися у територіальні підрозділи соціального захисту населення. Завантажити заяву на отримання субсидії можна на сайті Міністерства соціальної політики.

Відпочинок за кордоном не вплине на призначення і нарахування субсидії. Натомість, якщо минулого року Ви придбали квартиру чи землю, володієте автомобілем, якому менше 5 років від випуску, заборгували перед державою, Ви не працевлаштовані і не маєте статусу безробітного, на комунальну субсидію сподіватися не варто.

Зміна постачальника газу в Україні: як це зробити?

Податок на нерухомість: коли штрафуватимуть за несплату?

Оптимальне житло для сім'ї: площа кожної кімнати