Як отримати кадастровий номер та для чого він потрібен

Без цих 19-ти цифр Ви не зможете виконати жодну юридичну дію із землею: ані купити, продати, подарувати чи обміняти, не вдасться оформити у спадщину, здати в оренду. І, що дуже важливо, продати нерухомість, яка зведена на земельній ділянці, теж неможливо, якщо немає кадастрового номера.

Що таке кадастровий номер землі?

Кадастровий номер земельного уділу – це наче ідентифікаційний номер, що закріплений за кожною людиною. Це унікальний код земельної ділянки. Його присвоюють раз і назавжди. Він не збігається з іншими номерами земельних угідь і не змінюється навіть тоді, коли стає іншим власник чи змінюється цільове призначення землі.

Якщо земельну ділянку розділити або об’єднати з іншою, тільки у такому разі кадастровий номер втрачається. Натомість при розподілі землі надаються два (чи більше) інші номери, а під час з’єднання – один новий.

Кадастровий номер – це підтвердження, що земельна ділянка зафіксована у Державному земельному кадастрі і тут наявні відомості про власника земельного уділу, його цільове призначення й встановлені межі.

Іншими словами, якщо землі присвоєно кадастровий номер, отже, вона є офіційно зареєстрованою. Земельне угіддя із кадастровим номером не можна забрати чи захопити у власника, який може вільно розпоряджатися нею на свій розсуд.

Досі у багатьох українців зберігаються державні акти на земельні ділянки, виконані за старим зразком (червоно-жовті). Їх видавали до 2002 року і про присвоєння кадастрового номера тоді ще не йшлося. Такі акти є чинними. Утім, тепер для того, щоб виконати із землею юридичну дію, кадастровий номер обов’язковий.

Якщо у Вас є акт на земельну ділянку нового зразка (зелений) і у ньому зазначено кадастровий номер, однак кадастрово-реєстраційна система не поповнена даними про земельний уділ, потрібно розробляти технічну документацію зі встановлення меж і закріплення кадастрового номера.

Як отримати кадастровий номер

Щоб присвоїти земельній ділянці кадастровий номер, потрібно виконати такі дії:

Дія перша – знайдіть фахівця-«земельника»

Вам потрібно звернутися до землевпорядної організації. Якщо не знаєте такої, у місцевому земельному відділі Вам точно порадять, куди навідатися.

присвоєння кадастрового номеру

Дія друга – укладіть договір із земельною організацією

У землевпорядній конторі замовте послугу із присвоєння кадастрового номера. Із представниками цієї організації обговоріть ціну і час, за який буде виконано роботу. Не проігноруйте і укладіть із землевпорядною організацією договір.

Основа для присвоєння кадастрового номера – це технічна документація із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки. Її розробляють землевпорядники. Також фахівці із земельних питань повинні виконати геодезичну зйомку уділу, встановити його координати, укласти обмінний XML-файл і сформувати кадастровий план земельного угіддя.

Дія третя – зверніться у ЦНАП

Якщо розробку документації завершено, а фінансові питання із земельною організацією погоджено, навідайтеся у ЦНАП. Тут допоможуть Вам віддати документацію у роботу.

Дія четверта – отримайте кадастровий номер

Зачекайте 14 днів. Знову навідайтеся у ЦНАП. Витяг із державного земельного кадастру, у якому має міститися кадастровий номер Вашої ділянки, найімовірніше, уже буде готовий.

Отож, кадастровий номер – це набір цифр, за якими можна розпізнати земельну ділянку. Державний земельний кадастр містить інформацію щодо землі, її меж і власників. А знайти такі відомості у ньому можна за допомогою саме кадастрового номера.

Без нього не вдасться виконати жодну офіційну операцію із землею. Це неодмінна складова документів на земельні угіддя, так би мовити, «ідентифікаційний код» земельної ділянки.

Аби отримати кадастровий номер землі, потрібно звернутися у земельну організацію, відтак – у ЦНАП.

Дізнайтеся, як отримати землю від держави

Зміну цільового призначення земельної ділянки висвітлено у матеріалі

Як зареєструвати право власності на землю – у статті