Оптимальна площа квартири: скільки «квадратів» потрібно сім’ї

Параметри квартири – один із найважливіших чинників, які впливають на вибір житла.

Для комфортного проживання розміри квартири мають бути прийнятними для мешканців: у замалій домівці, зрозуміло, тісно, а за велику доведеться сплачувати більшу суму за комуналку. Отож, у цьому питанні потрібно обирати оптимальний варіант: щоб достатньо простору і не переплачувати за «зайві» метри.

Чим загальна площа квартири відрізняється від житлової; яка норма житлової площі на людину; чи входить кухня до житлової площі і які розміри кімнат є оптимальними для зручного проживання? Відповідаємо на ці та інші запитання про «корисні» розміри квартири.

Загальна і житлова площа квартири 

Площа квартири поділяється на загальну і житлову.

Загальна площа квартири – це всі кімнати і додаткові приміщення, які належать до помешкання, тобто і кладовки, і балкони, лоджії, тераси, веранди тощо.

яку квартиру купити для сім'ї з дітьми

Житлова площа квартири – це суто житлові кімнати. Кухня, коридор і санвузол сюди не входять. Це – підсобні приміщення

Норма житлової площі на 1 людину

В Україні законодавчо встановлені розміри житла для однієї людини. Також урегульовано це питання для дітей.

Згідно з нормами, зафіксованими у Житловому кодексі, на 1 члена сім’ї має припадати 13,65 метра квадратного загальної площі. А житлової – мінімум 9 м2.

що таке загальна площа квартири

Норма житлової площі на сім’ю

Якщо у сім’ї зростають двоє дітей однієї статі, вони можуть мешкати в спільній кімнаті розміром не менше 20 «квадратів».

Якщо ж діти різної статі – для них законодавчо затверджено проживання у різних кімнатах. Площа кожної з дитячих кімнат не повинна бути меншою за 15 метрів квадратних.

Скажімо, якщо сім’я складається з 4 осіб (батько, мати, двоє дітей), норма загальної площі для родини, згідно із встановленими нормами, – 55 м2. Норма житлової площі для середньостатистичної родини – 36 «квадратів».

Зауважте, ці норми зафіксовані законодавчо. Тобто теоретично. Практично вони вважаються замалими. Ще й суперечливими. Адже, приміром, якщо у родині виховуються хлопчик і дівчинка, для забезпечення їх кімнатами необхідні мінімум 30 м2 житлової площі. Отже, батькам у такому разі залишаються 6 метрів квадратних житлової зони – по 3 «квадрати» кожному. 

ідеальна квартира для сім'ї з дітьми

Оптимальна площа житлових кімнат

Кількість і розміри кімнат у квартирі будуть корисними та прийнятними з огляду на кількість мешканців і їхніх уподобань. Дехто любить простір і комфортно почувається на 50-70 м2 житлової площі. Інші ж надають перевагу компактності й мінімалізму. Їх влаштує, скажімо, ця ж цифра, але загальної площі оселі.

Оптимальний розмір спальні

Спальня у квартирі переважно слугує не тільки місцем для сну, а й відпочинку загалом. Її головний атрибут – ліжко. Доступ до нього має бути максимально відкритий. А це – додаткова площа. 

Також у спальній кімнаті знадобиться місце для комоду, шафи, невеличкого столика чи м’якого крісла. Отже, оптимальна площа спальні – 15 м2.

Скільки квадратних метрів повинна мати вітальня

Вітальня – найбільша кімната у квартирі. Тут зазвичай збираються члени сім’ї і приймають гостей. Головний атрибут цієї кімнати – розкладний чи суцільний обідній стіл, що має поміщатися тут разом із кріслами. Також у вітальні розміщують диван, стінку, мультимедіа.

Вітальня повинна охоплювати оптимально 20 «квадратів». оптимальна площа вітальні

Параметри дитячої кімнати

Прописані у законі 15 м2 для дитячої кімнати, якщо у ній проживатиме 1 дитина, або 20 метрів квадратних, якщо мешкатиме 2 діток, – і справді вважаємо оптимальною площею для комфортного життя діток.

Оптимальні розміри кухні й туалету

Кухня, туалет і ванна кімната не належать до житлової площі квартири. Однак їхній розмір дуже важливий для комфорту родини. 

Оптимальна площа кухні

Кухня входить до житлової площі винятково тоді, якщо вона спарена з вітальнею, утворюючи кухню-студіо.

скільки квадратних метрів житла припадає на людину

Для стандартного планування кухні, де головним атрибутом вважається кухонна стінка з просторою робочою зоною, оптимальна площа – середня між спальнею і вітальнею, тобто 12 «квадратів».

Мінімальна й оптимальна площа санвузла

Згідно з державними будівельними нормами України, мінімальна площа санвузла, де облаштовано ванну і туалет, – 3,8 м2.

Для сім’ї з дітьми спарені санвузли не дуже комфортні. Усе-таки ліпше, коли туалет і ванна окремі.

Оптимально ванна кімната, де ще є рукомийник і пральна машинка, може становити 6 метрів квадратних.

Оптимальна площа окремої туалетної кімнати, де встановлено унітаз і біде, – 4 м2.

Отож, на одну людину в Україні законодавством установлено 13,65 м2 загальної і 9 м2 житлоплощі. Ці показники значно занижені.

Відповідно до підрахунків, оптимальна житлова площа квартири для сім’ї – це 50-60 м2, залежно від кількості дітей. У такому разі для одного члена родини буде виділено мінімум 12-15 м2 житлоплощі – орієнтовно повноцінна кімната. 

Для сімей без діток буде оптимальною квартира з житловою площею удвічі меншою – 30 метрів квадратних.

Хто живе один, може обирати однокімнатну чи квартиру-студію і облаштовувати свій побут на 15-20 м2 житлоплощі.

Загальна площа таких квартир буде, зрозуміло, більшою.

Житло для сімей з дітьми (опитування)

Техпаспорт на квартиру допоможе встановити площу житла

Переваги і недоліки квартири-студії

Дворівнева квартира: кого влаштує таке житло?