Договір купівлі-продажу сільськогосподарської землі: документи, ціна, податки

Продаж земельних ділянок в Україні відчутно пожвавішав – минулого року скасовано мораторій на реалізацію земель сільськогосподарського значення.

Згідно з даними Міністерства аграрної політики, за сім місяців роботи ринку землі (станом на кінець січня 2022 року) у нашій державі підписано 86 419 договорів про продаж чи оренду сільськогосподарських ділянок. 

Отож, інформуємо про основне, що треба знати під час укладання угоди про реалізацію землі в Україні, а саме про два аспекти цієї процедури – юридичний і фінансовий.

купити сільськогосподарську земельну ділянку

Угода про купівлю-продаж с/г ділянки: юридичне оформлення

Чи не найважливіше під час підписання договору про продаж ділянки, як і у кожній реалізації нерухомого майна, – це документація.

Документи, необхідні для підписання договору про купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення

Для продажу сільськогосподарської землі знадобиться пакет документів:

  • які підтверджують право власності на землю (витяг із Державного реєстру речових прав не нерухоме майно, державний акт, свідоцтво про право власності);
  • витяг із Державного земельного кадастру про присвоєння ділянці кадастрового номера;
  • паспорти та ідентифікаційні номери продавця і покупця ділянки;
  • якщо земельна ділянка належить до сумісної власності – засвідчена нотаріально згода іншого з подружжя на реалізацію наділу;
  • витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку землі;
  • звіт про експертну грошову оцінку земель;
  • відомості, які підтверджують, звідки у покупця кошти на покупку землі.

Хто може продавати та купувати сільськогосподарську землю?

Згідно з українським законодавством, придбати землю сільськогосподарського призначення може не кожен охочий і в обмежених обсягах.

До 2024 року в Україні продаж і купівлю землі сільськогосподарського призначення можуть здійснювати винятково громадяни нашої держави. Одній людині можна реалізувати не більше 100 гектарів таких угідь.

податки при купівлі продажу землі

Заборонено продавати с/г ділянки іноземцям і членам терористичних організацій. Також договори про купівлю-продаж сільськогосподарського наділу не можна підписувати з громадянами держави-агресора і тим потенційним покупцем, якому заборонено укладати правочини з набуття у власність землі.

Якщо земельний наділ перебуває у довгостроковій оренді, переважне право на його придбання має орендар.

Договір про купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення засвідчується нотаріально за місцем розташування ділянки або реєстрації покупця чи продавця. Також нотаріус здійснює державну реєстрацію права власності на землю нового власника.

Підписання договору про продаж землі с/г призначення: фінансовий аспект

Купівля-продаж сільськогосподарської землі містить процедуру з визначення ціни нерухомості. Цей процес тісно пов’язаний з юридичним боком угоди.

Встановлення ціни на ділянку сільськогосподарського значення

Продавець не може визначити вартість с/г землі як йому заманеться. А повинен орієнтуватися на нормативну грошову оцінку угіддя.

Вартість землі сільськогосподарського значення, виділеної в натурі, до 2030 року не може бути нижчою, аніж її нормативна грошова оцінка. 

Витяг про нормативну грошову оцінку сільськогосподарської землі можна отримати за запитом на інтернет-порталі Держгеокадастру.

встановлення ціни на сільськогосподарську землю

Щоб установити ринкову ціну сільськогосподарського наділу, необхідно здійснити експертну грошову оцінку. Для цього можна скористатися автоматичною оцінкою Фонду державного майна або заручитися послугами оцінювача.

Розрахунок і сплата податків під час купівлі-продажу с/г ділянки

Фінансове питання під час підписання договору про купівлю сільськогосподарської землі має ще одну особливість – безготівкову форму розрахунку. Сплатити за придбану землю покупець може тільки через банк, оскільки використовувати готівку для купівлі такого виду нерухомості заборонено. 

Оподаткування під час такої процедури охоплює податок на доходи фізичних осіб (5 % від вартості ділянки, прописаної в угоді про купівлю-продаж, або 0 чи 18 %, зважаючи на обставини), військовий збір (1,5 %) і державне мито (1 % від вартості угоди).

Межі земельної ділянки: хто встановлює?

Як отримати землю від держави?

Земельна ділянка у подарунок: що треба знати?