Акт прийому-передачі квартири від забудовника. Перевірка перед підписанням

Будівництво завершено, дім під’єднано до комунікацій, а забудовник роздає ключі… Ви в очікуванні оглядин свого житла мчите на зустріч із представником будівельної компанії і подумки розпочинаєте ремонт у квартирі. До омріяного житла залишається мить – прийняти роботу забудовника. Стоп!

Не поспішайте! Це – НЕ формальність. І не мить.

Взяти у забудовника ключі і підписати акт прийому-передачі квартири можна просто і швидко. А ось зробити це грамотно і як належить – значно довше і складніше. Але саме це – у Ваших інтересах.

Що таке акт прийому-передачі квартири

Після підписання акту прийому-передачі житла компанія-забудовник не прийме від Вас скарг чи зауважень щодо неякісного зведення помешкання чи порушення будівельних домовленостей. Якщо у новозведеному житлі Ви виявите недопрацювання будівельної компанії, про це потрібно заявити забудовнику до укладання такого акту.

Акт приймання-передавання квартири – це документ, який підписують забудовник і інвестор, коли житло уже готове. Будівельна компанія передає помешкання, а вкладник його приймає і підтверджує, що житло зведено так, як домовлено, і його все у ньому влаштовує.

Що перевірити перед підписанням акту прийому-передачі квартири

Щоби знати, чи все забудовник виконав, як годиться, потрібно ретельно обстежити новозведене житло. І лиш тоді підписувати документи.

акт прийому-передачі квартири в новобудові

Переміряйте площу квартири

Найперше і найприскіпливіше варто перевірити планування і метраж оселі.

Планування квартири потрібно звірити з даними, наданими БТІ. Вони містяться у техпаспорті квартири. Трапляється, що забудовник їх не дотримується. Так із помешкання зникає комора чи навіть стіна.

Площа квартири також закріплена документацією БТІ. Її потрібно ретельно переміряти. Оскільки цей параметр уже незмінний, якщо площа помешкання виявиться меншою, аніж заплановано, від забудовника потрібно вимагати компенсацію.

Однак, може трапитися, що межі квартири – більші за домовлені. У такому разі, найімовірніше, доплатити забудовнику доведеться Вам. Порушувати це питання під час оформлення акту прийому-передачі квартири можна тоді, якщо похибка виконання у будь-який бік становить більше 0,5 м.

Огляньте стіни і підлогу

Уважно огляньте кожен куток квартири.

Встановіть, чи рівні стіни. Чи немає у кутках цвілі або плісняви (ознака поганих ізоляції чи вентиляції), чи не обсипається штукатурка.

Перевірте, чи рівна підлога і чи немає, бува, коливання висоти на стяжці. Допустима межа перепаду – до 1 см. Звісно, стяжка не має бути ідеальною. Але неодмінно – без тріщин і вибоїн. Походіть квартирою, як кажуть, важким кроком. Звук від такого тупання має бути на всій площі однаковий.

Виміряйте кути стін (90 градусів).

Приділіть увагу вікнам і дверям

Вікна і двері у квартирі повинні відповідати характеристикам, зазначеним у договорі. Переконайтеся, що склопакети цілі, вікна без проблем відкриваються і закриваються, зважте, чи щільно прилягають віконні рами.

Двері у квартирі протестуйте також: ззовні і зсередини помешкання зачиніть і відчиніть їх. Замок у дверях має працювати бездоганно.

Перевірте вентиляцію

Зважте на належну роботу вентиляції: якщо біля вентиляційного отвору запалити сірник, за справної витяжки вогонь повинен піднятися вгору чи навіть погаснути; якщо ж до решітки вентиляції прикласти шматок паперу, тяга повинна втримати його.

Протестуйте, чи є світло і тепло

За допомогою індикатора напруги або вольтметра перевірте, чи є у мережі напруга, а на щитку – автоматичні запобіжники. Протестуйте роботу вимикачів і розеток. Вони не мають нагріватися або іскрити.

Гляньте на радіатори: чи рівно й міцно вони прикріплені, з’ясуйте, чи перевіряли їхню роботу під дією підвищеного тиску, встановіть виробника і чи є на них гарантія.

приймання квартири в новобудові

Зверніть увагу на комунікації

Огляньте труби до каналізації й водопроводу. Чи не залишилося на стінах або підлозі слідів підтікань або надмірної вологості. У квартирі мусять бути встановлені крани, що перекривають подачу до помешкання води та газу.

Зафіксуйте дані лічильників

Показники лічильників на світло, воду, тепло та газ потрібно зафіксувати у чек-листі – додатку до акту приймання квартири. Від цих значень ви відштовхуватиметеся, оплачуючи надалі комунальні послуги. Наявність паспортів лічильників обов’язкова.

Якщо Ви усе належно оглянули й звірили і у роботі забудовника не виявили недоліків, аж тепер можете підписувати акт прийому-передачі квартири і отримати ключі від свого нового помешкання.

Якщо ж під час такої перевірки Ви встановили, що у зведенні Вашого житла є промахи, укладання акту приймання квартири доведеться відкласти. Натомість потрібно скласти інший акт – дефектний.

Що це за акт і як його укласти – проінструктуємо у нашій наступній статті.

Отже, прийняття квартири у новобудові – кропіткий і відповідальний етап у взаємодії забудовника й інвестора. Нехтувати ним чи вважати формальністю – дуже недалекоглядно.

Підписати акт прийому-передачі квартири – це визнати, що у Вас немає претензій до забудовника. Після укладання такого акту будівельна компанія не залагоджуватиме жодні недоліки, виявлені у зведенні житла. Тому цій частині співпраці із забудовником варто приділити максимальну увагу.

Акт прийому-передачі квартири (ЗРАЗОК) завантажуйте тут

Вкладник vs забудовник: на чиєму боці суд?

Як діяти, щоби досягти відшкодування від будівельної контори, читайте тут

Як дізнатися, чи надійна будівельна компанія, – розказуємо за кліком

Про 6 способів розпізнати самобуд – за посиланням

За вирішення проблеми із недобудами взявся міністр Аваков

Розстрочка від забудовника: не все так просто