Житло для молоді в Україні: три проблемні рівні

Житло – одна з найскладніших проблем сучасної молоді.

Отримавши фахову освіту і налаштувавшись на свій життєвий шлях, молодь здебільшого наштовхується на перші труднощі – ніде жити.

Фактор оселі виконує у житті кожної людини дуже важливу роль. А для молоді цей чинник визначальний: через відсутність «свого кутка» молода людина опиняється у хитких життєвих обставинах. Перші заробітки зазвичай невеликі. Прагнень – куди більше. Та без основи – власного житла – молоді складно влаштуватися у житті. Як новій генерації вирішити цю проблему?

Представників молодого покоління у цій ситуації варто розмежувати. Це студентська молодь, новостворені сім’ї і родини, у яких є діти. Усі з них – молоді люди. Та житлові потреби у них відрізняються. І щоразу стають нагальнішими.

Рівень 1: де жити студентові з іншого міста чи села?

Першу можливість проживання без батьків молода людина отримує, вступивши, скажімо, до вишу. Особливо це стосується сільської молоді. Ще до початку навчання у вчорашнього школяра виникає проблема житла у великому місті.

Так, частина вступників оселяться у гуртожитках, частина – в орендованих квартирах. А це означає, що упродовж 4-5 років батьки студентів сплачуватимуть за проживання своїх дітей. І за цей час їм доведеться віддати за житло кругленьку суму. За проживання у гуртожитку – менше, за винайм квартири – значно більше.

Але, що проблемно: закінчивши навчання, питання житла у тепер уже випускника вишу не зникає. Зникають тільки кошти, витрачені на оплату гуртожитку чи оренду помешкання. Тому батьки студентів часто ухвалюють рішення купити невелику квартиру у місті (квартира-студія чи смарт-квартира – те, що треба).

Так вдається заощадити на сплаті оренди за житло під час навчання та головне – є перспектива. Випускник може повернутися до батьків, а житло продати, або ж, як це є переважно, знайти роботу і залишитися у місті. Нехай у маленькій, та своїй квартирі, жити на перші зароблені гроші значно легше.

Рівень 2: як вирішують питання житла молоді сім’ї

Наступний етап дорослішання молодої генерації – створення власної сім’ї. Згідно зі статистичними даними, своє помешкання має менше третини молодих українців, які створюють сім’ю.

Зазвичай у цей період молоді люди заробляють порівняно більше, аніж на початку кар’єри, але ще недостатньо, щоб придбати «сімейне гніздечко». Отже, вони його винаймають. І знову витрати на оренду квартири не дають молодій родині змоги зібрати кошти на перше спільне житло. Та, принаймні, сплатити за винайм апартаментів новоспеченій сім’ї вдається.

Рівень 3: з народженням дитини проблема житла стає нагальною

Якщо ж молода сім’я збільшується, оплатити оренду квартири стає складніше, а шанси відкласти гроші на купівлю помешкання – дедалі мізерніші.

Хоч і з набуттям професійного досвіду молодь і повинна мати вищі доходи, із народженням дитини один із батьків опиняється у декреті. Соціальні виплати на дитину не покривають «додекретну» зарплатню матері чи батька. Окрім того, зростають видатки на виховання й утримування малечі. Коли ж і за що родині з дитиною чи кількома купити житло?

Припустимо, колишньому студентові, якому батьки придбали невеличке житло на час навчання, зі збільшенням родини проблему житла вирішити легше. Продавши невеличку квартиру, дозбирати гроші простіше, аніж розпочинати заощадження з нуля.

У кого грошей ще менше, проблема житла – гостріша. Отже, які варіанти вирішення квартирного питання для сім’ї, якій потрібно або збільшити житлову площу, або просто її купити?

Як отримати молодіжний кредит

Розстрочка від компанії-будівельника

Якщо молода родина має принаймні 20-30 % від вартості помешкання, можна спробувати вирішити проблему житла через пропозиції на первинному ринку.

Нині забудовники пропонують вигідні умови для інвестування у житло. Будівельні компанії надають розстрочки на час будівництва помешкання. Ми розрахували приблизну вартість квартири і детально описали те, як отримати розстрочку від забудовника, у спеціальному матеріалі.

Іпотечне кредитування

Ще один варіант для молодої сім’ї – купити квартиру за допомогою кредитування. Іпотечне кредитування набуває неабиякої популярності. Загалом кредит оформляється на 20 років. Погасити його можна й швидше.

Упродовж перших двох років діє мінімальна відсоткова ставка – від 1,9 до 13,5 %, залежно від того, скільки становив перший внесок. Ще за два роки ставка підвищується до 18-20 %. Відсоткова ставка незмінна упродовж терміну дії кредитного договору.

Дізнайтеся про плани Уряду щодо доступності іпотеки. З новими умовами іпотечного кредитування можна ознайомитися за посиланням.

Молодіжне кредитування

Крім того, в Україні запроваджені державні «житлові» програми для молодих сімей. Частину витрат на придбання житла у новобудовах вони покривають. Йдеться про пільгове молодіжне кредитування і програму «Доступне житло».

За програмою пільгового молодіжного кредитування українці віком до 35 років можуть отримати кредит на 30 років. Відсоткова ставка – до 3 %. Сім’ї, у яких виховують двох дітей, мають змогу отримати від держави оплату 25 % тіла кредиту. А родини, де троє і більше дітей, – 50 %.

Програма доступного житла

Програма «Доступне житло» спрямована на те, що держава сплачує від 30 до 50 % від суми за житло. Решту грошей молода сім’я може внести упродовж 15 днів після схвалення заявки у Державному фонді сприяння молодіжному житловому будівництву.

Учасниками програми можуть бути сім’ї, які стали на квартирний облік, внутрішньо переміщені особи та учасники ООС. Водночас площа помешкання за умовами державних програм не має сягати понад 21 квадратний метр на людину, 10,5 метра квадратного на сім’ю. Про результати молодіжного кредитування і плани на майбутнє – у матеріалі.

Житло у лізинг

Ще один варіант доступного житла для молодої сім’ї – у розробці. Мінрегіон опрацьовує пропозицію нової покупки житла – фінансовий лізинг. Йдеться про оренду помешкання з правом його викупу на завершення терміну. У планах міністерства – термін здійснення лізингу до 15 років з державною гарантією. Ефективна відсоткова ставка – 4,5 % річних.

В Україні проблема житла для молоді охоплює три рівні: студентство, новостворені сім’ї і родини з дітьми. Закономірно з кожним рівнем це питання серед молоді загострюється. Особливо нагальним воно стає у сім’ях, де народжується дитина чи більше.

Якщо розпочати вирішення квартирного питання у студентські роки, можна не тільки зекономити на оренді житла, а й отримати основу (загалом 60 % вартості нового помешкання) для покупки більшої кількості квадратних метрів.

Щоби придбати житло, молоді в Україні на старті потрібно мати мінімум 30 % від суми на помешкання.

Чому діти не хочуть жити з батьками і чи реагує на цю проблему сучасний ринок нерухомості – у статті

Молоді сім’ї висловили свою думку про те, де їм найкраще жити