В Україні запроваджено автоматичну оцінку нерухомості

У сфері нерухомості розпочинає роботу новий сервіс – з оцінки та автоматичного складання довідок про вартість об’єкта. Ініціатор нововведення – Фонд держмайна.

Отож, українці зможуть заощадити – надалі не доведеться оплачувати послуги з оцінки нерухомості.

Сьогодні, 29 червня 2021 року, Фонд держмайна ввів у експлуатацію Єдину базу даних звітів про оцінку з модулем оціночної вартості. Про це інформує прес-служба Фонду. Доступ до ресурсу уможливлюється через особистий електронний підпис або засоби інтегрованої системи електронної ідентифікації.

оцінка нерухомості онлайн

Щоб установити оціночну вартість нерухомого майна, у цій базі формується довідка. Відтепер її можна отримати в електронній версії. E-довідка вважатиметься дійсною упродовж 30 днів. 

Встановлювати оціночну або ринкову вартість нерухомості потрібно для того, щоб визначити дохід платника податку-фізичної особи, який він отримав від продажу нерухомого майна. Також ця процедура необхідна під час прийняття нерухомості у спадщину чи як подарунок.

Якщо людина не згідна із результатами щодо автоматичного встановлення оціночної вартості нерухомості, вона може звернутися до оцінювача і отримати послугу з визначення ринкової вартості цього об’єкта. Оцінювач складе звіт про оцінку такої нерухомості і зареєструє його у Єдиній базі. Зазначений звіт вважатиметься чинним упродовж півроку з часу його подання.

сервіс з оцінки нерухомості

Оцінювачі нерухомості повинні бути попередньо зареєстровані у Єдиній базі винятково за електронною печаткою суб’єкта оціночної діяльності.

Також у цій базі доведеться зареєструватися нотаріусам, щоб мати змогу отримати витяг про реєстрацію довідки щодо оціночної вартості нерухомого майна або подати звіт про таку оцінку. Для цього нотаріусам знадобиться особистий кваліфікований електронний підпис.

Про зміни в оподаткуванні нерухомості читайте у матеріалі

Податок на вартість: хто і скільки платитиме?

Ринок землі в Україні: у чому його переваги?