Як змінити постачальника газу: детальна інструкція

Навіть тоді, якщо у Вас є борги за газопостачання чи немає лічильника на газ, у Вас є право змінити поставника природного палива.

Ринок газу в Україні працює. Якщо Вас не влаштовує вартість чи якість газопостачання – дійте. Можна вивчати ціни на газ серед українських компаній-постачальників і вибирати ту, котра Вас зацікавила.

Ціни на газ в Україні формуються щомісяця. Окрім того, зникає територіальна прив’язаність до поставника – газ до Вашої домівки може доставляти компанія з іншого регіону країни.

Як оформити зміну поставника газу у 2021 році? Які документи потрібні для приєднання до нового газопостачальника в Україні?

Flombu.com інформує чітко і коротко про те, що Вас цікавить.

«Газове питання» не втрачає актуальності у нашій країні: ні практичної, ані політичної. Новий етап розвитку теми – українці обирають постачальників природного газу самостійно.

Щоб змінити поставника газу в Україні, потрібно виконати чотири нескладні дії.

Дія перша – обрати нового газопостачальника

Зрозуміло, що першим критерієм для вибору поставника природного палива є ціна. Однак, спершу потрібно переконатися, чи є у компанії право займатися такою діяльністю – чи має вона на це ліцензію.

Відстежити таку інформацію можна на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, у розділі «Ліцензійний реєстр НКРЕП». Чи діє ліцензія поставника, перевірте у графі «Статус ліцензії».

зміна постачальника газу через Приват24

Дія друга – написати заяву про зміну постачальника природного газу

Заява на зміну газопостачальника – це основна і єдина підстава, на основі якої можна перейти від одного постачальника природного палива до іншого. Вона має своєрідну назву – заява-приєднання.

Таку заяву є можливість оформити у два способи, як-то кажуть, не виходячи з дому: онлайн – перейшовши на сайт постачальника «блакитного палива», або ж за допомогою електронної пошти: потрібно на e-mail компанії-постачальника газу надіслати фотографію або відсканований варіант заяви. До заяви необхідно додати кілька документів.

Документи, необхідні для зміни постачальника газу онлайн

документ, який засвідчує Ваше право власності на житло чи комерційне приміщення або право ним користуватися;

паспорт і ідентифікаційний код заявника;

можливо, інші документи, на вимогу постачальника. З такими умовами варто ознайомитися на сайті компанії з постачання газу;

якщо заяву подає довірена особа власника житла чи комерційного приміщення, знадобиться нотаріально засвідчена довіреність на виконання таких дій.

Повідомляти компанію, послугами якої Ви вирішили більше не користуватися, про це не потрібно. Замість Вас це зробить новообрана організація з поставок газу.

Дія третя – чекати на повідомлення від поставника газу

Тепер доведеться очікувати на відповідь від компанії. Вона зобов’язана відреагувати на Ваше бажання користуватися її послугами. За цей час «старий» постачальник не має права припинити виконувати свої функції.

Дія четверта – розрахуватися з попереднім газапоставником

На те, щоб повністю розрахуватися за послуги попередньої компанії з поставки газу, відведено 6 тижнів. Після отримання «платіжки» за газ її потрібно погасити упродовж 10 днів. Якщо Ви не погоджуєтеся із нарахованою сумою за спожите «блакитне паливо», це питання доведеться вирішувати у суді.

Термін, упродовж якого змінюється компанія-постачальник

На те, щоб відповісти на Ваше звернення, у газопоставника офіційно є 20 днів. Утім, переважно компанія, зацікавлена у нарощенні клієнтської бази, опрацьовує запит громадян швидше. Відповідає заявнику упродовж 3 робочих днів. А повністю перехід від одного поставника газу до іншого охоплює 10 днів.

Отже, зміна постачальника газу в Україні – це дуже затребувана серед українців і, на щастя, нескладна процедура. Її можна виконати онлайн.

Для зміни поставника природного газу потрібно написати заяву-приєднання, надати відповідні документи, зачекати на відповідь нового постачальника і розрахуватися з попереднім.

Дізнатися, чи компанія-постачальник отримала ліцензію на виконання діяльності з газопостачання, можна у ліцензійному реєстрі НКРЕП.

Чи доведеться сплачувати борги попередніх власників нерухомості – читайте за посиланням

Економія на податках під час купівлі першого житла

Які дії у сфері нерухомості українці виконують найчастіше – інформуємо тут