Квартирний аудит перед покупкою: як здійснити й чи потрібно?

Одне з найважливіших рішень, які щастить ухвалювати у житті, – житлове. На його прийняття можуть впливати різні обставини й ситуації, поради друзів чи знайомих. А ще – Ваші думки й емоції…

Згідно з вивченням чинників, які впливають на вибір нерухомості, саме емоції виконують у цьому ключову роль. Відтак годі дивуватися, що у цій сфері розвелося стільки шахрайських схем.

Аби не стати жертвою зловмисників і загалом уникнути проблем, купуючи нерухомість, з емоціями варто зачекати. У такій ситуації радимо надати перевагу квартирному аудиту.

Не лякайтеся цього слова. Це – всебічна перевірка нерухомості, яка «працює» на Вас – сумлінних, однак часто емоційних, покупців житла. Це добірка фактів про нерухомість, зафіксованих у надійних реєстрах. Саме аудит квартири, яку Ви маєте намір придбати, здатен оберегти Вас від проблемної покупки. Ні – емоціям. Так – фактам!

Аудит нерухомості на первинному ринку

Найперше розглянемо, як виконати аудит житла у новобудові.

Завдяки можливостям, які надало нам XXI століття, інформація у сфері нерухомості доступна для загалу. Усе, що потрібно, – це знати, де її шукати.

Збираємо загальну інформацію про забудовника

Відвідайте сайт фірми, яка збудувала потенційно Ваше житло. Розгляньте, які інші об’єкти вона споруджує, які відомості розміщує на своїй сторінці. Не оминайте суспільних форумів на тематику новобудов. Там можна натрапити на відгуки про забудовника, який Вас цікавить.

У проблемних ситуаціях люди зазвичай не мовчать. Соціальні платформи – одна з перших «трибун» для потерпілих від дій будівельних контор.

Освоюємо дані про будівельну фірму з реєстрів

1. На сайті Мін’юсту можна отримати інформацію про компанію забудовника. З Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань є нагода дізнатися, коли засновано фірму, розмір її статутного капіталу, вид діяльності, статус юридичної особи, чи не є компанія банкрутом, чи має непогашені борги.

2. Дозвільні документи забудовника можна перевірити на сайті .

3. Аби дізнатися про наявність судових справ щодо будівельної компанії, годиться скористатися Єдиним державним реєстром судових рішень. Також важливу інформацію у цьому питанні можна знайти на сайті Судової влади України.

4. Водночас потрібно перевірити дані про земельну ділянку, на якій зведено будинок. Вони містяться у Публічній кадастровій карті, що також є у вільному доступі в інтернеті. Тут містяться відомості про цільове призначення і площу землі, на якій споруджено житло. А також – у чиїй власності цей уділ.

аудит житла у новобудові

Навідайтеся у відділ продажу компанії-забудовника

Купуючи квартиру, клієнт має повне право на ознайомлення з документами на будівництво. Це, так би мовити, перше знайомство із представниками забудовника.

Замість або до кави у відділі продажу компанії попросіть:

ліцензію на будівельні роботи;

містобудівні умови й обмеження;

дозвіл на здійснення будівництва;

документи на земельну ділянку;

декларацію про початок будівництва;

технічні умови на під’єднання комунікацій (електрика, водопостачання, водовідведення, газопостачання).

Детально вивчаємо пункти договору

Як би Вам не сподобалося у гостях у будівельної фірми, не підписуйте жодні документи навмання. Пам’ятайте: емоції – убік. Аудит триває!

На первинному ринку нерухомості клієнт переважно працює із договором купівлі майнових прав, інвестиційним, договором пайової участі у житлово-будівельному кооперативі, попереднім договором купівлі-продажу.

Який із договорів не запропонував би забудовник, Вам неодмінно треба його проаналізувати.

Простежте, чи прописано у договорі дані щодо:

вартості об’єкта нерухомості;

умов оплати;

порядку сплати розстрочки;

дати здачі будинку в експлуатацію;

прав і обов’язків сторін;

умов розірвання договору.

аудит нерухомості

Не знехтуйте Актом прийому-передачі

Перед завершенням будівництва житла і уведенням його в експлуатацію Вам доведеться підписати із забудовником акт прийому-передачі квартири. Не думайте, що цей проміжний документ не вливає на загальну покупку помешкання.

Чимало клієнтів ставляться до нього несерйозно: формально підписують, намагаючись уникнути «паперових перешкод». Та саме він може запобігти Вашим незапланованим витратам.

Пам’ятайте, після підписання цього акту можете не бігти до фірми-забудовника зі скаргами, що, скажімо, у Вашій квартирі крива стіна або стяжка з вибоїнами. Про недоліки у помешканні, якщо вони є, треба заявляти будівельній компанії саме до підписання акту прийому-передачі.

Виявивши недоліки у квартирі на цьому етапі, дочекайтеся, коли будівельна фірма їх залагодить. Не підписуйте акт з усною умовою, що документ Ви погоджуєте нині, а забудовник, приміром, завтра візьметься доробляти «грішки». Таке «завтра» може настати через півроку. Або й не настати взагалі.

Отже, аудит квартири перед покупкою – це процедура, яка вберігає нерви й гроші покупця. Вона запобігає необдуманим покупкам нерухомості і надає клієнтові факти. Не думки, чутки чи поради. А фіксовану інформацію щодо нерухомості, на яку можна спиратися, плануючи купівлю житла.

Аудит на первинному ринку нерухомості – це збір і перевірка інформації про фірму-забудовника, вивчення дозвільних документів компанії, аналіз пунктів договору й виважене підписання Акту прийому-передачі квартири. Це документальна й інформаційна основа для впевненого й правильного рішення у сфері нерухомості.

Про аудит квартири перед покупкою на вторинному ринку – у нашій наступній статті. Flombu.com уже над нею працює. Дочекайтеся!

До Вашої уваги – позиція експерта щодо покупки квартири у новобудові

Як установити благонадійність забудовника – у матеріалі

Детально про особливості смарт-квартири у новобудові дізнайтеся за посиланням

З перевагами і недоліками житла у новобудові можна ознайомитися тут