Будинок на дві сім’ї: що треба знати при виборі

Розділити один будинок на дві родини – популярне рішення на ринку малоповерхової нерухомості. Це порівняно економний варіант купівлі житла у приватному секторі. 

У чому суть, переваги і недоліки дуплексів, хто купує будинок на дві сім’ї? Ми вивчили це питання і ділимося з Вами.

Що таке будинок-дуплекс

Дуплекс – це переважно міський самостійний будинок, розділений на дві житлові частини, з двома входами, зазвичай однаковими плануваннями, але на одному подвір’ї. Назва цього виду нерухомості запозичена з англійської мови і означає «подвійний».

Такі будинки мають різних власників, навіть можуть відрізнятися у зовнішньому оздобленні. Утім, дах і одна стіна у них – спільні. 

Дуплекси бувають одно- і двоповерховими загальною площею не менше 100 м2.

скільки коштує дуплекс в україні

Будинок на два входи: у чому його особливості?

Як і кожен вид нерухомості, будинки на дві родини мають свої особливості. Це житло вважається економним порівняно з проживанням у стандартному  будинку з приватного сектора, але розкішшю – порівняно з квартирою у багатоповерхівці.

Ціни на дуплекси в Україні

Дуплекс насамперед вирізняється спареністю двох житлових одиниць.

На будівництво, купівлю землі для його розташування та оформлення документації затрачається менше коштів, аніж на зведення самостійного приватного будинку. Тому дуплекси дешевші, ніж стандартні приватні будинки. Скажімо, за будинок на дві родини в Україні доведеться віддати від $ 70 тис.

Дуплекс – це один будинок, та два господарства

Різні входи у будинок – умовне розмежування житлового простору. Вони можуть розміщатися з так званого парадного боку, а можуть бути розкинуті направо і наліво.

Комунікації до обох частин будівлі – окремі.

Право власності на частини земельної ділянки, де розташовано дуплекс, належить обом власникам житла.

Допоміжні приміщення, які належать до будинку на дві родини (горище, гараж, підвал), розподіляються між мешканцями навпіл.

переваги будинку на дві сім'ї

Будинок на дві родини – безпечніший 

Створити безпечні умови для проживання у будинку такого значення легше: встановити відеоспостереження чи сигналізацію у дуплексі легше, аніж у багатоповерхівці. Тим паче, якщо Вас немає вдома, відлякати потенційних зловмисників може присутність удома сусідів. Усе-таки ця частина приватного сектора не залишиться без нагляду.

Сім’ям з дітьми проживати у таких будинках теж безпечніше і комфортніше: є частина свого подвір’я, легше наглядати за малечею, не потрібно користуватися ліфтом, усі потрібні для дозвілля на вулиці речі – під рукою. Їх не треба зносити «з поверху». 

Хто купує будинки на дві секції?

Цей тип будівель виник у Великий Британії, коли діти, створивши свої сім’ї, вирішували оселитися неподалік від батьків. Зараз власниками дуплексів стають необов’язково родичі. Утім, переважно зв'язок між жителями будинку такого типу є.

1. Класичний зв'язок між власниками будинку на дві сім’ї – родинний. У ньому можуть проживати батьки і діти, брати чи сестри зі своїми родинами чи навіть далекі родичі.

2. Ще один зв'язок між мешканцями дуплексів – за спільними інтересами. Дуплекси обирають партнери по бізнесу чи за видами діяльності. Це сприяє тісному спілкуванню між колегами по роботі і розвитку справи чи активному дозвіллю за спільними інтересами.

3. Будинки на дві сім’ї часто купують друзі. 

Однак, купити нерухомість, зважаючи на родинні чи дружні зв’язки, доволі ризиковано. Адже стосунки між людьми часто псуються, а жити все одно доводиться на одній території. Так дім на два входи стає «територією невидимого бою».

4. Тому цей вид малоповерхового житла обирають і за принципом «доброго сусіда»: хто б не жив в іншій частині будинку, головне – аби добросовісний. 

хата на два входи

5. Окрім того, купити дуплекс можна і для втілення бізнес-ідеї: в одній частині будинку жити, в іншій – започаткувати власну справу. 

6. А ще будинок з двома входами – вдала ідея для здачі іншої частини будівлі в оренду.

Недоліки проживання у дуплексі

Основний недолік будинку на два боки, порівняно з одинарним, – низький рівень приватності. Проживаючи у дуплексі, частину свого життя потрібно пов’язати із сусідами. Вони переважно знатимуть, хто ходить до Вас у гості, а часто Вам не вдасться уникнути такої інформації щодо них. Спільні подвір’я та в’їзна брама, а також вікна й балкони, особливо на другому поверсі, шкодять приватності мешканців обох частин будинку.

Якщо ж іншу частину дуплекса власник здасть в оренду чи організує у ній свій бізнес, рівень конфіденційності проживання у дуплексі взагалі зводиться до нуля.

Ще один аспект проживання у будинку на дві родини, який зарахуємо до негативних, – це непорозуміння між сусідами. Здавалося б, фізичні зручності від проживання у такому будинку не мали б змінитися. Але часто посварені «близькі сусіди» розпочинають облаштовувати благоустрій своєї території на зло іншим.

Звісно, проживання у приватному будинку стандартного планування менше прив’язано до сусідів. Але й у квартирах сусіди знаходять спільну мову.

як вибрати дуплекс

Отже, будинок на дві сім’ї – це вид малоповерхової нерухомості, яка під одним дахом об’єднує два житлові простори.

Важливе значення у проживанні в дуплексі мають сусіди. Такі будинки зазвичай купують або за родинними, або за дружніми зв’язками.  Утім, є й винятки. Дехто обирає дуплекси для реалізації бізнес-задумів.

Серед перших «плюсів» будинків на дві родини – це приватний сектор і помірна ціна, а також безпека. Тут на подвір’ї можна влаштовувати пікніки та активне дозвілля як дорослим, так і дітям.

Основний недолік проживання у дуплексах – житлову територію таки доведеться ділити із сусідами. І повної приватності, як в одинарних будинках, тут не досягти.

Договір купівлі-продажу житлового будинку завантажуйте за кліком

Місто в місті: чому ця концепція важлива для розвитку сучасної нерухомості?

Вибір земельної ділянки під приватний будинок

Чим таунхаус відрізняється від дуплекса?