Ремонт у сусідів: що робити, якщо вам заважає шум

Ремонт квартири – переважно гуркотливий і затяжний процес. І в новобудові, і у квартирних будинках старого житлового фонду капітальні ремонтні роботи у середньому можуть тривати від півроку. Тобто кілька місяців у сусідській квартирі гупатимуть, свердлитимуть, перфоруватимуть.

Зрозуміло, вас ці звуки не оминуть. Добре, якщо шум від таких робіт  не дошкулятиме вам. А що ж робити, якщо ремонтують сусіднє житло і вдень, і вночі? Або, як діяти, коли у вас маленька дитина, яка боїться сторонніх звуків і лягає вдень спати? 

Отож, як пережити сусідський ремонт і не пересваритися «на віки»?

як боротися з шумними сусідами

Загальні правила добросусідства

У взаємодії з мешканцями суміжних квартир потрібно дотримуватися добросусідських манер. Одна з яких – відповідальне спілкування. Як це стосується ремонту? Безпосередньо: перед початком робіт сусід мав би попередити вас про намір ремонтувати своє житло і за можливості узгодити, у який час вам найменше шкодитиме будівельний шум.

Під час ремонту помешкання комунікацію із жителями інших квартир  варто належно підтримувати: ініціатору робіт годиться за нагоди перепросити сусідів через незручності, попередити, скажімо, в який день і час триватимуть дуже гучні роботи. Тобто виявляти розуміння, що ремонт спричиняє дискомфорт іншим. Утім, його невдовзі завершать і спокійна атмосфера у будинку відновиться.

шум від сусідів

Окрім того, і вам не варто уникати власника житла, де виконують ремонт, і, якщо маєте зауваження щодо надто різкого шуму від ремонту, доцільно йому про це повідомити.

Якщо ж ваш сусід затіяв ремонт, не дотримуючись манер добросусідства, та ще й не реагує на висловлені зауваження, вам потрібно «озброїтися».

До котрої години можна робити ремонт

Серед найважливіших проблем, які виникають під час ремонту у сусідських квартирах,  – час, коли його виконують. Наприклад, спричиняти шум у багатоквартирному будинку у певні години заборонено.

Порушення тиші в нічний час

У будні вночі виконувати ремонтні роботи не можна, тобто з 21:00 до 08:00 год. Проведення шумних ремонтних робіт у цей час є порушенням українського законодавства.

Ремонтні роботи в обідній час

Законодавством України не передбачено заборон щодо виконання ремонтних робіт у полудні. Отже, якщо шум із суміжних квартир заважає вашим діткам спати в обід, доведеться це питання узгоджувати із господарями оселі, де триває ремонт.  

Будівельні роботи у вихідні 

Виконувати ремонтні роботи у вихідні і святкові дні повністю заборонено, навіть за світлої пори доби. Зауважте, що вихідними в Україні вважаються неділя і державні свята.

Отож, якщо у цей час до вас долинають звуки від будівельних пристроїв і заважають вашому відпочинку, найперше, що вам годиться зробити – звернутися до ініціаторів чи виконавців робіт і вказати, що вони порушують норми шуму і українські закони.

ремонт в квартирі

Як визначити рівень шуму у квартирі

Державні будівельні норми України містять пороги шуму, допустимого вночі – 45 децибел, і вдень – 55 децибел. До прикладу, розмовляючи, людина створює гул у 30 децибел.

Встановлює рівні шуму спеціальний прилад.

Як боротися з порушенням тиші у багатоквартирному будинку

Якщо розмови із «шумним» сусідом не допомагають, у боротьбі за життя у тиші можна переходити до наступного етапу – збираючи докази і залучаючи правоохоронні органи.

Вам доведеться зателефонувати у поліцію, пояснити ситуацію і домогтися приїзду поліцейських на місце події. 

Щоправда, правоохоронці можуть прибути тоді, коли ремонтні роботи з боку, скажімо, притихли. Для підтвердження своїх скарг ви можете зафіксувати шум із сусідньої квартири за допомогою аудіо чи відеозапису. 

Однак доказовою вважається така фіксація саме поліцейськими. Представники правоохоронних органів складуть протокол про порушення тиші у багатоквартирному будинку, зазначивши у документі всі необхідні відомості (особисті дані, час, адреса, дата тощо). Якщо у протоколі будуть допущені помилки, документ підлягає скасуванню.

Щодо порушника тиші можуть бути застосовані певні заходи: попередження або штрафні санкції (85-225 грн).

У разі повторного застосування таких заходів щодо порушника упродовж року, штрафи для нього підвищуються удвічі.

Отже, ремонт у сусідів – зазвичай непроста ситуація для обох сторін: і для того, хто його затіяв, і для того, хто зазнає від цього дискомфорту.

За виникнення серед сусідів непорозумінь на тлі ремонтних робіт неабияку увагу варто приділити правилам добросусідства – обговорювати проблеми і зважати на потреби мешканців багатоповерхівки. В іншому разі неминучі сварки, залучення поліції, штрафи і, що найгірше, зіпсуті сусідські взаємини.

Як зробити звукоізоляцію в квартирі?

Завантажити договір генерального підряду можна тут

Квартира-студія: у чому її плюси?