Дворівнева квартира: коли мінусів більше, ніж плюсів

Ще декілька років тому двоповерхові квартири були знахідкою для вибагливого клієнта на українському ринку нерухомості. Їх радо купували, облаштовували, заселялися і… дуже часто починали шукати нове житло.

Популярність апартаментів на два рівні раптово ринула в Україну із Заходу. Однак розуміння того, що така оселя влаштує не всіх, сформувалося не одразу.

Переваги дуплексних квартир

У дворівневому помешканні є переваги, які вигідно вирізняють його серед житла інших форматів.

Просторість і затишність

Найперше, за що цінується оселя на два рівні, – це площа. Тих, хто любить простір, а у такій квартирі переважно йдеться про 100 квадратних метрів, така домівка неодмінно влаштує.

Окрім того, тут, на найвищому поверсі, багато світла і чистіше повітря. Вікна у помешканні на два поверхи в основному панорамні.

Отже, краєвид із висоти пташиного польоту – явна перевага такої оселі. Водночас вікна на висоті не потрібно щільно зашторювати, уникаючи допитливих поглядів сусідів.

І, звісно, проживаючи на найвищому поверсі будинку, Вас не дійматиме сусідство зверху: ані дитячих криків, ані тупань, ні гучної музики чи пересовувань меблів або ремонтів. Шум автотрас туди теж не долинатиме.

Престиж і дизайн

Утім, ще один чинник, на який зважають покупці помешкань на два рівні, – це презентабельність і ефектність. Порівняно з квартирами зі стандартним плануванням, в оселях на два поверхи виникає відчуття, наче ти перебуваєш у приватному будинку.

Зонування на загальну і відпочинкову зони підсилює позитивне враження від двоповерхової домівки. На першому поверсі дуплексної квартири зазвичай розташовуються передпокій, вітальня, кухня, ванна і санвузол. Другий поверх охоплює спальню, дитячу кімнату, вбиральню, кабінет. Буває, у дворівневих квартирах поєднують кухню з їдальнею, кабінет – із бібліотекою.

У помешканнях такого штибу є де розігнатися дизайнерській думці. Відтак квартира на два рівні – це часто втілення оригінальних і сміливих дизайнерських рішень.

дворівневі квартири недоліки

Недоліки двоповерхових квартир

Однак, навіть у монети є два боки… Тепер поговорімо про мінуси помешкань на два рівні. А їх – немало.

Сходи як елемент незручності

Найперший недолік дворівневої квартири, якщо у ній проживатимуть діти або літні люди, – це сходи. А вони у такій оселі обов’язкові. Сходи – це зона підвищеного ризику: діти або старші люди можуть із них впасти або й узагалі не могти ними користуватися. Водночас ними важко підніматися вагітним і людям із обмеженими можливостями.

Якщо у будинку немає ліфта, зникає електрика чи ламається підйомник, дістатися до оселі на два рівні найважче, адже вона розташована найвище. І це теж перешкода для діток, літніх і людей з обмеженими можливостями у пересуванні.

Влітку пече, взимку – мете

Оскільки дуплексні квартири розташовують на останніх поверхах, у такому помешканні одразу відчуваються недоліки сезонності: улітку температура повітря на поверсі під дахом може бути на 5-7 градусів вища, аніж на інших рівнях. Жителям таких осель доводиться встановлювати кондиціонери. Взимку, навпаки, тут холодніше. А, коли верхні вікна засипає снігом, у кімнатах стає темно.

Нижчий рівень безпеки

Проникнути в помешкання через дах будинку зловмисникам найлегше. Дуже часто їм вдається відімкнути сигналізацію і потрапити у двоповерхову квартиру, як кажуть, зі стелі.

Додаткові фінансові витрати

Ціни на двоповерхові квартири здебільшого на 25% вищі, аніж на стандартні помешкання. Окрім того, на встановлення сходів – неодмінної конструкції осель такого формату – знадобиться немало коштів.

Площа квартир такого штибу понад 60 квадратних метрів. Отже, доведеться сплачувати податок на понаднормове житло (відтепер – 70,8 грн/метр).

Оплатити комунальні послуги, особливо взимку, з огляду на площу оселі на два рівні, – недешево.

Обмеблювати другий поверх такої квартири непросто. Через нестандартну висоту стін меблі, найімовірніше, потрібно виготовляти на замовлення. Для цього потрібно розширити бюджет.

Встановлення гідро-, звуко- й теплоізоляції у двоповерховій квартирі – це ще одні додаткові фінансові витрати. Особливу увагу у цьому доопрацюванні потрібно приділити гідроізоляції стелі, адже з часом дах у будинку може протікати.

Отже, двоповерхова квартира – це далеко неуніверсальне житло. Здати її в оренду дуже складно – завелика і надто дорога для винайму. І водночас це не варіант житла для швидкого продажу. Двоповерхові квартири не кожен може собі дозволити через ціну. І, що головне, не кожній сім’ї у ній буде зручно.

Дворівнева квартира в Україні – це втілення західної моди на житло. А мода без усталених складових – зручності й практичності, як відомо, завжди минає…

Про те, як змінилися пріоритети сучасного клієнта на ринку нерухомості, читайте за посиланням

Житло на якому поверсі найліпше придбати – у матеріалі

Про особливості смарт-квартири у новобудові дізнавайтеся тут

Класи квартир у новобудовах висвітлено у статті