Квартира з балконом: практичні переваги

Балкон у квартирі часто називають «золотими» квадратними метрами: хай і маленький, але щоб був.

Він не тільки розширює загальну площу оселі, а й сприяє психологічному комфорту мешканців: можна водночас і бути вдома, і вийти на свіже повітря, помилуватися навколишніми краєвидами. Крім того, цей куточок – додаткове місце для втілення практичних запитів господаря.

Купити квартиру з балконом зацікавлений чи не кожен, хто шукає житло. Для кожного другого у пошуках помешкання балкон або лоджія – обов’язкові характеристики нерухомості для купівлі. 

Якщо ж йдеться про продаж квартири з балконом, то реалізувати таку оселю значно простіше: балкон у цій справі додає переваг, відповідно покупці не нехтують такою нагодою. 

оформлення закритого балкону

Ідеї для оформлення балкону

Як використати балконні метри – від оформлення до практичного застосування – залежить від потреб і уподобань мешканців. У цінності цього простору сумніву немає. Важливо, з якою метою його задіяти.

Використовують балкон, лоджію чи терасу зазвичай з огляду на параметри квартири: власники маленьких осель перетворюють балконні квадратні метри як приміщення господарського значення. У кого житлова площа достатня, оздоблюють цей куточок задля відпочинку. 

Облаштування балкону з господарською метою

Для практичного застосування балкон чи лоджію годиться захистити від зовнішніх впливів. У цьому загалом переважають панорамні або стандартні вікна, залежно від облаштування балкону.

1. Додаткове місце для тримання речей

Загалом балкон слугує місцем, де можна зберігати речі, які не помістилися у кімнатах. Дехто, скажімо, розміщає на балконі тумбочки з інвентарем, а дехто – велосипед, санки чи дитячий візок.

Якщо квартира невелика, на балконі дедалі частіше розміщають те, що у кімнати не влазить, але важливе для користування мешканців. Тобто на балконі чи лоджії облаштовують мінімальну кладовку.

2. Приміщення, у якому можна облаштувати робочу зону

Кабінет замість балкону – теж поширена практика власників помешкань, де не вистачає житлової площі. Особливої популярності набула у час карантину і роботи онлайн.

Саме тут вдале місце, щоб розмістити елементарне: стіл, крісло, навісні полиці, і у робочому процесі відмежуватися від хатніх подій.

3. Розкладне спальне місце

Якщо є потреба обладнати додаткове спальне місце за межами житлової площі, застосовують додаткову. Балкон для цього отепляють, проводять електрику.

Буває, розміри лоджії дають змогу встановити стандартне ліжко. Тоді воно займає майже всю балконну площу. А часто тут монтують розкладну спальну конструкцію – це допомагає використовувати площу як спальне місце і, коли спальне місце складене, ще залишається вільний простір.

Як перетворити балкон у релакс-зону

Балкон у квартирі є не менш популярним місцем, де втілюються ідеї мешканців, але вже з метою проведення дозвілля.

1. Місце для відпочинку

Для проведення вільного часу балконне приміщення застосовують дуже часто. На відкритих терасах у теплу пору року тут смакують ранковою кавою чи іншими напоями після робочого дня.

Інколи на балконах установлюють барну стійку зі стільцями. Або невеликий столик і крісло-гойдалку.

2. Територія для домашнього саду

Коли господарі помешкання люблять вазони і квіти, найчастіше балкон стає хатньою оранжереєю. У цій зоні зазвичай вдосталь світла, яке потрібне рослинам, і є простір для роботи з ґрунтом для вазонів.

сучасний дизайн балкону

Деякі мешканці висіюють у горщики на балконі не тільки квіти, а й городину, яку вирощують упродовж року.

3. Спортивний куток

Міні-спортзал на балконі – те, що потрібно для щоденних фізичних навантажень, не покидаючи дім. Тут переважно встановлюють велотренажер або орбітрек, усамітнюються для заняття йогою. А для дітей батьки вмонтовують шведську стінку.

4. Місце для заняття хобі

Куточок рибалки, мисливця чи майстерню столяра теж можуть облаштовувати на балконних метрах, навіть манікюрний столик. Хобі здебільшого вимагає часу й простору. Балкон успішно виручає мешканців квартири у занятті життєвими уподобаннями.

Квартира з балконом – це не тільки додаткові квадратні метри до загальної площі помешкання, а й простір, важливий в організації побуту і втілення дизайнерських ідей мешканців

Домашній кабінет: що важливо

Як зробити звукоізоляцію квартири?

Поради з вибору квартири