Дарування земельної ділянки: документи, оцінка, податки

Нерухомість – цінний подарунок.

В Україні з нерухомого майна більш прийнято дарувати квартири або приватні будинки, навіть їх частини. Земля у подарунок – рідкісніша процедура.

Улітку 2021 року в нашій державі запрацює ринок землі, тому очікується, що угоди із цим видом нерухомості різко пожвавішають. Але нині ми говоримо не про купівлю-продаж… Ми розкажемо про безгрошову угоду із землею – дарчу на земельну ділянку. А ось уже на ній можна збудувати будинок чи у подальшому продати угіддя і купити квартиру…

Flombu.com інформує заздалегідь, чому не варто боятися земельної реформи й сміливо презентувати й приймати земельні ділянки у дар.

Що таке договір дарування земельної ділянки

Договір дарування землі – це угода про безкоштовне передання земельної ділянки іншій людині. Такий договір обов’язково посвідчує нотаріус. Земля переходить у власність від однієї особи іншій, як кажуть, у його кабінеті.

Або ж дарчу оформляють з умовою. Скажімо, земля перейде у власність обдарованого за певних обставин чи подій: по досягненні повноліття, після здобуття освіти чи одруження.

Договір про дарування землі неодмінно повинен містити кадастровий номер ділянки , щодо якої укладається угода, а також відомості, які доводять, що заборон на відчуження цих угідь немає.

Як подарувати землю в Україні у 2021 році

З 1 липня цього року землю сільськогосподарського призначення у нашій державі можна буде продати-купити. За винятком участі у таких угодах громадян інших держав .

В оформленні дарчої на землю у 2021 році нічого не змінюється. Якщо у Вас є право власності на землю, з початком роботи земельного ринку у Вас його ніхто не забере. Відкриття ринку землі в Україні не вплине на процес дарування земельних угідь.

дарча на землю україна 2021

Які документи потрібні для укладання договору дарування землі

Щоб нотаріально оформити дарчу на земельну ділянку, необхідно зібрати такі документи:

паспорт і ідентифікаційний код кожного з учасників угоди – того, хто дарує землю, і того, хто її приймає. Неповнолітній учасник договору повинен пред’явити свідоцтво про народження;

документ, який підтверджує право власності на землю (держакт, свідоцтво про право власності чи на спадщину, договір купівлі-продажу, міни тощо);

якщо стороною угоди про дарування землі є неповнолітній, щоб укласти її, потрібен дозвіл опікунського органу, а для підписання – письмова згода на це батьків;

відомості про грошову оцінку земельної ділянки;

витяг з Державного земельного кадастру;

якщо земля була набута у шлюбі або той, хто її дарує, перебуває у ньому, потрібна згода чоловіка чи дружини на оформлення такого договору, свідоцтво про шлюб або про його розірвання.

Нормативна грошова оцінка землі при укладенні дарчої

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки – це визначення вартості земельного угіддя. Під час підписання договору про дарування землі вона впливає на розмір оподаткування.

На основі такої оцінки земель населеного пункту формується пакет технічних документів. Їх підписує орган місцевої влади.

Відомості про нормативну грошову оцінку певної ділянки – це витяг із цієї технічної документації. Отримати його можна у ЦНАП або у Державному земельному кадастрі.

Сплата податку під час підписання договору дарування землі

В укладанні договору про дарування землі немає жодних фінансових зобов’язань між сторонами: людина, яка отримує земельну ділянку у презент, не повинна нічого платити тій, котра її дарує. Однак державі здебільшого заплатити треба.

Оподаткування в оформленні дарчої містить три рівні.

Перший: землю у дар приймають найближчі родичі

Якщо землю приймає у подарунок близький родич (діти, батьки, чоловік чи дружина), така угода не оподатковується. Також не сплачуватимуть у державну казну з отримання такого презенту інваліди І групи, діти-сироти та неповнолітні, які не мають батьківської опіки.

Другий – земля як презент відходить не близькому родичеві

Коли дарчу на землю оформляють, так би мовити, на чужу людину, податки її не минуть. Під час укладання такої угоди обдарованому доведеться сплатити у державну скарбницю 5% від вартості землі і військовий збір – 1,5%.

Третій – земельну ділянку у подарунок приймає або дарує нерезидент України

Якщо ж земельне угіддя за угодою дарування переходить до нерезидента або від нерезидента, то, навіть незважаючи на те, що вони можуть бути родичами, треба сплатити податки. А це – 18% від вартості земельної ділянки і військовий збір – 1,5%.

дарча на землю податок

Чи можна розірвати дарчу на землю

Можна. Утім, для цього потрібні ґрунтовні підстави. І треба звертатися до суду. Термін подання позову – упродовж року після оформлення дарувальної угоди.

Серед ситуацій, у яких виникає потреба у скасуванні договору дарування на землю, такі:

невиконання домовленостей

Якщо під час підписання дарувальної угоди на землю на обдарованого покладалися зобов’язання щодо третьої сторони і він їх не виконав. Отже, йдеться про невиконання умов договору;

скоєння злочину

Якщо людина, яка прийняла землю у подарунок, учинила щодо дарувальника або члена його сім’ї злочин, і це доведено у суді. Отож, це теж причина для розірвання дарувальної угоди;

недбале поводження із землею

Якщо обдарований неналежно поводиться із земельним угіддям, використовує його не за цільовим призначенням і це загрожує втратою земельної ділянки.

Дарування земельної ділянки – це процедура, яка потребує нотаріального посвідчення. Щоб подарувати землю, потрібно укласти про це договір.

Договір дарування землі – це документ про те, що одна людина дарує іншій певний земельний уділ.

Щоб оформити дарчу на землю, знадобиться її кадастровий номер.

Податки під час укладання дарчої на землю не сплачують тільки близькі родичі дарувальника або інваліди І групи чи неповнолітні без батьківської опіки.

Розірвати договір дарування землі можна у суді за виникнення певних обставин.

Як укласти дарчу на квартиру – за кліком

Як отримати землю від держави – читайте тут

Реєстрація права власності на землю: інструкція

Як безкоштовно перевірити документи на землю – за посиланням

Що потрібно для зміни цільового призначення землі – розказуємо за посиланням