Обов’язкова частка у спадкуванні нерухомості: хто має на неї право?

Нерухомість – одна з найбільших цінностей, яку можна отримати у спадщину.

В Україні набути у спадок нерухоме майно можна за законом і за заповітом.

У заповіті спадкодавець вказує, кому після його смерті належатиме квартира, будинок чи земельна ділянка. І, буває, за виникнення певних обставин (непорозумінь, конфліктів тощо) заповідач не вносить до документа рідних по крові – спадкоємців першої черги. Однак це ще не означає, що вони втрачають право на успадкування нерухомого майна.

Ми вивчали українське законодавство і тлумачення Мін’юсту, щоб допомогти Вам зрозуміти, чому трапляється так, що людина, не зазначена у тестаменті, законно набуває у спадок частину нерухомого майна.

Що таке обов’язкова частка у спадкуванні квартири, будинку чи землі?

З-поміж спадкоємців першої черги законодавець виокремив найбільш вразливих осіб. Їм належить обов’язкова частка, зокрема у спадку нерухомості. Тобто, навіть, якщо ці люди і не вказані у заповіті, вони все одно мають право на те, щоб успадкувати частину нерухомого майна. 

Обов’язковою часткою у спадку законодавець захистив інтереси соціально вразливих осіб. Тому, у випадку спадкування частини квартири, будинку чи земельної ділянки за заповітом обійти дітей чи батьків заповідача переважно не вдасться.

хто належить до першої черги спадкування нерухомості

Під час спадкування нерухомого майна обов’язкова частка у спадщині належить таким спадкоємцям першої черги:

1. Малолітнім, неповнолітнім, повнолітнім непрацездатним дітям заповідача. 

Малолітня – це дитина, якій ще не виповнилося 14-ть років. Неповнолітня – у віці 14-18 років. 

Непрацездатні особи – це:

а) пенсіонери або інваліди 1, 2, 3 групи, зокрема діти з інвалідністю;

б) ті, хто має право отримувати пенсію по втраті годувальника.

2. Непрацездатній вдові чи вдівцеві.

3. Непрацездатним батькам спадкоємця.

Незважаючи на вказане у заповіті (коли, скажімо, заповідач не вніс цих людей у тестамент), ця категорія спадкоємців має право отримати пів частки нерухомості, яку вони б отримали під час спадкування за законом.  

Чи можуть спадкоємці нерухомості, вказані у заповіті, впливати на виникнення права обов’язкової частки у спадку в інших осіб?

Ні. Право на обов’язкову частку у спадщині не залежить ані від позиції осіб, яких згадано у тестаменті, ані від волі заповідача.

Чи впливає те, з ким проживав заповідач, на виникнення права на обов’язкову частку у спадкуванні нерухомого майна?

Не впливає. Якщо спадкодавець проживав окремо від своїх малолітніх, неповнолітніх дітей, непрацездатних батьків або вдови (вдівця) і не вніс їх у тестамент, вони не втрачають свого права на частину нерухомості у спадок.

нерухомість у спадок за заповітом

Чи втрачає працюючий пенсіонер право на обов’язкову частку у спадкуванні нерухомого майна?

Ні, не втрачає. Якщо людина отримує пенсію за віком і не припиняє офіційно працювати, вона не позбавляється права отримати обов’язкову частку при спадкуванні нерухомості.

Чи мають особи, які отримують пільгову пенсію, та не досягли пенсійного віку, право на обов’язкову частку під час спадкування нерухомого майна?

Ні, не мають. Пенсіонери не за віком не можуть скористатися правом на обов’язкову частку в спадкуванні квартири, будинку чи земельного наділу.

Чи мають онуки та правнуки заповідача, якщо їхні батьки померли до відкриття спадщини, право на обов’язкову частку в отриманні нерухомості у спадок?

Ні, не мають. Ані онуки чи правнуки, ані спадкоємці другої та інших черг не набувають права на обов’язкову частку під час спадкування нерухомості за заповітом.

Отже, під час спадкування нерухомості за заповітом вразлива категорія людей має право на обов’язкову частку: це малолітні, неповнолітні,  непрацездатні діти спадкодавця, його непрацездатні батьки, вдова (вдівець). 

Якщо навіть заповідач не вніс їх у тестамент, вони мають право на частину майна, яке залишилося після його смерті, – обов’язкову частку.

Чи може іноземець успадкувати нерухомість в Україні?

Що сильніше - заповіт чи дарча?

Детально про дарчу на землю читайте за посиланням