Як вибрати квартиру: топ-8 порад із пошуку житла

Вибір квартири – це відповідальний і кропіткий процес. 

Кожен обирає помешкання на свій смак і для задоволення своїх потреб. А декому, незважаючи на ретельні пошуки й підбирання, потрібно відчути «своє» житло.

Щоб купити нерухомість, яка б стала острівцем Вашого добробуту й комфорту, до «сьомого чуття» варто докласти зусиль і вивчити усі чинники, які впливатимуть на проживання у цій оселі. 

Ми проаналізували, як вибрати квартиру на вторинному ринку і не прогадати: що впливає на комфортне життя у помешканні і на що звернути особливу увагу у цьому важливому виборі.

як шукати нерухомість

1. Вдалий район міста

Якщо Ви працюєте у центрі міста, а квартиру придивляєтеся на окраїні, шанси на те, що Вам подобатиметься добирання на роботу й назад через півміста, мізерні. Або, скажімо, потенційно Ваше житло розташоване далеко від важливих локацій (далеко від батьків, яких часто навідуєте). 

Обираючи квартиру, зважте на відстані, які доведеться щодня долати у переїзді з одного району міста в інший. Вдалий район для проживання той, який не віддаляє Вас від місць, де Ви часто буваєте. Адже дорога на туди й назад «крастиме» час.

2. Розвинена соціальна інфраструктура

У виборі квартири радимо вивчити, чи є неподалік багатоповерхівки важливі соціальні об’єкти:

  • медичні установи (поліклініки, медичні центри, лікарні);
  • освітні заклади (дитячі садки, школи, гімназії);
  • заклади торгівлі (крамниці, ринки, супермаркети).

Медична, продовольча і освітня складові інфраструктури надважливі для комфортного проживання. Вони мають бути неподалік.

3. Сприятлива екологічна зона

Чисте повітря навколо – це пріоритет у виборі помешкання. 

Часто у екологічно несприятливі райони покупців нерухомості заманюють нижчими цінами. І дехто таки може «спокуситися». Але чи варто дихати промисловими випарами і боятися прочинити кватирку?

Отож, пройдіться навколишніми територіями і огляньте, чи, бува, не працюють неподалік промислові заклади, які псують екологію. Адже, незважаючи на нижчу ціну квартири, жити у смороді некомфортно.

як безпечно купити квартиру

4. Достатня прибудинкова територія

Якщо на одного жителя багатоповерхівки у середньому відведено 7 метрів прибудинкової зони, Вашим дітям буде де гратися. Це «золотий» критерій щодо розмірів території навколо багатоквартирного будинку. І дуже важливий. Для комфортного життя у помешканні прибудинкова територія має бути достатньою.

5. Наявність парковки 

Для власників авто місце для паркування – як ковток чистого повітря: не треба думати й шукати, де залишити машину. Якщо на парковці знайдеться місце для 2 автомобілів з однієї квартири, – це найкращий варіант. Утім, паркомісце для одного авто – теж чудово. 

6. Загальна безпека будинку

Замисліться, чи купувати квартиру там, де будинок – як прохідний двір: може ввійти кожен охочий. Домофон – елементарний засіб для поліпшення загальної безпеки у будинку. Окрім того, тепер ОСББ встановлюють у багатоповерхівках відеодомофони і камери відеоспостереження.

Безпека у будинку – це плюсик до Вашого комфортного життя.

7. Якість будматеріалів. Енергоефективність будинку

Багатоповерхівка з цегли, керамоблоку чи газоблоку має однозначну перевагу над панельними будинками. Якість матеріалів, з яких зведено будинок, подовжує довговічність житла.

Водночас зауважте, чи оснащено багатоповерхівку енергоефективними конструкціями. Скажімо, отеплення будинку, автономне опалення чи «зелені технології» допоможуть суттєво економити на оплаті за спожиті енергоресурси.

як вибрати квартиру

8. Злагоджена робота комунікаційних систем

Є вода, немає світла. Є світло, та не працює ліфт… Чи влаштує Вас таке? Для комфортного життя потрібна безперебійна робота комунікаційних складових.

Якщо у багатоповерхівці є неполадки із комунікаціями, вони перейдуть до Вас. Вибираючи квартиру, поцікавтеся у мешканців, чи налагоджена у будинку робота комунікаційних систем.

Отже, яку квартиру вибрати, – вирішувати Вам. Однак пам’ятайте, купівля житла – це не тільки фінансово важлива процедура. Деколи за всі гроші можна купити абсолютно не те, що здавалося ідеальним. 

Щоби купити квартиру і отримати максимум комфорту, потрібно зосередитися на першому етапі цього процесу – обдуманому виборі житла.

Як купити квартиру і уникнути шахраїв - розказуємо у матеріалі

Що перевірити, купуючи квартиру на вторинному ринку?

На якому поверсі купити квартиру - читайте у статті