Підготовка квартири під оренду: поради, укладання договору, податки

Квартира без мешканців – це приміщення, пасив для власника нерухомості. Заселена квартира стає домівкою і пасивним активом для того, хто нею володіє: виконує функцію за призначенням і приносить дохід.

Це – коротка теорія з оренди житла. А тепер – до практики.

Як здати квартиру в оренду? Як підготувати помешкання для здачі в оренду? Чи потрібно підписувати договір про винайм житла? А податки… Чи треба сплачувати податки, здаючи квартиру клієнтам?

Залишайтеся з нами. Flombu.com порадить, як втілити теорію в життя – перетворити Ваш пасив у сфері нерухомості на актив.

Чому варто здавати житлову нерухомість в оренду

Житло-пустка – фінансовий тягар для власника. Незважаючи на те, що у квартирі ніхто не проживає, за утримання помешкання потрібно платити. Ситуація змінюється, якщо здати квартиру в довготривалу оренду: власник отримує щомісячний дохід, ще й переважно комунальні послуги оплачує той, хто винаймає житло.

Оренда квартири – це стабільний прибуток.

Перед здачею квартири в оренду власнику потрібно належно підготуватися: подати оголошення про оренду, облаштувати квартиру до потенційного заселення, знайти відповідний договір про винайм житла.

Як написати оголошення про оренду квартири

На сучасному ринку нерухомості оголошень з пропозиціями оренди житла безліч. Як же повідомити про те, що у Вас є квартира, готова для винайму, так, аби клієнт звернув увагу саме на Вашу інформацію?

Усе геніальне – просте: корисний текст, вдалі фото і звичайна фраза «без посередників».

Зрозумілий текст і якісні фото

Щоб написати вдале оголошення про здачу квартири в оренду, потрібно зробити його максимально простим і зрозумілим. Потенційний орендар, найімовірніше, не захоче розшифровувати абревіатури (РЖФ – радянський житловий фонд) чи скорочення (1-к кв. 3/8 – однокімнатна квартира на третьому поверсі у восьмиповерховому будинку).

Незрозумілий текст «не продає», стримує людей від дії. Набір літер і скорочення – це неінформативно. Клієнт не отримає з нього потрібних даних і клікне на інше оголошення.

Фотографії житла теж повинні бути корисними – відображати стан помешкання, а також якісними – без тіней, розпливів і засвічень.

how to prepare an apartment for rent

Опишіть вид взаємодії з клієнтом

Для більшості охочих винайняти житло важливо, чи працює орендодавець із ріелтором. Адже саме орендар повинен оплатити роботу фахівця. Оголошенням про здачу квартири без посередників зацікавиться більше людей – хто ж захоче витрачати зайве?

Як покращити привабливість квартири

Квартира в оренду має бути максимально прилаштована для проживання. Водночас у неї має бути презентабельний вигляд.

Косметичний ремонт у квартирі

Квартира для здачі в оренду має бути чистою і охайною: без плісняви на стінах, вологих кутів, слідів затоплення сусідами чи явних ознак проживання у квартирі попередніх наймачів тощо.

Перед заселенням орендарів у помешканні доцільно перефарбувати стелю, стіни чи переклеїти шпалери. Кольори варто обирати нейтральні – білі чи бежеві. Пошкодження у підлозі, несправності у віконних механізмах потрібно усунути.

Справна електрика і побутова техніка

У житлі на винайм наявність побутової техніки першої необхідності – холодильника, кухонної плити, духовки, пральної машини, пилососа – обов’язкова. Важливим доповненням у квартирі такого значення стане мікрохвильова піч, тостер, електрочайник.

Уся побутова техніка має бути справна і не ушкоджена. А для її безперешкодної роботи усі розетки та вимикачі – належно функціонувати.

Сучасна й робоча сантехніка

У підготовці квартири для здачі в оренду особливу увагу потрібно приділити сантехніці. Насамперед потрібно очистити бойлер, перевірити труби, крани і вентилі для перекривання подачі води (на пральну машину, на туалетний бачок тощо),чи працюють змішувачі.

Унітаз має і працювати, і належно виглядати – не відлякувати клієнтів. За поганого вигляду його ліпше замінити на новий. Ванну замінити складніше, але правило функціонування та чистоти діє і щодо неї.

податок при здачі квартири в оренду

Затишок і приємна атмосфера

Додайте до інтер’єру квартири атмосферних «родзинок»: нові штори, тюлі, повісьте на стіни кілька гарних картин. Ваза з живими квітами – ще одна ідея до теми. Та основне у створенні затишку в житлі на винайм – це відсутність неприємного запаху і особистих речей власника квартири.

Як правильно укласти договір оренди квартири

Договір про оренду квартири – це письмова угода між власником нерухомості і її потенційним користувачем, яка утверджує право наймача на проживання у ній за встановлену плату. Підписувати такий договір потрібно. Він убезпечує орендодавця від дій недобросовісних орендарів, а тих, хто винаймає житло, від безпідставного виселення.

Договір про винайм житла повинен містити дані про ціну й термін оренди, відомості про наймача і наймодавця, їхні права та обов’язки, умови та гарантії щодо виконання угоди.

Якщо у договорі про довготривалу оренду квартири не вказано, на який період її винаймають, таким вважатиметься п’ять років. Орендар має переважне право у продовженні угоди про винайм житла. Або, якщо квартиру виставляють на продаж, на її купівлю.

Завантажуйте ЗРАЗОК договору про оренду житла за посиланням

Податок за здачу квартири в оренду

Платити податок за здачу житлової нерухомості в оренду потрібно тоді, якщо це офіційна процедура: 4 рази у році упродовж сорока календарних днів опісля крайнього дня періоду звітності.

За несплату податку за здачу житла в оренду щодо наймодавця застосовуються штрафні санкції – 17-34 тис. грн.

Сума податку за здачу квартири в оренду становить 18% від доходу, отриманого зі здавання житла у найм.

Щоб здати квартиру в оренду, її потрібно для цього підготувати: ретельно прибрати, зробити косметичний ремонт, за потреби – замінити сантехніку, оновити побутову техніку.

Правильно написане оголошення про здачу квартири в оренду – запорука успіху у швидкому пошуку клієнта.

Договір про довготривалу оренду житла підписують далеко не всі. Утім, це дуже важливий документ у вирішенні спірних ситуацій між орендарем і орендодавцем.

Податок за здачу в оренду житлової нерухомості в Україні становить 18% від суми отриманого прибутку.

Як орендувати житло онлайн в Україні – дізнайтеся зі статті

Про інвестиції у подобову оренду квартир – за кліком

Як вибрати квартиру для здачі в оренду – читайте тут

Чи змінився ринок подобової оренди квартир під час пандемії