Як правильно прийняти нерухомість у спадщину (без шансу для зловмисників)

Підготуватися до смерті рідних чи близьких, навіть якщо хтось із них важко хворий чи у глибокій старості, неможливо. Це завжди непередбачувано і стресово. Та можна навчитися діяти навіть за надважких обставин. Лишень потрібно знати, що робити.

Коли родина померлого, серед якої здебільшого є спадкоємці, горює і навіть не думає про успадковане, зловмисники аж ніяк не висловлюють співчуття. А, не марнуючи нагоди, можуть зазіхати на нерухоме майно, яке залишилося Вам у спадщину (квартира, будинок, земельна ділянка тощо).

Як відбувається спадкування

Спадщина – це матеріальні і нематеріальні цінності, права та обов’язки померлого, що переходять до спадкоємця.

У Міністерстві юстиції України наголошують, що спадкування може здійснюватися:

1) за заповітом померлого. Спадкоємцем може бути будь-хто, зазначений у цьому документі. І це не обов’язково родичі;

2) за законом. Якщо померлий не склав заповіт за життя, спадкоємцями можуть бути тільки ті особи, які входять до 5 черг спадкування, або спадкоємці за правом представлення.

Якщо таких осіб немає, то вже за рік із дня відкриття спадщини вона буде визнана судом відумерлою. Спадщину набуде у власність територіальна громада за місцем її відкриття.

Прийняти нерухомість у спадщину можна:

а) за заявою. Її спадкоємець подає нотаріусу;

б) через фактичне прийняття. Спадщину приймає той, хто проживав зі спадкодавцем у час її відкриття.

Прийняти нерухоме майно у спадщину можна винятково упродовж  6 місяців від її відкриття – з дня смерті спадкодавця.

Водночас Офіс протидії рейдерству рекомендує, що робити спадкоємцям, аби правильно прийняти те, що належить їм у спадок.

Щоб прийняти нерухомість у спадщину, у Вас – півроку!

Питання зі спадщиною треба вирішити упродовж 6️ місяців із дня смерті спадкодавця. Отже, потрібно прийняти нерухоме майно у спадщину фактично або подати заяву про її прийняття за законом чи за заповітом у піврічний проміжок, а не після! У разі недотримання цього строку через поважні причини, треба звертатися не до нотаріуса, а до суду, щоби поновити строк для прийняття нерухомого майна у спадщину.

Зауважте, що, гайнуючи час, ви збільшуєте шанси шахраїв на успішну підробку правовстановлювальних документів на нерухомість спадкодавця.

новий закон про спадщину 2020 Україна

Перевірте право власності на нерухомість за спадкодавцем

У нотаріуса встановіть, чи належно оформлено право власності на нерухоме майно за спадкодавцем. Для цього скористайтеся Державним реєстром речових прав на нерухоме майно. Якщо таких відомостей у держреєстрі немає, нотаріус після відкриття спадкової справи спрямовує офіційні запити: якщо йдеться про житлові чи нежитлові приміщення – до Бюро технічної інвентаризації, коли йдеться про земельну ділянку – до Державного земельного кадастру.

Документи, необхідні для отримання свідоцтва про право на спадщину

Щоб отримати свідоцтво про право на спадщину за законом, треба надати нотаріусу перелік таких документів:

  • заяву спадкоємця, якій прийняв спадщину;
  • документи, котрі засвідчують факт смерті особи, після якої відкрилась спадщина, час і місце її відкриття, підстави для закликання до спадкоємства за законом осіб, які подали заяву про видачу свідоцтва, склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво про право на спадщину;
  • докази родинних та інших взаємин спадкоємців зі спадкодавцем;
  • документи, що підтверджують, що спадкове майно справді належало спадкодавцю;
  • документи, що підтверджують плату за видачу свідоцтва про право на спадщину.

До кого звернутися щодо прийняття нерухомості у спадщину?

Спадкоємець повинен написати заяву про прийняття у спадщину нерухомого майна у нотаріальну державну контору чи звернутися до приватного нотаріуса за місцем відкриття спадщини – останнє місце проживання спадкодавця.

Зауважте, якщо на час відкриття спадщини спадкоємець постійно проживав зі спадкодавцем, він вважається таким, що «автоматично прийняв спадщину». Спадкоємець отримує свідоцтво про право на спадщину після півроку з дня її відкриття.

Чи можна відмовитись від нерухомості у спадщину?

Спадкоємець має право відмовитися від спадщини впродовж строку, встановленого для її прийняття, – тобто протягом півроку. Щоб оформити відмову від отримання нерухомого майна у спадщину, потрібно написати заяву про це державній нотаріальній конторі чи приватному нотаріусу за місцем, де було відкрито спадщину. Відкликати відмову від прийняття нерухомості у спадщину можна упродовж строку, зафіксованого для її прийняття.

Проінформований – отже, озброєний. Навіть у емоційно складних життєвих ситуаціях, як-от смерть близьких чи родичів, варто не зволікати і дотримуватися рекомендованих дій, щоб разом із людиною, яка померла, не втратити нерухоме майно, яке вона Вам залишила.

Як оформити дарчу в Україні – дізнайтеся тут

Міфи про реєстрацію і право власності на нерухомість висвітлено у статті

Висвітлюємо наміри Уряду щодо реєстру всієї нерухомості українців

Чому діти не хочуть жити з батьками і чи реагує на цю проблему сучасний ринок нерухомості – у статті