Як іноземцю успадкувати нерухомість в Україні

Українці завжди частіше ставали спадкоємцями майна з-за кордону, аніж заповідали свої нажитки іноземцям. 

Однак посилена еміграція наших громадян на початку 2000-их років у європейські країни та США уже «дає свої плоди», кардинально змінивши ситуацію: опинившись за межами рідної країни, тисячі українців стали громадянами інших держав, а їхні діти, народившись за кордоном, переважно автоматично отримують неукраїнське громадянство.

В Україні ж у багатьох із них залишилися батьки й інші родичі. У результаті українські емігранти стають в Україні іноземними спадкоємцями, переважно – нерухомого майна.

Спадкування нерухомості іноземцями в Україні дещо відрізняється від оформлення спадщини громадянами нашої держави, найперше, якщо йдеться про землю сільськогосподарського призначення. Ще однин чинник, який відрізняє процес успадкування громадянами інших країн нерухомого майна в Україні, – вони повинні сплатити у казну нашої держави вищий податок зі спадку.

Нині інформуємо про те, як іноземцеві оформити нерухомість у спадщину в Україні, і чи можна вступити у спадок, не відвідуючи нашу країну.

Успадкувати нерухомість в Україні іноземець може у два способи: згідно із законом або відповідно до заповіту.

Отримати в Україні у спадок нерухоме майно за законом громадянин іншої держави може тоді, якщо він має зі спадкодателем родинні зв’язки, і претендує на спадок за черговістю отримання.

За заповітом оформити нерухомість у спадок вдасться тоді, якщо іноземець безпосередньо зазначений у ньому. 

нерухомість в спадок іноземцеві

Чи може іноземець прийняти нерухомість у спадок, не приїжджаючи в Україну?

Так, може. Якщо громадянин іншої країни не має змоги навідатися до України і самостійно розпочати оформлення нерухомого майна у спадщину, він має право уповноважити на це свого представника. Представник іноземця у процесі спадкування нерухомості має діяти на документальній основі – довіреності. 

Процедура оформлення нерухомості у спадщину іноземцем

Процес спадкування нерухомого майна громадянином іншої держави, як і громадянином України, розпочинається із подання заяви про намір отримати спадок. Для цього іноземець або його представник повинні звернутися до нотаріуса, однак винятково за місцем реєстрації спадкодавця або ж за місцем знаходження нерухомості.

У цьому процесі важливо не проґавити основний термін, коли відкривається спадщина, – півроку від дня смерті спадкодавця. Якщо іноземець захоче вступити у спадок пізніше, йому доведеться звертатися у суд і наводити аргументи, чому він пропустив строки відкриття спадщини.

Якщо під час оформлення іноземцем нерухомого майна у спадщину не виникло проблем (не з’явилися інші претенденти на нерухомість у спадок, наявні усі документи на нерухомі об’єкти, що передаються у спадщину), громадянин іншої країни отримує майно, яке йому заповіли. Підтвердить це свідоцтво про право на спадщину.

податки зі спадщини для іноземців

Які податки сплачує іноземець під час оформлення в Україні нерухомості у спадок?

Приймаючи в Україні у спадок нерухоме майно, громадянин іншої країни повинен сплатити у державну казну два види податку: військовий збір, що становить 15 % від вартості об’єкта нерухомості, і 18 % прибуткового податку. Він також встановлюється з огляду на ціну отриманої у спадок нерухомості.

Чи може іноземець отримати у спадок землю в Україні?

Може, та не всіх видів. Якщо на землі розташовано будинок, переданий іноземцеві у спадщину, така ділянка належатиме спадкоємцю. Однак українською землею сільськогосподарського призначення громадянин іншої держави не може володіти. 

земля в спадок іноземцеві

Якщо земля такого значення дісталася іноземцеві у спадщину, він зобов’язаний відчужити наділ громадянину України. В іншому ж разі іноземець втратить цю нерухомість через суд.

Отже, іноземець може отримати в Україні нерухомість у спадок за законом або за заповітом, навіть не приїжджаючи. Його інтереси у цій справі може представляти довірена людина.

В Україні процедура оформлення нерухомого майна у спадок для іноземців нескладна. Важливо упродовж 6 місяців з дня смерті спадкодавця звернутися до нотаріуса.

Отримуючи нерухомість у спадок в Україні, громадянам інших держав слід пам’ятати про те, що повинні сплатити податки, а володіти українською землею сільськогосподарського значення, навіть якщо угіддя переходить їм у спадщину, вони не мають права. 

Оформлення спадщини на пай: що треба знати

Як отримати право власності на землю: коротка інструкція

Як змінилися погляди українців на нерухомість - читайте у статті