Жити за містом: українці обирають заміську «вторинку»

З приходом весни в Україні активізувався ринок вторинного житла за межами полісів. Українці на 12% частіше, порівняно із зимовим періодом,  наважуються на переїзди у заміську зону.

Про вибір неміського житла на вторинному ринку, ціни і попит на ньому у весняно-літній період, а також чинники, які зупинять зростання вартості нерухомості на «вторинці», розказав «Мінфіну» Юрій Піта, президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України (АФНУ).

Попит на заміську нерухомість зростає, а ціни – несуттєво

За словами Юрія Піти, чи не в усіх областях нашої держави у квітні цього року зріс попит на вторинне приміське житло.

прогноз ринку нерухомості 2021

Більше 40% попиту становлять приватні будинки, площа яких сягає від 80 до 150 метрів квадратних. Українці здебільшого охочі купити будинок за містом, віддалений від полісу до 20 км. Відтак ціна на такий вид нерухомості підвищилася на 6%.

Водночас очільник АФНУ зауважив, що 85% об’єктів заміської нерухомості не зросли у ціні з кінця минулого року. Відповідно до його даних, у січні-квітні 2021 року ситуація на «вторинці» відзначалася стабільністю і прогнозованістю.

Найвищий попит у цей період охопив квартири площею 50 «квадратів». Ціни на них, з огляду на розташування, стан багатоповерхівки і наявність ремонту,  підстрибнули на 5%.

Що відбуватиметься на вторинному ринку у 2021 році

У травні-червні цього року, як прогнозує Юрій Піта, сформується пік активності на ринку вторинного житла. І майже 50% попиту припаде на заміську нерухомість. Українці переважно купуватимуть приватні будинки й таунхауси. 40% охочих придбати житло на «вторинці» цікавитимуться 1 та 2-кімнатними міськими квартирами. 10% потенційних клієнтів оберуть доволі немалі квартири – понад 70 м2 – вторинного значення.

купити заміський будинок

Наприкінці травня і до липня 2021 року українці надолужать можливості на ринку нерухомості, втрачені під час двох локдаунів. Загалом попит зросте на невеликі квартири і заміські будинки.

Прогноз цін на житло з вторинного ринку у 2021 році

Упродовж наступних місяців понад 65% нерухомості, яка продається, збережуть встановлену ціну з можливим незначним коливанням. На 10% може підвищитися вартість житла, на яке є підвищений попит.

На думку президента АФНУ, ціни на житло вторинного сегменту стабілізують такі чинники – політичний і економічні:

  • напружена ситуація на кордонах України;
  • збільшення цін на енергоносії;
  • загальноекономічне становище країни.
житло за містом

Отже, в Україні уже суттєво зросла популярність житла за містом. Улітку охочі купити заміський будинок на вторинному ринку і надалі зможуть скористатися спрогнозованим ціновим «затишшям» і оселитися за межами полісу.

Інформуємо, за скільки можна збудувати приватний будинок

Скільки коштує таунхаус від Лев Девелопмент

Де краще жити: у новобудові чи квартирі з вторинного ринку?