Найпоширеніші операції з нерухомістю в Україні

У яких регіонах нашої країни найшвидший обіг нерухомості і які саме дії з нерухомим майном виконують українці найчастіше – купують-продають, обмінюють, заповідають?

На ці запитання відповіло Міністерство юстиції України. Вивчивши роботу нотаріусів – приватних і державних – Мін’юст уклав і опублікував загальнодержавну статистику транзакцій у сфері нерухомості.

Отож, 2020 року, за даними міністерства, в Україні здійснено 486 тис. операцій із житлом. Найчастіше його продавали-купували – підписано 317 тисяч договорів.

Друга за популярністю транзакція у сфері нерухомості – оформлення дарчої. Минулоріч у нашій країні було укладено понад 118 тисяч угод про дарування житла.

На оформлення іпотеки припало 22 тисячі угод із нерухомістю. Також у 2020 році українці підписали 2 тис. договорів міни і 2,1 тис. договорів довічного утримання. 141 раз житлову нерухомість віддавали у пожертву.

Найактивніший ринок нерухомості – у Києві. Минулого року тут виконано понад 79 тис. операцій з нерухомим майном. Цей показник на 4,5% вищий, аніж був рік до того.

Дніпропетровська область за укладанням угод у сфері нерухомості друга – 45,5 тис. транзакцій. Харківська область із показником 42 тис. операцій – третя.

У Львівській області 2020 року здійснено 32 тис. транзакцій із нерухомістю, в Одеській – 29 тис.

Найменше угод щодо нерухомого майна укладено у Луганській області (6 тис.).

Ринок нерухомості-2021: на що очікувати?

Котре житло здорожчало більше – вторинне чи первинне?

Про ціни на житло у ЄС – за кліком

Де в Україні виник новий виток розвитку комерційної нерухомості – дізнайтеся тут